Krajský soud ve středu 8. srpna 2012 projednával návrh na insolvenci

Krajský soud ve středu 8. srpna 2012 projednával návrh na insolvenci společnosti Pilsen Steel. | foto: Ladislav Němec, MAFRA

Pilsen Steel má dva týdny na vyřešení dluhů. Pak firmě hrozí bankrot

  • 3
Na plzeňské hutě a kovárny Pilsen Steel, které se už týdny potýkají s finančními problémy, zatím nebude vyhlášena insolvence. Odpoledne tak rozhodl Krajský soud v Plzni. Soudce Miloš Benetka dal firmě dva týdny na to, aby svoje dluhy vyřešila mimosoudně.

Podnik Pilsen Steel, který vlastní ruský podnikatel Igor Shamis, zatím nepůjde do konkurzu kvůli předlužení. 

Jednání u soudu s napětím sledovaly stovky lidí, kteří zaplnili největší jednací síň Krajského soudu v Plzni. Byli mezi nimi věřitelé, zaměstnanci i novináři. Všichni přihlíželi tomu, jak dopadne firma, která zaměstnává téměř tisícovku lidí.

Nakonec se soudce Miloš Benetka přiklonil na návrh Pilsen Steelu i velké části věřitelů k méně razantní variantě - dal firmě ještě dva týdny na to, aby svoje dluhy mimosoudně vyřešila.

Během několika dnů soud do společnosti pošle i předběžného insolvenčního správce. "Budeme další týdny v nejistotě, firma stojí, kvůli nucené dovolené tam teď pracuje jen několik desítek zaměstnanců. Ruský vlastník slíbil, že uvede u soudu jméno společnosti, která do podniku vstoupí, zaplatí dluhy a výroba pojede dál," prohlásila pracovnice ve věku kolem čtyřicítky, která nechtěla uvést své jméno. Stejně jako ostatní zaměstnanci dostala výplatu za červen na konci července. Většina pracovníků je na nucené odstávce, protože ČEZ odpojil kvůli dluhům firmu od elektřiny.

Největším věřitelem Pilsen Steel je ruská banka

Zástupce majitele Petr Kališ u soudu uvedl, že vlastník jedná se strategickým partnerem. Firmu prý ale zatím nemůže jmenovat.

Návrh na insolvenci Pilsen Steelu podalo celkem 21 věřitelů. Největším z nich je banka HSBC, která společnosti poskytla provozní finance ve výši kolem stovky milionů korun a firma jí je dluží. Proto bylo provozní financování zastaveno a hutě nemají ani na materiál.

Největším věřitelem je ruská banka Vněšekonombank, přes kterou ruský stát pomáhá ztrátovým subjektům v důsledku finanční krize. Ta ale insolvenční návrh nepodala. Stejně jako další věřitel - bývalý majitel Pilsen Steelu - ruská společnost OMZ. S oběma ruskými subjekty podle Kališe majitel hutí nyní s velkými nadějemi jedná.

Pilsen Steel nyní musí soudu do čtrnácti dnů předložit zprávu o tom, zda dosáhl mimosoudního vyřešení sporu s věřiteli. V opačném případě by zřejmě byl bankrot neodvratný.