V Daikinu chtějí po krizi část agenturních pracovníků nahradit kmenovými

  8:47
V květnu, uprostřed rostoucího napětí z nouzového stavu a vychládající ekonomiky, ohlásil plzeňský výrobce klimatizací Daikin, že zaměstná až 200 lidí. „Snažíme se využít situace na trhu pracovních sil. Chceme nahradit část agenturních pracovníků kmenovými zaměstnanci, zejména lidmi z Plzně a okolí,“ řekl správní ředitel plzeňské továrny Jan Voch.

V plzeňském Daikinu mění strukturu zaměstnanců. Podle správního ředitele Jana Vocha chtějí část agenturních pracovníků nahradit kmenovými zaměstnanci. (2. 7. 2020) | foto: Martin Polívka, MF DNES

Propouštění v průmyslových podnicích se očekává nebo už v nějaké míře běží. Jak to, že si můžete dovolit jít proti proudu?
Nezvyšujeme absolutní počet lidí, ale měníme strukturu zaměstnanců. Vyrábíme klimatizace, které si hodně lidí kupuje před sezonou a my jsme měli od začátku existence závodu v Plzni velké výkyvy mezi sezonou a posezonním obdobím. Mívali jsme na krátká období až dvě třetiny agenturních zaměstnanců. Trh práce nás ale dohnal, tak flexibilní už být nemůžeme, protože po lidech byla v posledních letech obrovská poptávka. Změnami ve výrobním portfoliu jsme výkyvy omezili. Díky tomu máme větší jistotu, že pro lidi budeme mít práci a můžeme je mít jako fixní zaměstnance, což je v mnoha ohledech výhodnější.

Jak se dá v oboru klimatizací omezit sezonnost, o které jste mluvil?
Rozšířili jsme okruh výrobků tak, aby v něm byly zastoupeny i klimatizační jednotky, které se prodávají po celý rok. To jsou takové, které se instalují třeba v obchodních domech, ve velkých hotelech a podobně. Na začátku jsme vyráběli především klimatizace pro domácnosti nebo třeba pro menší hotely.

Koronavirus v Česku

Obnovený provoz Divadla v Celetné. (28. května 2020)
Bertiny lázně v centru Třeboně se po kompletní rekonstrukci zase otevírají...
Liberecké zábavní a vzdělávací centrum iQLandia se připravuje na otevření....

Práci a zakázky evidentně máte, když jen měníte strukturu personálu, ale nepropouštíte.
Ano, budeme dokonce dál přestavovat výrobní linky na vyšší kapacitu, abychom mohli vyhovět zájmu zákazníků. Loni jsme museli mít opravdu velkou skupinu agenturních zaměstnanců, převážně ze zahraničí, konkrétně z Ukrajiny. Měli krátkodobá tříměsíční víza, byla velká fluktuace zaměstnanců… Teď jsme v situaci, kdy jsou na trhu práce nové pracovní síly. V tomto fiskálním roce můžeme přijmout dvě stovky lidí do pracovního poměru a chceme samozřejmě, aby to byli v první řadě zdejší lidé. Ze zmíněné změny portfolia vyplývá, že postupně přebíráme část výroby z Belgie a zvyšujeme pracnost a složitost výroby. Na to musíme reagovat i složením zaměstnanců.

Sháníte lidi i na pozice s vyšším vzděláním?
Teď sháníme především operátory, lidi, které zaučíme. Na to není třeba žádné zvláštní vzdělání, stačí, aby ten člověk chtěl pracovat, byl šikovný a nevadil mu třísměnný provoz.

Kolik si vydělá?
Základní mzda operátorů je zhruba 24 až 25 tisíc korun hrubého plus pololetní bonusy, které dají dohromady v podstatě 13. plat. V květnu jsme vypláceli bonusy za druhé pololetí loňského roku, rozdělujeme na ně celkem 20 milionů korun v době, kdy se jinde i dost tvrdě šetří. Existuje u nás také bonus za stoprocentní docházku ve výši 1 500 až 5 000 korun nebo příspěvky na kulturu a sport až 4 800 korun. Mzdy jsme zvyšovali už loni a letos v dubnu opět průměrně o šest procent. Ale sháníme i lidi pro výrobní inženýring a vývoj, který tu máme. Dnes v těchto odděleních pracuje více než 120 lidí a my je chceme doplňovat a rozšiřovat. Určitě jsou tu volné i jiné pozice než operátorské. Máme ale zájem i o kvalifikované lidi do výroby. O údržbáře, seřizovače, kteří umí pracovat s moderními stroji a s digitální technikou. Pak jsou mzdy samozřejmě mnohem vyšší.

