ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Horská služba Šumava

Šumavskou horskou službu zaměstnala ztracená turistka i žena uštknutá hadem

  • 0
Žena uštknutá zmijí, úrazy turistů při túrách v těžko přístupném terénu nebo na atrakcích, velká pátrací akce po ztracené ženě na české i německé straně Šumavy, ale i výjezdy k dopravním nehodám zaměstnávaly o letošních letních prázdninách členy horské služby na Šumavě. Letos měli o prázdninách 224 zásahů.

Náčelník šumavské horské služby Michal Janďura podotkl, že letos se ukázalo, jak moc lidé využívají aplikace k předpovědi počasí.

„Léto bylo dost deštivé, počasí někdy až macešské, kdy bylo jeden den hezky a další tři pršelo. S tím souvisela i kolísavá návštěvnost. Když jsme se bavili s lidmi ze šumavských areálů, podle počasí to u nich jeden den praskalo ve švech a druhý den už tam moc lidí nepřišlo,“ shrnul Jandera.

Lidí na Šumavě ubylo i proto, že ve srovnání s loňskými prázdninami letos nebyla tak striktní omezení a více lidí odjelo na dovolenou k moři.

Přestože při hodnocení prázdninových zásahů Janďura říká, že letošní léto nebylo na Šumavě výjimečné počtem zásahů vrtulníků ani pátracích akcí, přesto se několik případů vymyká.

V jihočeské části Šumavy u Vyššího Brodu uklouzl muž na mokrém kameni v údolí potoka na Opatské stezce a spadl tak nešťastně, že si vážně poranil nohu a zřejmě i pánev.

Horské službě pomáhali i kolemjdoucí turisté

Protože vrtulník v těžce přístupném místě nemohl přistát, horští záchranáři s lékaři muže zafixovali do vakuové matrace, nasadili mu krční límec a pak ho museli pronést a provézt na speciálním vozíku těžce průchodným terénem k vrtulníku, který přistál asi kilometr od místa úrazu.

„Sami bychom to zvládli jen stěží. Velikou pomocí nám byli kolemjdoucí turisté, kteří nám pomohli a umožnili nám pána převézt k vrtulníku tak, že jsme mohli minimalizovat bolestivost jeho poranění,“ uvedl Janďura.

Na hranicích Plzeňského a Jihočeského kraje u Kvildy uštkla zmije do prstu starší ženu, která tam sbírala borůvky. Žena si zavolala pomoc asi až o dvě hodiny později a při převozu sanitkou jí otekl jazyk a části obličeje.

Žena až pak posádce záchranky řekla, že si do příjezdu záchranky vysávala krev z ranky, a tu i s jedem polykala. Podle lékařů byly otoky projevem silné alergické reakce.

Hned dvě poranění hlavy a páteře záchranáři ošetřovali u Lipna, kde v korytě bobové dráhy narazilo vozítko s třináctiletým chlapcem do bobu s ženou před ním. Ženu vezl do nemocnice vrtulník, chlapce záchranka.

Ani letos se prázdniny na Šumavě neobešly bez velké pátrací akce, 22. července po 22. hodině vzlétly vrtulníky na české i německé straně hranice. Do akce zamířily policejní hlídky se psy, policisté s pátracím dronem s termovizí i členové horské služby.

Padesátiletá žena po západu slunce volala na tísňovou policejní linku, že se ztratila v hlubokém lese u hranice obou států na Železnorudsku. Podle policejní mluvčí Dany Ladmanové v tomto případu sehrála významnou roli policistka z obvodního oddělení z Železné Rudě, která když žena do telefonu popsala, co je kolem ní, dokázala s vysokou pravděpodobností určit přibližnou lokalitu, kde po hledané pátrat.

Žena se ztratila v hlubokém lese

„Asi dvacet minut před jednou hodinou ranní ženu lokalizoval vrtulník s termovizí na území Německa. Protože v místě nemohl vrtulník přistát, jeho osádka předala hlídkám souřadnice, kde hledanou ženu viděli. Té se už nikdo nedovolal na mobil, protože se jí mezi tím vybil a navíc byla v oblasti s velkým množstvím popadaných stromů, což záchrannou akci ještě prodloužilo,“ popsala Ladmanová. Ženu pak policisté převezli do nemocnice na prohlídku.

Aby i zásahy v těžce přístupném terénu nebo evakuace lidí z lanovek byly co nejrychlejší, záchranáři často nacvičují různé situace i s leteckými záchranáři z Líní, kteří zajišťují leteckou záchrannou službu v západních Čechách.

„Jsou to společná cvičení s horskou službou, hasiči, policisty a dalšími složkami,“ potvrdila Jolana Číhová z armádní Letecké záchranné služby.

Na letošní prázdniny asi nebude rád vzpomínat 53letý strážce šumavského národního parku, který u Černého jezera načapal v polovině července dva muže a ženu, kteří se pohybovali v místech, kam je kvůli přísné ochraně přírody vstup zakázaný.

Když chtěl s nimi řešit porušení zákona, cizinci mu řekli, že nemají doklady. Když chtěl strážce mobilem na místo přivolat policisty, jeden z mužů do něj strčil a ochránce skončil v jezeře, trojice z místa odešla.

Strážce pak zavolal policisty z druhého mobilního telefonu a vzápětí se vydal za trojicí. Když je dostihl, znovu je vyzval, aby se zastavili, a počkali na policisty.

„Stejný muž jej slovně i fyzicky napadl. V ruce držel kus dřeva. Hlavou jej udeřil do čela. Cizinci pak odešli směrem ke státní hranici,“ popsala policistka Dana Ladmanová. Po trojici pátrali policisté na české i německé straně hranice.