Dokud nebude přijat plošný zákaz kouření v restauracích, mohou si hosté plzeňské pizzerie v Martinské zapálit stejně jako dřív. Ilustrační foto

Dokud nebude přijat plošný zákaz kouření v restauracích, mohou si hosté plzeňské pizzerie v Martinské zapálit stejně jako dřív. Ilustrační foto | foto: SXC

Plzeňská pizzerie vrátí na stůl popelníky, ubyli jí hosté

  • 23
Plošný zákaz kouření v restauracích ještě nějakou dobu platit nebude. V Plzni však přibývá podniků, které se z vlastní vůle přeměnily na nekuřácké. Většina si tento krok chválí, ne ale všechny.

Ramadan Halili už mnoho let provozuje plzeňskou pizzerii v Martinské ulici. Po celý loňský rok napjatě sledoval parlamentní debaty o protikuřáckém zákoně.

Když v polovině listopadu otevíral podnik po dvoutýdenní rekonstrukci, rozhodl se zákaz kouření uspíšit. I když už v tu dobu bylo velmi pravděpodobné, že změna od ledna platit nezačne, Halili se rozhodl to alespoň vyzkoušet. Neuspěl.

„První týden to ještě šlo, během druhého týdne nám ale klesla návštěvnost až na polovinu,“ krčí rameny Ramadan Halili a osvětluje, proč se po půl měsíci rozhodli přistoupit ke starému uspořádání: polovina restaurace kuřácká, polovina nekuřácká.

„Mrzí mě to, ale jsem obchodník. Nemůžu si dovolit mít prázdnou restauraci,“ svěřuje se Halili, podle něhož si řada potenciálních hostů při pohledu do prázdného podniku návštěvu rozmyslí.

Negativa převážila nad klady, obojí si Halili po nějaké době poctivě sepsal. „Během těch dvou týdnů jsme nemuseli topit, nebylo třeba prostor odvětrávat. To, co jsme ušetřili na energiích, ale nestačilo,“ lituje Halili, sám nekuřák. Nicméně přeměnu podporoval i jeho personál, ač ho tvoří většina kuřáků.

„Bohužel, hosté to nepřijali. Někteří argumentovali, že jsme nebyli nekuřácký podnik od začátku a že si na to nemohli zvyknout,“ říká Ramadan Halili. V jeho pizzerii si cigaretu zapálí víc než polovina hostů.

Dokud nebude přijat plošný zákaz kouření v restauracích, mohou být v klidu. Halili je rozhodnut ke změně přistoupit až poté, co to udělají i všichni ostatní. I když jej to, jak sám říká, mrzí.

„Většina lidí je spokojená“

Pizzerie v Martinské není jediným podnikem v Plzni, kde se rozhodli protikuřácký zákon předběhnout, nebo se o to alespoň pokusit. Jejich zkušenosti jsou však opačné. Ve vyhlášené plzeňské pivnici Na Parkánu se nekouří od 1. ledna.

„My máme v podstatě pořád plno, není to znát,“ míní jeden ze zaměstnanců Petr Čapek. Vnímá, že někteří lidé ubyli, na druhou stranu však přibylo nekuřáků. Výsledek? Hostů je plus minus stejně. „Někteří si sice stěžovali, většina je ale spokojená. Večer tady bývalo opravdu hodně zakouřeno,“ je si vědom Čapek. Hosté Parkánu si mohou zapálit ve venkovním prostoru, v němž se nacházejí infrazářiče.

Zapálit si od Nového roku nemůžou ani hosté v baru Jekyll & Hyde. „Nemyslím si, že by se nějak razantně snížila návštěvnost. Možná trochu slabší bývají dopoledne, kdy k nám chodili lidé na kafe a cigárko,“ zamýšlí se jedna ze zaměstnankyň Anna Rojová.

Někteří hosté do baru chodit přestali, třeba ti, kteří o novince nevěděli. „Ale většina těch, kteří k nám chodili, zůstala. Mají to u nás rádi a přichází dál,“ přibližuje Rojová a dodává, že si větší část lidí proměnu pochvaluje. Souvisí to ale možná také s inovací celého interiéru.

I Rojová jako kuřačka změnu jednoznačně vítá. Jedním z důvodů je, že klesla její spotřeba cigaret. „A samozřejmě je něco jiného jít si sednout na hodinu na pivo a dát si k tomu jednu cigaretu nebo trávit v zakouřeném baru celý den,“ říká Anna Rojová.

Většina zaměstnanců navíc nekouří, ti tedy novinku vítají o to víc. „Dohodli jsme se na tom, nikdo neměl větší námitky. Neplánujeme, že bychom se vrátili zpět ke kouření,“ sděluje Rojová.

Přichází i rodiny s dětmi

Čerstvá novinka se prozatím osvědčila i v plzeňském Saloonu Roudná. Podle obchodní manažerky Venduly Kaasové se nekuřácký charakter podniku na počtu hostů projevil spíše kladně.

Většina kuřáků se smířila se zákazem, mezi návštěvníky naopak přibylo rodin s dětmi. „Je ale pravda, že leden a únor jsou spíše slabší měsíce, ta čísla tedy nejsou úplně stoprocentní. Nicméně nemám pocit, že by se situace zhoršila, spíš se objevují nové tváře,“ vnímá Kaasová. Spokojen je prý i personál.

Vyjít vstříc nekuřákům se rozhodl také plzeňský Restaurant 12 v centru města. Prozatím ale jen částečně, zapálit si lidé od února nemohou ve spodním patře. To horní zůstává i nadále kuřácké.

„Na hodnocení je zatím brzy. Každopádně ale nekuřácká část prázdná není,“ sděluje provozní Jan Fryček. Hosté o novince zatím příliš nevědí, pokud jim však obsluha nabídne možnost posezení v prostoru vyhrazeném pro nekuřáky, rádi ji přijmou. „Poptávka je zřetelná,“ je si vědom Fryček. O tom, že by se stal nekuřácký celý podnik, však zatím neuvažuje.