Soud rozplétá vraždu Plzeňana, za níž je zřejmě milostný trojúhelník

  • 3
Jaroslav Hrdlička z Tymákova na Plzeňsku se u soudu v Plzni začal zpovídat z vraždy. Čelí obžalobě, že loni zabil přítele své nevlastní sestry, do které byl také zamilovaný. Mladší bratr obžalovaného Vojtěch už si přitom odpykává trest za předloňskou brutální vraždu otce a nevlastní matky. Dostal za ni 19 let.

Při hlavním líčení, které ve středu začalo u Krajského soudu v Plzni, obžalovaný odmítl vypovídat. Při výsleších na policii se ale k vraždě přiznal a předseda senátu krajského soudu Martin Kantor ve středu jeho výpověď přečetl. Své jednání v ní vysvětloval zkratem.

Loni prý odešel od své přítelkyně, s níž má dítě, a o dva týdny později se do domu v Tymákově nastěhovala jeho nevlastní sestra s partnerem. A do ní se Hrdlička zamiloval. Vadilo mu, že partner ženy nepracoval a nechával se od ní živit.

Hrdličku podle jeho vyjádření v den vraždy naštvala slova sestřina přítele, že dívka přibrala, má svaly a začíná vypadat jako kluk. Ona sama k tomu ale řekla, že to brala s humorem a s přítelem měli fantastický vztah.

Snažil se přítele shazovat, řekla partnerka zavražděného

Ve středu u soudu dívka prohlásila, že k obžalovanému nic necítí, ale požadovala, aby ho eskorta odvedla ze soudní síně s tím, že z něj má obavy. Ve své výpovědi pak potvrdila, že jí Jaroslav Hrdlička říkal, že ji má rád a snažil se prý jejího přítele shazovat, že to není chlap pro ni.

Právě Hrdlička prý také přišel s nabídkou, aby bydlela i s partnerem v Tymákově, když neměli peníze. Žena také potvrdila, že se jí i dalších sourozenců Hrdlička i jeho bratr zastávali, když je otec s matkou bili.

Podle obžaloby zaútočil Jaroslav Hrdlička na pětadvacetiletého muže loni 14. září večer, když spolu jeli v Hrdličkově dodávce po silnici mezi Mešnem a Příkosicemi na Rokycansku.

Obžalovaný policistům řekl, že v osudný den jel s obětí vraždy pro železo a v autě cestou zazněly nějaké pomluvy na adresu zmíněné ženy. Pak se strhla hádka, která vyvrcholila vraždou.

Na bodání si nepamatuji, řekl obžalovaný na policii

"Obžalovaný poškozeného opakovaně udeřil zezadu do hlavy kladivem s cílem ho zabít. Poškozený upadl na podlahu vozidla, poté k němu obviněný přiskočil a se stejným záměrem ho ještě vícekrát bodl nožem do pravé strany krku," uvedl v obžalobě státní zástupce Martin Rykl. 

Vojtěch Hrdlička odsouzený za dvojnásobnou vraždu.

Poškozený podle spisu utrpěl mnohočetná zranění hlavy a krku, otok mozku a také řezná zranění na rukou. Na místě zemřel.

Hrdlička na policii vypověděl, že si nevybavuje, kolikrát oběť udeřil kladivem a ani si nepamatuje na bodání. Zraněného chtěl prý převézt do nemocnice, ale rozmyslel si to a tělo odvezl do lesa. Z auta muže vytáhl za nohu a nechal ho v lese. Pak se doma umyl od krve a auto vystříkal hadicí. Tělo se našlo v lese poblíž Kornatic o den později.

Obžalovanému hrozí až 18 let vězení. Pro rodinu Hrdličkových je tato událost další ranou osudu. Loni v dubnu poslal soud za dvojnásobnou vraždu do vězení mladšího bratra obžalovaného - Vojtěcha Hrdličku. Ten v létě 2012 dvaceti ranami sekerou zabil svého otce a macechu v domku v Tymákově. 

Čin tehdy vysvětloval jako zoufalý pokus zamezit tomu, aby otec s macechou terorizovali malého synovce, stejně jako to zažil on s bratrem.

Soudní psychologové podobný sourozenecký případ nepamatují.

,