Policisté, hasiči a celníci zastavovali na hraničním přechodu v Rozvadově automobily jedoucí z Německa do Čech. Cestujícím rozdávali informační letáčky a namátkově jim měřili tělesnou teplotu. (9. 3. 2020) | foto: Petr Eret, MF DNES

Namátkovým měřením na Rozvadově prošly stovky lidí, vyšší teplotu mělo pět

  • 3
Cestující ve více než třech tisících aut a desítkách autobusů od rána zkontrolovali při akci proti šíření koronaviru celníci s policisty a hasiči na hraničním přechodu v Rozvadově. V rámci namátkového zjišťování tělesné teploty naměřili přes 38 stupňů zatím pěti lidem, z toho jednoho muže rovnou sanitka převezla do nemocnice.

Tento muž cestoval v autobuse na trase z Paříže do Prahy. Policisté vůz zastavili kolem poledne. V autobuse bylo patnáct pasažérů, u nemocného hasiči naměřili teplotu 38,8 stupně Celsia, kontrolní měření ukázalo 38,4 stupně.

Pozitivní bylo i třetí měření. Podle informací redaktorky MF DNES z místa Slovák do autobusu nastoupil v Norimberku.

Hasiči během dopoledne zkontrolovali i autobus jedoucí z Curychu do Prahy. Vezl devět cestujících německé národnosti. U čtyřech z nich hasiči naměřili zvýšenou teplotu. Autobus zůstal na hraničním přechodu stát přes hodinu, poté byl po konzultaci s krajskými epidemiology nakonec puštěn do cílové stanice.

„Ověřily se údaje o tom, kam jedou a podobně. A komunikuje se to s krajskou hygienou, ta dává instrukce, jak pokračovat,“ vysvětlil po půl třetí odpoledne generální ředitel Celní správy Milan Poulíček.

Kontroly jsou namátkové, teplotu hasiči za prvních sedm hodin opatření měřili stovkám lidí. „Akce bude trvat do odvolání, budeme tu 24 hodin a rozdávat letáky a ve spolupráci s policií a hasiči měřit teplotu,“ dodal Poulíček.

Také v dalším autobusu, který měl z Francie namířeno do Prahy, zaznamenali teploměry zvýšené teploty téměř u všech cestujících. Druhé kontrolní měření ale ukázalo, že nikdo teplotu nemá.

Způsobeno to bylo pravděpodobně tím, že všichni zahraniční cestující v době prvního měření spali, což mohlo ukázat falešná čísla.

Nakonec i tento autobus po konzultaci s odborníky odjel do Prahy, kde byli o situaci spraveni hygienici.

9. března 2020

Celníci s hasiči a policisty jsou také na přechodech Folmava, Železná Ruda, Dolní Dvořiště, Strážný, Mikulov, Hatě, Břeclav, Cínovec a Pomezí. Preventivní opatření začalo v sedm hodin ráno.

, ,