Vodní hospodář Správy veřejného statku města Plzně Jaroslav Frydrýn je přesvědčený, že jeden z hlavních důvodů, proč kapři zmizeli tak brzy, je kvalita.
„Máme už léta svoji stálou klientelu, přicházejí lidé všech generací, kteří vědí, že naše ryby mají velmi kvalitní maso, protože jsou závislé na přirozené potravě, tedy na planktonu. Obilím totiž přikrmujeme jen minimálně. Navíc jsou kapři vysádkovaní v plzeňské skoro pitné vodě, takže nejsou cítit bahnem, není cítit ani pachuť rybiny,“ vysvětlil Frydrýn, který prodej naplánoval od 16. do 23. prosince. Skončil ale o dva a půl dne dříve.
K zájmu o městské kapry přispěly i ceny, které byly minimálně o pětikorunu nižší než u konkurence. Kilogram kapra u kousků do tří kilogramů městští rybáři prodávali za 75 korun, větší byli za cenu 80 korun za kilogram.
Celkem letos prodali 75 metráků kaprů. Ryby pocházely jen z Drahotínského rybníka, zatímco loni to byli i kapři ze Seneckého rybníka, který se musel vylovit kvůli plánovanému odbahňování a opravám technického zařízení.
Prodej ryb i letos kontrolují veterináři. Více se zaměřují na možné zneužívání chráněného označení Třeboňský kapr. Prodejci občas také nepravdivě označují ryby za takzvané Omega3kapry, které vyprodukovali odborníci z Jihočeské univerzity a jejichž maso má mít větší množství zdravých mastných kyselin.
Spotřeba ryb v ČR stagnuje, loňských 5,1 kilogramu na člověka bylo podle Českého statistického úřadu nejnižších od roku 1995. Loni spotřeba ryb meziročně klesla o 7,5 procenta, a to i přes státní kampaně na podporu spotřeby ryb.