Kačer, který žije na řece Radbuze v Plzni, má propíchnutý krk a hlavu šipkou z...

Kačer, který žije na řece Radbuze v Plzni, má propíchnutý krk a hlavu šipkou z pistolové kuše. | foto: DES OP

Kačera postřelili kuší, s šipkou v hlavě před záchranáři pokaždé uletí

  • 58
Zvířecí záchranář Karel Makoň se snaží v Plzni odchytit divokého kačera, který plave na řece Radbuze s propíchnutou hlavou. Dlouho nebylo jasné, jak pták ke zranění přišel. Makoň kvůli tomu nakonec požádal veřejnost, aby mu pomohla zjistit, co kačerovi z hlavy trčí.

„Hodně by nám pomohlo, kdyby někdo onu věc identifikoval a poznal, oč se jedná,“ napsal v pondělí večer Karel Makoň ze Záchranné stanice Plzeň na Facebook.  

Odpověď mu přišla během pěti sekund. „Ozvala se nám spousta lidí a téměř devadesát procent jich napsalo, že je to šipka do pistolové kuše. Je to super, že lidi takhle rychle zareagovali a pomohli nám,“ řekl Makoň a vysvětlil, že sám s touto zbraní nemá žádné zkušenosti. 

Šipka s ocelovým hrotem projela kačerovi skrz krk a hlavu. Pták nejen že přežil, ale již druhý týden se mu daří uletět pokaždé, když se ho snaží zvířecí záchranáři v Doudlevcích odchytit, aby mu veterinář šipku vyndal.

„Budeme to zkoušet dál. Zároveň žádáme svědky, pokus si všimli něčeho podezřelého, aby se nám ozvali. Vzhledem k tomu, co jsme se nyní dozvěděli, není vyloučené, že může jít o pytláctví. Na šipce je totiž rybářský vlasec. Vypadá to na cílený lov, ale chybí nám důkaz. Nebo se může jednat o vandalství,“ poznamenal Makoň.

Nevylučuje ani to, že zraněný kačer může mít nějakou spojitost s nálezem tří uhynulých kačerů, kteří před měsícem plavali také v Radbuze. 


Témata: Radbuza, Plzeň