Z kamionu se uvolnil led a proletěl policejním autem až na zadní sedadla

  • 212
Velké štěstí měla policejní hlídka z Klatovska, jejímž autem v sobotu proletěl kus ledu uvolněný z protijedoucího kamionu. Řidička dokázala vozidlo s dírou v předním skle bezpečně zastavit, ona i její kolega vyvázli bez zranění.

V sobotu před polednem jela policejní hlídka od Nýrska směrem na Klatovy. U mostu přes železniční trať ji míjel kamion jedoucí opačným směrem. Z jeho návěsu se uvolnil velký kus ledu, který zasáhl přední sklo služebního vozu. 

„Kus ledu proletěl do vnitřních prostor vozidla. Na malé kousky se roztříštil až na zadním sedadle. Služební vozidlo řídila policistka, ve voze s ní jel spolujezdec. Při dopravní nehodě nedošlo ke zranění osob. Odhadnutá škoda na vozidle je 20 tisíc korun,“ uvedla policejní mluvčí Dana Ladmanová. 

Kus ledu prošel předním sklem u levého předního sloupku před řidičkou. Událost zachytila kamera namontovaná v policejní octavii.

Řidič kamionu o ničem nevěděl. I když to u těchto nehod nebývá časté, jeho jméno policisté zjistili velice rychle. „Souprava se totiž po chvíli vracela zpět. Policisté vozidlo zastavili a ztotožnili jeho řidiče,“ uvedla Ladmanová. Za volantem kamionu seděl jednadvacetiletý řidič. 

Zákon řidičům přikazuje před jízdou vozidlo očistit od ledu a sněhu. Pokud však souprava nevyjíždí na trasu z firmy, kde mají rampy určené k očistění vozidel, šoféři prakticky nemají šanci toto nařízení dodržet.

V České republice je na síti dálnic jen jediná lávka uzpůsobená k očišťování souprav. Je na dálničním parkovišti v Rozvadově na Tachovsku na příjezdu do České republiky. 

18. února 2021

Podobných nehod, kdy padající led z nákladních aut poškodil další vozidla, řešili policisté v Plzeňském kraji v této zimě už několik. Většinou se však nepodařilo řidiče neočištěných nákladních vozidel vypátrat.

„Při průjezdu zatáčkou nebo brzdění vozidla, může docházet k sesuvu vrstvy ledu a jejímu pádu na projíždějící vozidlo nebo procházející osobu v blízkosti komunikace,“ uvedla dodala Ladmanová. Led se z vozidla také může uvolnit při úhybném manévru, který si vyžádá nenadálá situace v silničním provozu.