Děkan Fakulty právnické ZČU Jan Pauly.

Děkan Fakulty právnické ZČU Jan Pauly. | foto: Ladislav Němec, MAFRA

Práva mají potíže s financováním, může za to i aféra s rychlostudenty

  • 3
Nedostatek finančních prostředků, to je problém, který teď nejvíc trápí děkana právnické fakulty ZČU v Plzni Jana Paulyho. Škola už sice má zpátky akreditaci doktorského studijního programu, s výpadkem jednoho ročníku se ale potýká i nadále. Nyní je na fakultě více než 1400 studentů.

V roce 2009 vypukl na právnické fakultě skandál s rychlostudenty. Odešli odtud uznávaní odborníci a fakultě dokonce hrozilo, že bude uzavřena.

Dnes po dlouhých šesti letech je škola opět plnohodnotnou součástí Západočeské univerzity. Má akreditaci bakalářského i magisterského oboru, nejnověji se může pochlubit i tou na studijní program doktorský. Její obraz se vylepšil a po absolventech je poptávka.

Jak však přiznává děkan fakulty Jan Pauly, minimálně jeden důsledek přetrvává. A bohužel se jedná o důsledek velmi důležitý - finance.

„Všechno, co se odehrálo v těch těžkých obdobích, má velmi významný negativní dopad na chod fakulty,“ konstatuje Pauly a připomíná, že fakulta nemohla pro akademický rok 2012/2013 přijímat studenty do prvního ročníku magisterského oboru.

„Vliv výpadku toho ročníku je mimořádně dramatický,“ přiznává Pauly, podle něhož má vliv i to, že škola dočasně neměla otevřený doktorský program a nemohla vykonávat rigorózní řízení.

„Přiznám se, že zatímco nejprve pro mě byla noční můrou absence magisterského a poté doktorského programu, v tuto chvíli je to financování,“ netají se Jan Pauly.

Dodává, že státní příspěvek na studenty se navíc v posledních letech snižuje a sehnat doplňkové formy financování, jakými je mimo jiné smluvní výzkum, je u oborů práva pochopitelně obtížnější než třeba u oborů technických.

Pauly si je vědom toho, že se postupně bude muset poměr financování měnit. Více peněz bude muset fakulta získávat za vědu a výzkum a za projekty. Dnes je z těchto tří oblastí stále hlavním zdrojem státní příspěvek na studenta.

To, že Fakulta právnická i za loňský rok skončí v černých číslech, je výsledkem řady opatření. „Jako děkana mě to mrzí, ale nezanedbatelnou měrou nám v tom pomáhají úsporná opatření. Šetří se především na platech zaměstnanců. Odměny jsou skutečně výjimečné, v rozsahu spíše symbolickém,“ prezentuje situaci Pauly.

Cení si však toho, že po dva roky, během nichž se fakulta s výpadkem ročníku musela vypořádat, se jí dařilo vyrovnaný rozpočet udržet.