Kriminalisté vytvořili přibližnou podobu muže, jehož ostatky našli v lese u Kladrub na Rokycansku. | foto: Policie ČR

Před lety našli na Rokycansku lebku a kosti. Dodnes neví, komu patří

  • 4
Ani po šesti letech od nálezu lidské lebky a kosterních pozůstatků v lese u Kladrub na Rokycansku kriminalisté nevědí, komu patří. V roce 2019 nalezli ještě čelist, podle níž nyní sestavili přibližnou podobu neznámého padesátiletého muže.

Rokycanští kriminalisté šetří případ už šest let. Nejprve v květnu 2014 v lesním porostu v katastru obce Kladruby nalezli část lebky. Následně při pátrací akci objevili i kosterní ostatky. 

„O pět let později byla ve stejném katastru obce nalezena spodní část čelisti. Zkoumáním se zjistilo, že se jedná o pozůstatky, které patří totožné osobě,“ uvedla policejní mluvčí Hana Kroftová. 

Po posledním nálezu provedli exhumaci lebky a pracovníci Kriminalistického ústavu v Praze vytvořili projekci k nalezené lebce. 

Na základě toho byl vyhotoven znalecký posudek, kde je v podobě kresby vytvořena rekonstrukce přibližné podoby muže neznámé totožnosti. 

Na obrázcích je zobrazena možná podoba muže, která je záměrně vypracována jak bez vlasů, tak i s vlasy, protože kriminalisté k tomu ani k postavě nemají žádná relevantní vodítka. 

„Vytvořená rekonstrukce obličeje je přibližnou podobou, která by měla skutečnému stavu odpovídat především umístěním a vzájemnou proporcí obličejových prvků. Provedená rekonstrukce odpovídá padesátiletému muži,“ upozorňuje Kroftová.

Ze znaleckých posudků vyplývá, že by se mělo jednat o muže vysokého okolo 177 cm a větší hmotnosti. Z popisu chrupu dolní čelisti se zjistilo,  že sedmý zub vpravo i vlevo chybí a je tvořen korunkou ze žlutého kovu. „Korunka je vsazena mezi 6 a 8 zub, kdy osmičku tvoří celoplášťová korunka ze žlutého kovu,“ popsala mluvčí. 

Kriminalisté přesně neví, kdy muž zemřel. Domnívají se ale, že od jeho smrti a nálezu lebky uplynulo méně než dvacet let. 

V místě, kde se nalézaly kosterní pozůstatky, kriminalisté našli šusťákovou bundu zn. Napapirji od výrobce Kingfield, velikosti 50, modré barvy a horní část zad byla šedé barvy. Dále pánské boxerky značky EsPacE šedé barvy s červenými proužky. 

Také pánské koženkové pantofle značky Björndal se třemi přezkami, hnědé barvy a velikosti asi 44. 

Našly se také pánské brýle tyrkysové barvy s označením D.D.Hamilton na levé nožičce. Číselná řada 01-60410-01 51 22 140 byla na pravé nožičce, přičemž čísla 51 22 140 označují šířku očnice, šířku nosníku a délku stranice.

Poslední nalezený předmět byl červený vysouvací odlamovací nůž. 

„Opětovně se obracíme na veřejnost s žádostí o pomoc při zjišťování totožnosti osoby. Žádáme občany, kteří by muže na fotografii poznali nebo mohli jakoukoli informací přispět k zjištění jeho totožnosti, aby kontaktovali bezplatnou linku 158 nebo se přímo obrátili na kriminalisty Územního odboru Rokycany na čísle 974 335 903,“ žádá mluvčí.