Myslíte, že se vašeho oboru podnikání nedotkne krize, která se v ekonomice očekává?
To je otázka, scénářů je spousta. Nikdo neví, co nastane v září a co bude dál. Ale pravda je, že naši největší zákazníci jsou z Itálie, ze Španělska nebo Francie, tedy ze zemí, které jsou poměrně výrazně postiženy koronavirem. Takže i my jsme přišli v porovnání s loňskou sezonou zhruba o 12 procent obratu. Ale není jisté, jestli je to vlivem pandemie, nebo proto, že letošní jaro a začátek léta vypadaly v porovnání s loňskem jinak - že bylo výrazně chladněji.

Jak jste vlastně prožili nouzový stav? Přerušovali jste výrobu nebo ji nějak omezovali?
Nezastavili jsme ji, nemuseli jsme ji omezovat, neměli jsme ani problémy s dodavateli a zaměstnanci byli také skvělí. Logicky určitá část využila možnosti ošetřování člena rodiny. Od začátku jsme se snažili vytvořit lidem rozumné pracovní prostředí. Když to v půlce března přišlo, měli jsme jako mnozí jiní obrovský problém sehnat roušky a dezinfekci. Postupně jsme zavedli zhruba čtyři desítky opatření, která měla továrnu bránit před epidemií koronaviru.

Daikin v Plzni

  • Daikin je celosvětový výrobce klimatizačních jednotek
  • plzeňská výroba Daikin Industries Czech Republic s. r. o. byla založena v květnu 2003 a zároveň byly položeny základy výrobního areálu Daikin v plzeňské industriální zóně Borská pole. Provoz byl oficiálně zahájen v roce 2005
  • továrna zaměstnává v současnosti zhruba 1 400 kmenových zaměstnanců a 650 agenturních

Jaká například?
První, co jsme udělali, bylo rozdělení lidí do skupin. A jisté omezení nebo změna spočívala v tom, že jsme udělali hodinovou pauzu mezi směnami. Takže zaměstnanci pracovali místo 7,5 jen 6,5 hodiny a pak šli domů, přičemž zaplaceno ale dostali 7,5 hodiny. Tím pádem se nepotkávali se skupinou, která šla na směnu po nich. Stejně tak jsme rozložili obědové pauzy, rozdělili místa na sezení v kantýně, zrušili velké mítinky. Podařilo se nám také od počátku zajistit dostatečné množství dezinfenkce, ale za hrozné peníze. Lidem jsme také mohli začít dávat naše roušky, takže se podařilo provoz rychle přizpůsobit nové situaci a nemuseli jsme zastavovat výrobu. Pravidelně jsme dezinfikovali kancelářské prostory, svozové autobusy pro operátory výroby, ozonizovali jsme turnikety, kliky na dveřích, těch opatření bylo opravdu hodně.

Loajalita zaměstnanců je hlavně u pásové výroby docela překvapivá. S dětmi zůstala v Česku doma spousta žen, někde s tím opravdu měli starosti…
My jsme měli na takzvaném ošetřování člena rodiny kvůli zavření škol nejvíc asi 52 lidí v jeden den, což je ze čtrnácti stovek kmenových zaměstnanců zanedbatelné množství. Navíc když v březnu dostávali jen 60 procent mzdy, přidávali jsme jim k tomu ještě dva tisíce za firmu. A když stát tu sumu zvýšil na 80 procent, dvě tisícovky jsme jim přidávali dál. Ale přesto nám žádný zásadní problém nevznikl.

Měli jste nějaký případ nákazy?
Zcela otevřeně – měli jsme jeden případ. Ale paradoxně u pracovníka na home office. My jsme měli největší obavy, že by nákaza mohla přijít z nějaké ubytovny. Měli jsme vypracované postupy, jak jednat, kdyby se nějaký zaměstnanec necítil dobře. Posílali jsme je hned domů, platili jim překážky na straně zaměstnavatele, dokud neměli negativní test na covid. Takových případů jsme měli asi jedenáct, ale všechny byly nakonec negativní. Jediný pozitivní byl zaměstnanec, který se nakazil asi po 14 dnech práce doma, kam jsme část lidí poslali. Protože po tu dobu do firmy nechodil, nemusel nikdo do karantény a dotyčný se vrátil až ve chvíli, když už byl zdravý. Udělali jsme maximum, přesto riziko úplně eliminovat nemůžete. Ale naštěstí se nás to nijak nedotklo.

