Policisté vedou muže obviněného z vraždy knihovnice.

Policisté vedou muže obviněného z vraždy knihovnice. | foto: Ladislav Němec, MAFRA

Muž, který na Plzeňsku zavraždil knihovnici, se vyhne soudu. Byl nepříčetný

  • 43
Útočník, který letos 25. května bodl knihovnici v Horní Bříze na Plzeňsku, trpí duševní nemocí a v době spáchání činu byl nepříčetný. Vyplývá to ze zprávy znalců, kterou v pátek obdrželo státní zastupitelství. Pachatel tak nejspíš poputuje do detenčního zařízení.

Na základě odborného posudku byl devětadvacetiletý Vlastislav propuštěn z vazební cely a nyní je v Psychiatrické nemocnici v Dobřanech na specializovaném oddělení. Jako první o tom informoval server Novinky.cz.

Státní zástupce Jakub Kubias iDNES.cz potvrdil, že v nejbližších dnech zastaví trestní stíhání pachatele a navrhne umístění do detenčního zařízení. O tomto návrhu pak rozhodne soud.

„Z posudku vyplývá, že muž byl nepříčetný v době spáchání obou skutků, z nichž byl obviněn, a to v době vraždy knihovnice i předtím při nebezpečném vyhrožování lékařce,“ sdělil Kubias.

Obviněný se na psychiatrii léčil opakovaně

Muže podezřelého z vraždy policisté zadrželi krátce po útoku zhruba jeden a půl kilometru od místa činu.

Podle důvěryhodných zdrojů Vlastislav pobýval v Dobřanech jako pacient opakovaně, během posledních tří let byl na léčení celkem sedmkrát.

Naposledy byl hospitalizován na začátku letošního roku, kdy jevil známky duševní poruchy a trpěl bludy. Podle informací iDNES.cz vyhrožoval, že někoho zabije. Nemocnice jej však po několika týdnech propustila.

Kvůli tomuto kroku se nemocnice stala terčem kritiky, ministr zdravotnictví odvolal jejího ředitele Vladislava Žižku (více o tom čtěte zde).