Okula Nýrsko navýšila výrobu ochranných pomůcek. Dodávky brýlí a štítů poputují...

Okula Nýrsko navýšila výrobu ochranných pomůcek. Dodávky brýlí a štítů poputují na ministerstvo zdravotnictví. | foto: Okula Nýrsko

Okula Nýrsko nabrala lidi a zvýšila výrobu ochranných brýlí a štítů

  • 0
Okula Nýrsko na Klatovsku zareagovala na kritický nedostatek ochranných pomůcek ve zdravotnictví a od pondělí navýšila jejich výrobu. Firma přijala další pracovníky a nyní vyrobené obličejové štíty a ochranné brýle budou určeny výhradně pro potřeby ministerstva zdravotnictví.

„Zdravotníci, kteří jsou v boji s koronavirem v první linii, nejsou dostatečně vybaveni ochrannými prostředky. Kromě respirátorů, rukavic a obleků jsou důležité i ochranné brýle a obličejové štíty, které vyrábíme. Proto jsme přes plzeňskou fakultní nemocnici kontaktovali ministerstvo zdravotnictví a nabídli pomoc,“ informoval člen představenstva Okuly Nýrsko Lubomír Křivánek. 

Kromě pomůcek, které firma nově vyrobí, nabídla také ty, které měla ve skladech.

Šlo o zhruba 2 300 štítů a asi 600 kusů ochranných brýlí požadovaného typu. Ty si už ministerstvo zdravotnictví odvezlo. 

„Museli jsme reagovat rychle a výrobu jsme navýšili už od pondělí,“ dodal Křivánek s tím, že výroba těchto ochranných pomůcek byla doposud pro firmu, která je známá především jako výrobce dioptrických brýlových obrub a plastových výlisků pro elektrotechnický a automobilový průmysl, spíše jen doplňkovou.  

„Ministerstvu jsme slíbili, že do pátku vyrobíme dalších 2 000 kusů štítů a 500 kusů brýlových obrub,“ vyčíslil člen představenstva. 

Také proto nyní zastavila jejich prodej stávajícím zákazníkům, které doposud zásobovala. 

Firma navýšila počet pracovních sil z osmi na patnáct a v současnosti se noví pracovníci zacvičují. Zatím jede jedna plná směna.

V průběhu příštího týdne chtějí rozjet celkem dvě směny, kdy nastoupí dalších zhruba sedm lidí a kapacita se zvýší na 3 000 kusů výrobků týdně. 

„Linka pojede na plný výkon. Bude ale také záležet na tom, jak plynulé budou dodávky materiálu. U brýlových obrub je situace komplikovanější, protože materiál je z Itálie. Termíny dodávky materiálu jsou sice potvrzené, ale nedá se na ně v dnešní situaci plně spolehnout,“ upozornil Křivánek s tím, že Okula je česká firma vyrábějící v tuzemsku.

Proto je připravena podpořit české zdravotnictví svými dodávkami i v budoucnu.