Průmyslová zóna Panattoni Park u Stříbra na Tachovsku.

Průmyslová zóna Panattoni Park u Stříbra na Tachovsku. | foto: Ladislav Němec, MAFRA

Města u průmyslových zón mají strach z hromadného propouštění cizinců

  • 10
Už desítky cizinců se obrátily na plzeňskou diecézní charitu kvůli ztrátě zaměstnání. Zpravidla jde o agenturní pracovníky. Z hromadného propouštění zahraničních dělníků mají obavy například v Tachově nebo Stříbře, kde jsou rozsáhlé průmyslové zóny.

„Třeba na Plzeňsku funguje jedna pracovní agentura, která nutila cizince k výpovědi. Klienti dostali dokument bez data a pouze v češtině, kterému nerozuměli, a nikdo jim ho nepřeložil. Listinu museli podepisovat pod nátlakem. Agentury na ně většinou mají silnou páku. Pokud nebudou s jejich podmínkami souhlasit, přijdou ještě o ubytování, které jim obvykle zajišťují,“ nastínil mluvčí diecézní charity Petr Šimek, pod níž spadá i Poradna pro cizince a uprchlíky. 

Podle jeho názoru propuštěným hrozí, že skončí na ulici. „Od klientů máme signály, že lidí je ve skutečnosti daleko více než těch, kteří za námi přijdou. Může jít o stovky osob,“ doplnil Šimek. Poradna mimo jiné rozdává letáky ve čtyřech jazycích, v nichž upozorňuje na nekalé praktiky.

Desítky podnětů od agenturních zaměstnanců vyřizují rovněž na oblastním inspektorátu práce pro Plzeňský a Karlovarský kraj.

„V šedesáti až sedmdesáti procentech jde o konzultace. Týkají se výpovědí a její správnosti, eventuálně nařízení neplaceného volna nebo dlouhodobé dovolené, kterou dostanou ze dne na den,“ uvedla vedoucí inspektorka Jana Werdanová.

Kvůli přísným opatřením v současnosti nemohou chodit na plošné kontroly, pouze ve výjimečných případech. Werdanová přiblížila, že aktuálně prošetřují tři podniky, na další se chystají.

Plzeňský radní pro bezpečnost Martin Zrzavecký tvrdí, že situace v krajské metropoli je zatím bez větších problémů.

„Od neziskových organizací ale víme, že mají z následujícího vývoje strach. Podniky si chtějí lidi ze zahraničí ještě udržet, ovšem potrvají-li omezení, nebudou je nadále financovat,“ řekl.

Cizinci se v Tachově shlukují a chodí bez roušek

Oproti tomu první potíže už evidují v Tachově. Tady se podle tamějšího starosty Ladislava Macáka objevují skupiny cizinců, kteří dostali výpověď.

„Toulají se po městě, protože nemají co dělat. Máme zvýšený počet krádeží v supermarketech. Shlukují se venku a také žebrají. Nedodržují pravidla, takže chodí bez roušek. Strážníci to řeší dennodenně. Když jim dáte pokutu, stejně ji nezaplatí,“ posteskl si. 

V Tachově bydlí odhadem tisícovka agenturních dělníků. Volné byty podle starosty velmi rychle mizí, stává se z nich zázemí právě pro cizince. „Agentury by měly mít povinnost se o ně postarat, i když dostanou vyhazov. Na to dlouhodobě upozorňuji. Věc se začne vyhrocovat. Firmy v průmyslových zónách budou ještě výrazněji omezovat výrobu,“ myslí si Macák.

Připravit se na eventuální masivní propouštění rozhodli v nedalekém Stříbře. Starosta Martin Záhoř oslovil armádu, aby v nouzi posílala běžné hlídky strážníků.

„Jde o krizový scénář, který se na devětadevadesát procent neuskuteční. Pokud by se závody nedejbože nerozběhly, zůstane tady spousta bezprizorních lidí. Bavíme se o patnácti stech až dvou tisících osob, které u nás bydlí. Je lepší se přichystat,“ domnívá se starosta. Ten už od armády dostal odpověď, aby se obrátil na ústřední krizový štáb.