VIDEO: Plzeňská zoo získala jako jediná v Česku filipínské varany

  • 0
Zoologická zahrada v Plzni získala nový druh varana, který pochází filipínského ostrova Mindanao. Může se tak pochlubit kolekcí varanů, která patří mezi nejkompletnější v České republice.

Varan, jehož latinský název je Varanus cummingi, obývá filipínské ostrovy Mindanao, Bohol, Leyte, Cebu, Basilan a Samar. Nemá české jméno, ale podle překladu by se mohl nazývat varan mindanaoský nebo Cumingův.

„Získali jsme pár těchto varanů. Nepocházejí z volné přírody, ale vylíhli se na farmě na Filipínách. K nám přijeli na konci února z krokodýlí zoo v Protivíně,“ řekl mluvčí zoo Martin Vobruba.

Noví varani doplní v zoologické zahradě filipínskou expozici Talarak. Bydlí hned vedle varanů komodských, a tak si návštěvníci mohou oba druhy porovnat.

Varani z Filipín dorůstají díky dlouhému ocasu až do délky 150 centimetrů. Ve své domovině obývají deštný prales v blízkosti vody, plavou a šplhají po stromech. Loví ptáky, ryby a drobné savce.

Žádná jiná zoo v Česku se těmito ještěry pochlubit nemůže, v Evropě je chová ještě asi deset zoologických zahrad.

„Kolekce varanů v plzeňské zoo nyní patří mezi nejkompletnější v České republice,“ podotkl Vobruba a připomněl, že chovatelé samozřejmě budou usilovat o odchov filipínských varanů.

Plzeňská zoo již chovala více než dvacet druhů varanů od 60. let minulého století, několik jich rozmnožuje. V expozici Akva-Tera se v roce 2006 podařil i celosvětový prvoodchov varana modrého v prostředí zoologických zahrad.