Nejdřív házely těsto do koše. Teď mají kavárnu vonící lívanci a koláči

  9:08aktualizováno  9:08
Kavárna v centru Rokycan, která funguje už tři roky, je splněným snem pro Evu Wágnerovou a Slavěnu Milnaříkovou. Specialitou kamarádek, které kvůli podnikání opustily své původní profese, se staly francouzské koláče, jejichž základem je recept přímo ze země galského kohouta.

Eva Wágnerová a Slavěna Milnaříková provozují v Rokycanech kavárnu. | foto: Lucie Sichingerová, 5plus2.cz

Neúspěch si nepřipouštěly. Především proto, že věřily svému nadšení. A samy sobě, stejně jako sobě navzájem. Eva Wágnerová je vynikající kuchařka a Slavěna Milnaříková organizačně zdatná manažerka s velkými zkušenostmi z gastronomie.

„Když vyjedete kamkoliv za hranice, v každém, i docela malém pekařství najdete obyčejné, ale výborné koláče - se švestkami, rybízem, borůvkami a drobenkou. To nám doma chybělo. A další nápady přibývaly,“ vypravuje Eva.

S přítelkyní Slavěnou se rozhodly získat recepty na francouzské koláče známé jako quiche. Vyjely proto rovnou ke zdroji, k příbuzné žijící ve Francii. „Tyto recepty byly chráněným majetkem staré paní z jihu Francie. Naučily jsme se je péct, ale celkem nerady dodržujeme recepty úplně do poslední ingredience. Rády je ještě ozvláštníme, vylepšujeme. Minimálně rok jsme pekly a zkoušely,“ líčí Eva a přiznává, že spousta těst skončila v koši, jiné byly nuceny konzumovat a hodnotit obě rodiny. Dokud si nebyly jisté, že výsledek je dokonalý.

Dnes už jsou k dispozici všechny možné recepty, které ale podnikatelky také obměňují, tak aby byl výsledek ještě lepší a především poctivý. Místo margarínu používají máslo a jiné kvalitnější suroviny.

Pro Evu Wágnerovou láska k pečení zvítězila nad původní profesí. „Velmi brzy se mi stalo pečení koníčkem a koníček se k mojí velké radosti stal mojí prací. Peču denně, desítky hodin týdně a po třech letech mě to baví čím dál víc,“ svěřuje se a Slavěna dodává: „Každodenní práci v kuchyni zvládá s přehledem. Nikdy není zmožená ze vstávání ve 4 ráno, aby na každý den napekla koláče a připravila čerstvé lívance.“

Náhražky tu nenajdete, peče se z kvalitních surovin

Jejich další velký koníček s vařením a pečením úzce souvisí. Za novými objevy v gastronomii, za originálními nápady a recepty, pro to nejlepší koření a především za novými chutěmi často cestují.

„Jezdíme do Francie, Itálie, Španělska, Turecka, a ochutnáme všechno, každou místní specialitu. Pokrmy, které nám nejvíce chutnaly, musíme po příjezdu hned zkusit uvařit. Pokaždé přivezeme spoustu ingrediencí,“ říká Slavěna.

V jejich kavárně žádné náhražky, připravené směsi, bujóny či hotové krémy nenajdete. „Záleží nám na tom, jaké suroviny používáme. Zpočátku to takový problém nebyl, mnoho jsme jich dovážely ze sousedního Německa, ale čím víc surovin jsme potřebovaly, tím nutnější bylo zajistit si pravidelné dodavatele, které si pečlivě vybíráme. A čerstvost si hlídáme. Čokoládu používáme belgickou, kakao holandské,“ dodává Slavěna. Pravou vanilku prý dováží z Asie, šafrán z Turecka a podobně.

Zároveň jsou obě nadšenými návštěvnicemi všech možných gastro akcí a festivalů. „I tam nabíráme inspiraci, pořád máme chuť zkoušet nové věci, nemáme dost!“ smějí se ženy, které spolu tráví hodně času - v kavárně, o víkendech, na dovolených.

Při otázce, zda si už občas nejdou na nervy či nepociťují ponorkovou nemoc, se vzájemně chytí za ramena a shodně a s úsměvem odpoví: „Zatím ne!“

Nejčtenější

Slavia měla kopat dvě penalty, v Plzni bylo podle komise vše v pořádku

Brankář pražské Sparty Florin Nita (vpravo) se natahuje po míči, který má v...

Slávističtí fotbalisté v nedělním derby proti Spartě (1:1) měli dostat výhodu dvou pokutových kopů za fauly na...

KOMENTÁŘ: VAR liga. Přesně opak toho, co jsme od videa chtěli

Rozhodčí Karel Hrubeš ukazuje žlutou kartu sparťanskému brankáři Florinu Nitovi...

Fotbalové derby Slavie proti Spartě opět odhalilo, co českému fotbalu nejvíc chybí: transparentnost. Kdyby existovala...

Kovář se loučí: Jsem pyšný na kluky v Plzni, ale asi zkusím zahraničí

Jan Kovář v dresu Plzně

Po prosincovém návratu z Ameriky vytáhl Plzeň až ke špičce extraligy. Jediná výhra ho dělila v play off od postupu do...

Na D5 havaroval kamion, dálnice u Rokycan ve směru na Plzeň byla zavřená

Havárie dvou kamionů na D5

Nehoda kamionu uzavřela časně ráno dálnici D5 u Rokycan ve směru na Plzeň. Policisté odkláněli dopravu mezi exity 50 až...

Humor má v sobě vždycky mít ostrost a vyhraněnost, říká herec Neužil

Filmový festival Finále v Plzni navštívil herec Václav Neužil. Diváci ho v...

Jednou z hereckých osobností, které navštívily plzeňský filmový festival Finále, je Václav Neužil. Rodák z krajské...

Další z rubriky

Dálnici D5 zablokovala nehoda. Srazily se dva kamiony a dvě auta

Nehoda na dálnici D5 u Rokycan, srazila se čtyři vozidla - dvě nákladní a dvě...

Dálnici D5 u Rokycan ve čtvrtek v podvečer zablokovaly tři dopravní nehody. Osobní auto tam nejprve vyjelo z dálnice a...

Utekl z Osvětimi a varoval židy před nacisty, jeho svědectví zatajili

Vítězslav Lederer (na snímku) uprchl z koncentračního tábora v Osvětimi....

Před pětasedmdesáti lety se Vítězslavu Ledererovi podařilo s pomocí dozorce a příslušníka SS utéct z koncentračního...

Nepřežili vlak hrůzy a pochod smrti, 600 obětí je pohřbeno v Tachově

Koncentrační tábor v bavorském Flossenbürgu

V dubnu 1945 převáželi fašisté z koncentračního tábora Buchenwald vězně do vyhlazovacího tábora Flossenbürg. Vlak s...

Přibývá dětí s psychickými poruchami. Pomůžou rodiče, nebo školy?
Přibývá dětí s psychickými poruchami. Pomůžou rodiče, nebo školy?

Mezi nejčastější psychické onemocnění u dětí patří úzkost. Pokud se neléčí, může se rozvinout v depresi. Na tuto problematiku reaguje ministerstvo školství novinkou, která by se měla objevit ve školních osnovách.

Najdete na iDNES.cz