Návštěvnická sezona odstartuje na památkách v západních Čechách na konci března. Na zámku v Horšovském Týně bude k vidění například pero, kterým byl podepsán Vestfálský mír. Zajímavost ukazuje Radim Žáček ze správy zámku. | foto: Ladislav Vaindl, 5plus2.cz

Památky otevřou své brány, klášter Kladruby láká na speciální prohlídky

  • 0
Turistická sezona na památkách v Plzeňském kraji odstartuje na konci března. Jako první se otevře zámek Nebílovy, následovat bude hrad Švihov a klášter Plasy. Správci objektů si pro návštěvníky připravili programy zaměřené na osobnosti, které se vyznamenaly v diplomacii.

Sezona na objektech spravovaných Národním památkovým ústavem začne letos oficiálně už v pátek 30. března. Některé z památek ovšem návštěvníky přivítají ještě dříve. Jako první mohou zájemci navštívit 21. března zámek v Nebílovech, na Zelený čtvrtek, 29. března, pak své brány otevřou hrad Švihov a klášter Plasy.

Letošní rok bude na památkách patřit historickým osobnostem, které se vyznamenaly v oblasti diplomacie.

„Šlechta se od nepaměti věnovala diplomacii. Národní památkový ústav má na svých objektech obrovské množství mimořádně důležitých předmětů a dokumentů, které jsou s evropskou a světovou diplomacií šlechty spjaty,“ konstatoval Petr Pavelec, ředitel Územní památkové správy Národního památkového ústavu v Českých Budějovicích. Pod ní památky v regionu patří.

Památky a diplomacie

Pavelcova slova platí například pro zámek v Horšovském Týně. S ním je totiž spojena osobnost Maxmiliána z Trauttmansdorffu.

„V době Třicetileté války to byl hlavní diplomat habsburské monarchie. Podílel se na mírových jednáních a také inicioval podepsání Vestfálského míru v roce 1648, jímž byla válka ukončena,“ uvedl Radim Žáček ze správy zámku.

Tady jsou uloženy i vzácné artefakty spojené se slavnou smlouvou. „Máme zde sedm knih. Jsou to kopie dokumentů k Vestfálskému míru, které vznikly nedlouho po ukončení Třicetileté války. V šesti je uveden podrobný souhrn informací týkajících se konfliktu. Například je zde počet raněných a ztracených vojáků nebo informace o tom, kdo nějaké území ztratil, nebo naopak získal. Sedmá kniha pak obsahuje informace o lidech, kteří se podíleli na podepsání Vestfálského míru,“ konstatuje Žáček.

Další zajímavostí je pero, kterým byl dokument podepsán. I to je možné najít v zámeckých sbírkách.

Do dramaturgie tak zapadají i Trauttmansdorffské slavnosti, které se uskuteční od 5. do 6. července. „Ve čtvrtek budou probíhat historické trhy přímo na nádvoří zámku. V pátek je doplní šermířská a taneční vystoupení a ukázky sokolnictví v zámeckém parku. Bohatý program vyvrcholí příjezdem Maxmiliána Trauttmansdorffa, který se právě vrací ze své úspěšné diplomatické mise,“ popisuje akci kastelán zámku Jan Rosendorfský.

Pozadu v tomto směru nezůstanou ani další památky. Od 15. května do 5. srpna bude například na hradě Velhartice otevřena tematická expozice Ve službách krále -Buškové z Velhartic v evropské diplomacii 14. století.

Ve Velharticích se setká Bušek s Karlem IV.

Zaměří se na každodenní život ve 14. století a významné aktivity českých šlechticů Bušků z Velhartic ve službách Karla IV. Návštěvníci se zde seznámí také se středověkou diplomacií.

„Autentickou atmosféru diplomatického setkání středověkého českého šlechtice s evropsky významnými politickými aktéry přiblíží kulturní akce s názvem Štíty stříbrného lva, která bude rekonstrukcí setkání Buška z Velhartic s Karlem IV.,“ říká kastelán hradu Petr Mejstřík.

Klášter Kladruby si připravil speciální prohlídky s názvem Vaše Excelence! o působení Windischgrätzů v evropské diplomacii, které doprovodí květinové aranže i ukázka nového parfému Eleonora.

Klášter Plasy připomene diplomaticky aktivní rod Metternichů výstavou Metter(m)nich, hrad Švihov zase osobnost nejvyššího sudího Půty Švihovského z Rýzmberka výstavou a kulturní akcí Den u Půty, kdy hrad ožije činnostmi šlechty i poddaných konce 15. století.