Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Peníze ušetřené na novou protézu daroval rodině postižené ničivou bouří

  9:15
Vladimír Wűrtherle z Tymákova u Plzně daroval padesát tisíc korun rodině ze Stebna na Lounsku, která během ničivé bouře přišla o střechu nad hlavou. Původně si chtěl za našetřené peníze pořídit novou protézu, kterou mu před třemi lety ukradli zloději.
Rodina Přibíkových ze Stebna na Lounsku přišla během ničivé bouře o střechu nad...

Rodina Přibíkových ze Stebna na Lounsku přišla během ničivé bouře o střechu nad hlavou. Finančně se jim rozhodl pomoci Vladimír Wűrtherle z Tymákova u Plzně. Daroval jim 50 tisíc, které si našetřil na novou elektrickou protézu. (6. 7. 2021) | foto: Valentýna Bílá, MF DNES

O neuvěřitelně velké solidaritě lidí napříč republikou, kteří posílají peníze, materiál i sami pomáhají tornádem zdecimovaným obcím na jižní Moravě, vzniklo nespočet reportáží. 

Lidé ale nezapomínají ani na malou obec Stebno na Lounsku, kterou se sice tornádo nepřehnalo, ale vesnici zpustošila silná bouře, jejíž následky jsou s Moravou hodně podobné.

Osudy lidí, kteří přišli o střechu nad hlavou, nenechávají národ chladným a na povrch vyplouvají příběhy těch, kteří jim věnují nemalé částky. Jedním z nich je Vladimír Wűrtherle z Tymákova u Plzně. V úterý v pravé poledne zamířil do jednoho z domů bez střechy a v ruce přitom držel ve dvoutisícových bankovkách padesát tisíc korun. 

Bez střechy je také přilehlé stavení, jako krabička ze sirek se skácela k zemi obrovská stodola a další budově chybějí zdi.

„Je to tu hrozný, zkáza. Pokud člověk může, neměl by váhat a měl by pomoci,“ reagoval bezprostředně Vladimír, který doposud viděl záběry poničené obce jen z televizní obrazovky. 

Ze stromů, které stojí na návsi, zbyly jen pahýly, řada z nich běsnění přírodního živlu neustála. Kolem stojí domy, které mají provizorně na střechách modré plachty, jinde už pokrývači zatloukají hřebíky do střešních latí a pokládají krytinu, na zahradách jsou na hromadách cihly po zbořených staveních. O část střechy přišel i kostel. 

Zvuk kladiv přehlušují auta dobrovolných a profesionálních hasičů, kteří pomáhají ze všech sil, stejně jako řada dobrovolníků a firem z celé republiky. Tak to vypadalo ve Stebně během uplynulého prodlouženého víkendu. 

Vladimír je osmatřicetiletý invalida, který ve svých 16 letech kvůli nádoru v koleni přišel o levou nohu. Padesát tisíc, které věnoval rodině ve Stebně, si šetřil na novou elektrickou protézu. V roce 2019 mu ji ukradli z auta zloději v Praze

Neštítili se ani toho, že auto bylo označené značkou pro invalidy a stálo na místě k tomu vyhrazeném.

„Měl jsem tehdy odjet s přítelkyní na dovolenou na Slovensko. Auto bylo nové, měl jsem ho jen pár měsíců. Stálo před domem a na zadním sedadle jsem měl položenou protézu. Ta byla vyrobená přímo pro mě na míru. Stačilo přepnout modul a mohl jsem díky ní chodit bez problémů po horách, miluju Alpy, jezdit na bruslích nebo na kole. Nedá se s ní existovat ale pořád, člověk si musí od ní odpočinout. Proto jsem ji dal do auta. Když mi jí ukradli, v okamžiku jsem se stal nepohyblivým. Neměl jsem ani nohu, ani auto, nemohl jsem jezdit do práce,“ vzpomínal na smutnou zkušenost Vladimír.

Za dlouhé roky bez jedné končetiny se sice naučil perfektně chodit s berlemi a k dispozici má i náhradní protézu, ale život s ní je mnohem komplikovanější. Jak vysvětlil, musí se stále dívat, kam šlape. Ta elektrická mu umožňuje žít naplno. Začal proto šetřit, aby měl na doplatek pro zdravotní pojišťovnu.

Na protézu si ještě počkám

Když ale viděl v médiích, jakou zkázu napáchalo tornádo na jižní Moravě, ihned se rozhodl, že peníze věnuje tam. „Samozřejmě protézu potřebuju, ale myslím, že teď peníze více pomohou právě tady než mně. Ještě si na ni počkám,“ vysvětluje štědrý dárce.

Větší finanční částku ale nechtěl posílat přes transparentní účet, obával se, že by peníze nemusely přijít do správných rukou. Napsal proto do televize Prima, kde už dříve požádal o pomoc při hledání ukradené protetické pomůcky, zda by mu s výběrem obdarovaných pomohli.

„Až od nich jsem se dozvěděl, že něco podobného jako na Moravě se stalo ve Stebně, které je od nás poměrně blízko. Redakce vytipovala několik rodin, které by byly vhodné, a z nich jsme jednu vybrali,“ popsal. 