Je něco, co vám z těch opatření zůstane nastálo?
Instalovali jsme třeba termokameru na měření tělesné teploty příchozích, která je stále v provozu. Budeme se asi muset víc zamyslet nad režimem home office. Jak to příště udělat líp – nejen kvůli epidemiím, ale i třeba kvůli nějakým potřebám zaměstnanců. Ukázalo se, že i když je polovina lidí na home office, tak to jde. Nebylo to snadné, protože ta situace přišla náhle, ale musím říct, že jsem čekal mnohem víc problémů.

Zpátky k trhu práce - cítíte v souvislosti s náborovou kampaní, že lidí na trhu práce začíná být dost?
Ještě to nepociťujeme významným způsobem. Na přijímacích pohovorech už se objevují lidé, kteří ve firmách dostali výpověď nebo mají odstávku. Obecně vzato na trhu práce teď lidi jsou, ale přirozeně se ne vždy potká jejich praxe a kvalifikace s našimi požadavky.

Nejsou za poslední roky konjunktury zaměstnanci zvyklí, že si je firmy předcházely?
Pochopitelně ne všichni, ale část lidí skutečně obchází továrny na Borských polích jednu po druhé, a když se jim něco nelíbí, jdou dál. Tohle bylo v Plzni opravdu rozšířené a pro zaměstnavatele hodně nepříjemné. Teď v první vlně přicházejí lidé, kteří mají ve své pracovní historii vyšší fluktuaci. Taky se objevují lidé z oborů jako je gastronomie nebo hotelnictví, pro které je továrna možná jenom dočasné řešení. Stabilnější a kvalitnější zaměstnanci možná ještě vyčkávají.

Očekáváte ještě změnu?
Koneckonců i úřady práce říkají, že až teprve září a říjen ukážou, jak to bude s trhem práce. Jednak až po prázdninách nastoupí noví lidé ze škol, jednak možná skončí program Antivirus, díky kterému si firmy mohly dovolit zaměstnance držet a čekat, jak se situace vyvine. A také lidé, kteří už dostali výpověď pro nadbytečnost, zatím mohou žít z peněz, které dostali jako odstupné a nemusí začít práci hledat hned. Očekává se, že září bude zřejmě zlomové.

  • Nejčtenější

V 92 letech zemřela Anna Váchalová, jako dítěti jí matka uřízla obě ruce

26. března 2024  17:21

I přes hendikep, kdy jí matka ještě jako malé holčičce uřízla obě ruce v zápěstí, se Anna Váchalová...

Tři učitelky ze školky na Plzeňsku okusily HHC. Po práci skončily v nemocnici

23. března 2024  11:50

Policisté se od pátečního večera zabývají intoxikací tří učitelek mateřské školy v Holýšově na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Sedm let za mřížemi, navrhuje žalobce Berbrovi. Vyšší trest pro Rogoze?

26. března 2024  11:53,  aktualizováno  12:25

Státní zástupce Jan Scholle navrhuje pro Romana Berbra, hlavního obžalovaného v kauze údajné...

Na přechodu v Plzni srazil autobus staršího muže, ten na místě zemřel

25. března 2024  8:42

Tragická nehoda se stala v pondělí ráno na Karlovarské třídě poblíž zastávky U Družby v Plzni....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Odborníci z plzeňské univerzity vyrobili past na obávanou sršeň asijskou

28. března 2024

Západočeská univerzita v Plzni (ZČU) společně s partnery vyrobila první testovací sérii pastí pro...

Na zámku Kozel opět přistáli draci. Výroba jednoho trvá 40 dní

29. března 2024  9:20

V jízdárně zámku Kozel se zabydlely figuríny draků. V pátek tam začíná výstava výtvarníka Aleše...

Odborníci z plzeňské univerzity vyrobili past na obávanou sršeň asijskou

28. března 2024

Západočeská univerzita v Plzni (ZČU) společně s partnery vyrobila první testovací sérii pastí pro...

Plzeň chce postavit rampu pro vozíčkáře a seniory do vod Kamenného rybníka

28. března 2024  8:58

Rampu pro snazší vstup do vody se chystá zřídit Správa veřejného statku Plzně na břehu Kamenného...

PlaneStation musí opustit letiště Líně, potvrdil soud. Firma se chce bránit

27. března 2024  11:46,  aktualizováno  12:58

Odvolací soud ve středu projednal spor armády a společnosti PlaneStation kvůli pronájmu letiště v...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...