ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Klientům ze zavřených stacionářů se stýská, rodiny zažívají nápor

  • 0
Stacionáře pro seniory nebo lidi s postižením jsou už téměř šest týdnů zavřené. Podle oslovených ředitelek zařízení, která fungují v Plzeňském kraji, se stav některých klientů zhoršuje. Trpí sociálním odloučením. Rodiny jsou navíc zatížené intenzivní péčí o své blízké a vyhlížejí, kdy se služby opět spustí.

Ještě donedávna vozila Jarmila Žáčková svoji nemocnou matku do denního stacionáře Kristián v Přešticích na Plzeňsku. Teď se o ni stará doma. 

„Je to těžká situace. Maminka má diagnostikovanou Alzheimerovu chorobu. Je odloučená od kolektivu, na který byla zvyklá, chybí jí kontakt a různé podněty. Bohužel začala být víc apatická, nic ji nezajímá, nezvládá věci, které před měsícem ještě dokázala. Je vidět, že odloučení jí nedělá fyzicky ani psychicky dobře,“ popsala Žáčková. 

Doplnila, že svou šestasedmdesátiletou matku nemůže nechat samotnou. Několikrát ji zkoušela maximálně zaopatřit a na pár hodin odjet do zaměstnání.

„Na stole měla snídani, rozmístila jsem všude cedulky s instrukcemi. Když jsem se vrátila, jídlo bylo netknuté, prášky si nevzala a další. Už potřebuje skoro permanentní péči,“ uzavřela.

Její slova potvrdila ředitelka Kristiánu Michaela Cimická, která je se všemi dvaceti klienty a jejich blízkými stále ve spojení.

„Senioři jdou velice rychle psychicky dolů. Většina z nich má právě Alzheimerovu chorobu. Předtím byli všichni zvyklí na pravidelný režim, z něhož rázem vypadli. Opravdu trpí sociálním odloučením,“ nastínila. 

Náročné chvíle zažívají kromě klientů také rodiny

Spolu s kolegyněmi pro ně alespoň natáčí krátká videa s písněmi, čtením nebo dalšími činnostmi, která jim posílají. „Náročné chvíle ale zažívají také rodiny. Jsou vystavené obrovské zátěži,“ řekla.

Vidina otevření je zatím v případě Kristiánu daleko. Podle plánu postupného uvolňování pravidel, které předložilo ministerstvo práce a sociálních věcí, na ně přijde řada až během letních prázdnin.

Obdobné hlasy zaznívají také z Diakonie Západ, která provozuje hned pět denních stacionářů v kraji. Čtyři zařízení jsou určené dospělým osobám s hendikepem, páté pak dětem s mentálním a kombinovaným postižením. Služby využívá zhruba 120 klientů.

Stacionář pro děti začne fungovat od 25. května

„Určitě se jim stýská, protože jsou v izolaci. Velký nápor mají především rodiny. Dost často musí někdo z nich zůstat doma a žádat o ošetřovné. Vždycky záleží na mnoha okolnostech. Jestli mohou pomoct další příbuzní, v jaké míře jsou schopni se postarat či o jaké postižení jde,“ uvedla ředitelka Diakonie Lucie Petříčková.

V některých případech personál vyšel velmi zatíženým rodinám vstříc a zprostředkoval alespoň krátkodobý kontakt.

„Když to bylo vyloženě nutné a klienti potřebovali změnu prostředí, zajistili jsme jim asistenty. Ti je vzali alespoň na chvilku, samozřejmě za zvýšených bezpečnostních opatření, ven na procházku. A zároveň tím trochu ulevili pečujícím,“ sdělila. 

Denní stacionář pro děti začne opět fungovat od 25. května, zbylá zařízení až 8. června.

Už teď se na ředitelku Centra Hájek Lenku Šikovou obracejí rodiče a vyhlížejí obnovení denního stacionáře, který je součástí poskytovaných služeb. 

„Někteří nárazově využívají odlehčovací péči. Všichni už jsou ale vyčerpaní. Protože starat se o postižené dítě je permanentní zápřah. I když se sebevíc snaží, nenahradí odbornou práci třeba ergoterapeuta nebo fyzioterapeuta. Nemají třeba ani patřičné pomůcky,“ konstatovala Šiková.