Jeho přítelkyně Zlata Kindlová ho v nápadu maximálně podpořila. „Okamžitě jsem mu řekla, ať neváhá a udělá to. Je to gesto, které hned tak někdo neudělá. Vážím si ho o to ještě víc,“ řekla Zlata, která s Vladimírem žije přes tři roky.

Karta padla na rodinu Přibíkových, která má dvě malé děti. „Kdo to nezažil, neuvěří. Byla jsem zrovna doma. Udělala se najednou tma a hrozný vítr. Myslela jsem, že je konec světa. Přišli jsme o střechu, do domu tekla voda, okna to vysklilo, listí ze stromů jsme měli nalepené po stěnách, všude kroupy. Auto je na odpis, stálo před domem a tašky ze střechy se do něj zabodávaly,“ vzpomínala se slzami v očích Božena Přibíková, která v domě, který není pojištěný, žije spolu se dvěma syny, jejich přítelkyněmi a dvěma dětmi ve věku 5 a 11 měsíců přes 35 let. 

Za darované peníze pořídí materiál na opravu nemovitosti. Za jejich domem už je jen pole a podle syna Lukáše, to jejich rodný dům chytil s plnou parádou. Střechu domu, kde žijí, mají zatím jen přikrytou plachtou a čekají na řemeslníky a na materiál. „Hlavní je, abychom to stihli opravit do zimy,“ přeje si Božena.

Myslela jsem, že je konec světa

Dalším, kdo se rozhodl pomoct této konkrétní rodině, je majitel chráněné dílny v Jirkově Josef Holák. Stejně jako Vladimír neměl se Stebnem do nedávna nic společného. Spolu s kamarádem nyní zajistili postižené rodině materiál na střechu a na výměnu oken v hodnotě zhruba 300 tisíc. 

A proč to dělá? „Protože jsem člověk. Před několika lety mě na poště v Jirkově napadl zfetovaný chlap a několikrát mě bodl. Tenkrát mně taky někdo pomohl, najednou jsem zůstal téměř bez prostředků, a od té doby, pokud mohu, pomůžu,“ vysvětlil dárce.

Podle něj vedení Kryr, pod které Stebno spadá, nezareagovalo na situaci dost rychle a pomoc značně vázla. „Zatímco v Hodoníně už měli v pátek, den po řádění tornáda, na transparentním účtu několik desítek milionů, tady nebylo kam peníze poslat. Jedna ze stavebních firem nabízela a stále nabízí 80procentní slevu na materiál a lidé na Moravě nabídky začali ihned využívat. Tady o tom nikdo nevěděl. Nikdo firmu nekontaktoval,“ zlobí se Holák. Proto se rozhodl pomáhat na vlastní pěst a konkrétním lidem.

Ve Stebně řádil silný vítr 24. června zhruba v půl páté, tedy necelé tři hodiny předtím, než se tornádo přehnalo vesnicemi na jihu Moravy. Podle odborníků nešlo o tornádo, ale o jev zvaný downburst. 

  • Nejčtenější

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

Plzeň - Slavia 1:0, šlágr rozhodl v závěru Šulc, hosté po týdnu spadli z čela

14. dubna 2024  17:09,  aktualizováno  19:59

Zásadní zpráva ze šlágru fotbalové ligy z Plzně, kde se představila první Slavia: největší radost...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Český patriot zachránil barokní faru v Chudenicích. Chtěl pomoct své vlasti

15. dubna 2024

Zchátralá barokní fara v Chudenicích u Klatov měla štěstí v neštěstí, když na ni narazil český...

Sníh zasypal Šumavu. Na Lipensku uvázla nákladní auta, silnice byla nesjízdná

18. dubna 2024  9:37,  aktualizováno  10:54

Šumavu v noci na čtvrtek zasypal sníh, který komplikoval dopravu. V jihočeské i západočeské části...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Dýchací potíže miminka řešila podle internetu, za jeho smrt dostala šest let

17. dubna 2024  10:04

Krajský soud v Plzni poslal na šest let do vězení čtyřiadvacetiletou ženu, která podle verdiktu...

Sedmá příčka mezi národy. Jak české kluby připisovaly body do koeficientu

19. dubna 2024  17:45

Plzeň jako nejhůře třiadvacátý nejlepší klub letošního ročníku evropských pohárů. Česko jako sedmá...

Na nádraží v Plzni už svítí novotou horní hala. Nabídne KFC i další služby

19. dubna 2024  16:43

V památkově chráněné budově hlavního nádraží v Plzni, která se v lednu po rekonstrukci za miliardu...

Ženě se rozjelo nezabrzděné auto. Snažila se do něj naskočit, skončila v nemocnici

19. dubna 2024  14:42

V Plané na Tachovsku se zranila žena, když se snažila naskočit do rozjeté dodávky, kterou zapomněla...

Plzeň v pohárech vydělala takřka čtvrt miliardy korun, Slavia se Spartou víc

19. dubna 2024  13:26

Pokud by plzeňští fotbalisté ve čtvrteční čtvrtfinálové odvetě ve Florencii uspěli, postupem do...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...