Jazzová zpěvačka Stacey Kent vystoupí o víkendu v Plzni.

Jazzová zpěvačka Stacey Kent vystoupí o víkendu v Plzni. | foto: Archiv

Stacey Kent zazpívá v Plzni, bude to její jediná zastávka v Česku

  • 0
Do Plzně přijede americká zpěvačka Stacey Kent. Kromě jazzu se v jejích písních dají objevit prvky francouzského šansonu nebo latinskoamerické hudby. Posluchače přivítá v neděli v Měšťanské besedě.

V Česku zřejmě Stacey Kent nepatří mezi obecně známé tváře hudební scény, ale na západ od nás má o poznání větší renomé. Svědčí o tom například i fakt, že její album Breakfast on the Morning Tram získalo nominaci na prestižní cenu Grammy 2009.

Zpěv devětačtyřicetileté Stacey Kent působí dojmem dokonalosti. Neburcuje, nestrhuje, ale je podmanivý a nabízí příležitost nechat se nést atmosférou zmírňující tempo života. Je to jemná hudba s mimořádným souzněním zpěvačky s kapelou. Osobitý projev navíc Stacey Kent řadí do skupiny zpěvaček, kterým lidé věří.

Kromě jazzu se v jejích písních dá leckdy objevit nádech francouzského šansonu nebo latinskoamerické hudby. Některé i proto připomínají písně Zuzany Navarové s jejich zvláštním a uklidňujícím vyzněním.

Stacey Kent vydala své první album Close Your Eyes v roce 1997 a hned mělo úspěch u posluchačů i kritiků. Později přidala dalších deset alb, z nichž jedno s názvem Racontemoi z roku 2010 je čistě francouzské. Poslední album I Know I Dream vychází v těchto dnech.

Právě poslední album nyní představuje zpěvačka s kapelou na celosvětovém turné. To začalo na konci října ve Velké Británii a skončí v polovině příštího roku v Brazílii. Jedinou zastávkou v České republice bude Plzeň.

Stacey Kent vystupovala ve více než padesáti zemích a tleskalo jí publikum v pařížské Olympii nebo v Carnegie Hall v New Yorku. Organizátoři plzeňského koncertu jej nejprve plánovali uspořádat v malém sále Měšťanské besedy. Pro velký zájem jej však v minulém týdnu přesunuli do velkého sálu a tím se na poslední chvíli otevřela možnost dalším desítkám lidí si mimořádné představení užít.

Zpěvačku na koncertě doprovodí čtyřčlenná kapela. Na saxofon bude hrát manžel Stacey Kent Jim Tomlinson, na piano Graham Harvey, na baskytaru Jeremy Brown a na bicí Josh Morrison.