Jan Trávníček s partnerkou se pokusili vylézt na vrchol osmitisícovky Manáslu. Po neúspěšném výstupu pak Trávníček rozjel akci na záchranu ztraceného horolezce z Česka.

Jan Trávníček s partnerkou se pokusili vylézt na vrchol osmitisícovky Manáslu. Po neúspěšném výstupu pak Trávníček rozjel akci na záchranu ztraceného horolezce z Česka. | foto: Archiv Jana Trávníčka

Pátrání po ztraceném krajanovi rozjel v Himálaji plzeňský horolezec

  • 1
Úplnou náhodou se plzeňský horolezec Jan Trávníček ocitl na osmitisícovce Manáslu v Himálaji v době, kdy se tam ztratil Čech Roman Hlávka. Trávníček proto ihned rozjel pátrací akci a snažil se také sehnat vrtulník. Horolezec pohřešovaný od 28. září se ale dosud nenašel, pravděpodobně už nežije.

Třiačtyřicetiletý Hlávka zmizel při sestupu tříčlenné skupiny z osmitisícovky Manáslu. Zrovna v tu dobu se ji pokusili zdolat i Jan "Tráva“ Trávníček a jeho partnerka Mirka Jirková. Ani napodruhé se jim to nepodařilo. Hlavně kvůli počasí.

Pár zastihla špatná zpráva po návratu do základního tábora. „Informace jsme dostali skoro s denní prodlevou. Tříčlenná česká skupina došla nahoru v poslední zářijovou sobotu krátce po poledni. Pak směřovali do tábora C3, který je ve výšce 6 800 metrů nad mořem. Doufali jsme, že Roman zůstal o tábor výš, ale naše úvahy se v neděli ráno nepotvrdily,“ popsal Trávníček.

Krátce na to rozjel akci na záchranu svého krajana. Příliš optimistický ale není. „Šance na přežití je téměř nulová,“ myslí si Trávníček.

Expedici, jejíž součástí byla i zmíněná tříčlenná skupina Čechů, tvořilo celkem čtrnáct lidí. „Skupinky byly rozeseté různě po kopci. Protože jsme měli satelitní telefon, byli jsme se všemi ve spojení a pomoc koordinovali. Nahoru jsme vyslali šerpy, kteří jsou výkonnější než my a používají kyslíkové bomby. Snažili jsme se ještě o vrtulník, ale nemohl kvůli špatnému počasí letět,“ vypráví Trávníček.

Podle ministerstva zahraničí panuje nyní v oblasti nepříznivé počasí, pátrání bylo přerušeno.

„Tým zase vyrazí hned, jakmile se zlepší počasí. Jeho složení bude stanoveno až podle aktuální situace,“ řekl dnes Robert Řehák, zástupce ředitele tiskového odboru ministerstva zahraničí.  

V Himálaji se pátý den hledá český horolezec, podle kolegy již nežije

Jan Trávníček a Mirka Jirková už podobné chvíle zažili v říjnu 2015, kdy se na Manáslu vydali poprvé společně. Pod vrcholem osmitisícovky narazili na Němce a Francouze, kteří trpěli výškovou nemocí.

S dalšími třemi krajany pro ně ve dvacetistupňových mrazech udělali maximum. Němec Zoltán během noci zemřel, francouzský horolezec Jean Luc přežil.

„Tenhle krásný kopec už se mi zdá trochu prokletý. Vždycky se k něčemu připleteme. Míří sem i komerční expedice, většinou kašlou na to, aby někomu pomáhaly. Češi to mají naštěstí jinak,“ dodal.

Dvojice je teď na cestě do Káthmandú. Okamžiku, kdy se ze čtvrtého výškového tábora na hoře Manáslu vrátili, rozhodně nelitují. „Po třech slunečných dnech totiž začalo silně foukat. Miri byla hrozná zima. Promrzaly jí prsty. Jít zpátky bylo nejrozumnější řešení,“ je si jistý Trávníček.

Na další pokus už si partneři netroufli, tentokrát si sáhli na dno. „Přeci jenom jsme do Nepálu odjížděli se zdravotními problémy. Miri měla zánět kotníku, já jsem nebyl stoprocentně připravený, protože bojuji s rakovinou,“ přiznal dvaačtyřicetiletý horolezec. Výstup do výšky 7 650 metrů nad mořem považují oba za velký úspěch.

Až přijedou do Čech, čeká na plzeňského sportovce už pátá operace a chemoterapie. „Důležitá je hlavně psychika. Nechci se nemoci poddat. Mohl jsem doma plakat, jak je mi blbě, ale jel jsem se do Nepálu vyléčit,“ uzavřel.

Už teď má v hlavě další plány. Příští rok se chystá znovu do Himálaje, a to na Ama Dablan. Potom si přeje stanout na jedné z nejtěžších osmitisícovek – Makalu.