Nejdřív házely těsto do koše. Teď mají kavárnu vonící lívanci a koláči

  9:08aktualizováno  9:08
Kavárna v centru Rokycan, která funguje už tři roky, je splněným snem pro Evu Wágnerovou a Slavěnu Milnaříkovou. Specialitou kamarádek, které kvůli podnikání opustily své původní profese, se staly francouzské koláče, jejichž základem je recept přímo ze země galského kohouta.

Eva Wágnerová a Slavěna Milnaříková provozují v Rokycanech kavárnu. | foto: Lucie Sichingerová, 5plus2.cz

Neúspěch si nepřipouštěly. Především proto, že věřily svému nadšení. A samy sobě, stejně jako sobě navzájem. Eva Wágnerová je vynikající kuchařka a Slavěna Milnaříková organizačně zdatná manažerka s velkými zkušenostmi z gastronomie.

„Když vyjedete kamkoliv za hranice, v každém, i docela malém pekařství najdete obyčejné, ale výborné koláče - se švestkami, rybízem, borůvkami a drobenkou. To nám doma chybělo. A další nápady přibývaly,“ vypravuje Eva.

S přítelkyní Slavěnou se rozhodly získat recepty na francouzské koláče známé jako quiche. Vyjely proto rovnou ke zdroji, k příbuzné žijící ve Francii. „Tyto recepty byly chráněným majetkem staré paní z jihu Francie. Naučily jsme se je péct, ale celkem nerady dodržujeme recepty úplně do poslední ingredience. Rády je ještě ozvláštníme, vylepšujeme. Minimálně rok jsme pekly a zkoušely,“ líčí Eva a přiznává, že spousta těst skončila v koši, jiné byly nuceny konzumovat a hodnotit obě rodiny. Dokud si nebyly jisté, že výsledek je dokonalý.

Dnes už jsou k dispozici všechny možné recepty, které ale podnikatelky také obměňují, tak aby byl výsledek ještě lepší a především poctivý. Místo margarínu používají máslo a jiné kvalitnější suroviny.

Pro Evu Wágnerovou láska k pečení zvítězila nad původní profesí. „Velmi brzy se mi stalo pečení koníčkem a koníček se k mojí velké radosti stal mojí prací. Peču denně, desítky hodin týdně a po třech letech mě to baví čím dál víc,“ svěřuje se a Slavěna dodává: „Každodenní práci v kuchyni zvládá s přehledem. Nikdy není zmožená ze vstávání ve 4 ráno, aby na každý den napekla koláče a připravila čerstvé lívance.“

Náhražky tu nenajdete, peče se z kvalitních surovin

Jejich další velký koníček s vařením a pečením úzce souvisí. Za novými objevy v gastronomii, za originálními nápady a recepty, pro to nejlepší koření a především za novými chutěmi často cestují.

„Jezdíme do Francie, Itálie, Španělska, Turecka, a ochutnáme všechno, každou místní specialitu. Pokrmy, které nám nejvíce chutnaly, musíme po příjezdu hned zkusit uvařit. Pokaždé přivezeme spoustu ingrediencí,“ říká Slavěna.

V jejich kavárně žádné náhražky, připravené směsi, bujóny či hotové krémy nenajdete. „Záleží nám na tom, jaké suroviny používáme. Zpočátku to takový problém nebyl, mnoho jsme jich dovážely ze sousedního Německa, ale čím víc surovin jsme potřebovaly, tím nutnější bylo zajistit si pravidelné dodavatele, které si pečlivě vybíráme. A čerstvost si hlídáme. Čokoládu používáme belgickou, kakao holandské,“ dodává Slavěna. Pravou vanilku prý dováží z Asie, šafrán z Turecka a podobně.

Zároveň jsou obě nadšenými návštěvnicemi všech možných gastro akcí a festivalů. „I tam nabíráme inspiraci, pořád máme chuť zkoušet nové věci, nemáme dost!“ smějí se ženy, které spolu tráví hodně času - v kavárně, o víkendech, na dovolených.

Při otázce, zda si už občas nejdou na nervy či nepociťují ponorkovou nemoc, se vzájemně chytí za ramena a shodně a s úsměvem odpoví: „Zatím ne!“

Nejčtenější

Plzeň - Slavia 2:0, šlágr vyzněl pro mistra, snížil náskok na tři body

Plzeňský Jean David Beaguel se raduje z gólu, který vstřelil v zápase proti...

Také v desátém vzájemném duelu Plzně se Slavií po sobě zvítězili domácí. O třetí porážce ligového lídra v sezoně...

Plzeň - Záhřeb 2:1, domácí prohrávali, výhru a naději zařídil Pernica

NEČEKANÝ STŘELEC. Obránce Luděk Pernica rozhodl dvěma góly o vítězství Plzně...

Plzeňští fotbalisté přes padesát minut nevystřelili na bránu, ale nakonec triumfovali. V úvodním utkání prvního kola...

Plzeň se Slavií drží pět pohárových míst, koeficient znovu posílil

EUFORIE. Plzeňští fotbalisté se radují z vítězného gólu v úvodním utkání...

Fotbalové Česko i pro pohárový ročník 2020/2021 vyšle do kvalifikace o Ligu mistrů dva kluby. A další tři budou bojovat...

Senior, který jel po D5 v protisměru a srazil se s osobákem, zemřel

Senior, který způsobil nehodu v protisměru, zemřel

Senior, který ve čtvrtek vjel na dálnici D5 do protisměru a po několika kilometrech se u Rokycan čelně srazil s jiným...

I kdyby byl na hrotu Kane, bylo by to houby platné, řekl Trpišovský

Trenér Slavie Jindřich Trpišovský udílí pokyny svým svěřencům během zápasu...

Tah s Peterem Olayinkou místo Milana Škody na hrotu útoku slávistickému trenérovi Jindřichu Trpišovskému nevyšel,...

Další z rubriky

Miliony na vodovod a kanalizaci v kraji nestačí, splašky tečou i do řek

Ilustrační snímek

V Plzeňském kraji je na vodovod a kanalizaci napojeno 85 procent obyvatel. To řadí tuto oblast na poslední místo v...

V Plzeňském kraji výrazně ubylo vražd, počet zločinů ale loni vzrostl

Policisté pracují na místě nálezu mrtvého muže v Těšínské ulici v Plzni -...

Zatímco kriminalita v celé České republice za loňský rok klesla o téměř pět procent, v Plzeňském kraji je tomu naopak. ...

Po opravě prasklin vydrží dálnice D5 až čtyřicet let, slibují silničáři

Dálnici D5 od Plzně do Rozvadova čeká na jaře několik oprav. (19. 3. 2018)

Silničáři, kteří letos začnou opravovat první dva úseky dálnice D5 mezi Plzní a Rozvadovem, slibují, že díky nové...

Najdete na iDNES.cz