Železnou Rudu ovládly snowboardy a lyže, předvedly adrenalinové kousky

  • 11
Kousek od známého kostelíka v centru Železné Rudy v sobotu měřily síly desítky lyžařů a snowboardistů. Vznikla zde totiž umělá sjezdovka s překážkami, která pohltila 15 velkých kontejnerů sněhu. To vše kvůli závodu Horsefeathers Iron Jam, kam přijeli závodníci nejen z celého Česka, ale i z Německa či Slovenska. Povzbuzovaly je stovky diváků.

„Kluci jezdí na potlesk, čím větší potlesk, tím lepší skoky a triky,“ hřímal moderátor a desítky lyžařů a snowboardistů postupně sjížděly z uměle vybudovaného zařízení podobného malému skokanskému můstku, pod kterým byly obří muldy i železné tyče, na kterých sportovci předváděli skoky, salta, skluzy a další triky. Adrenalinový závod přinesl i odřeniny a boule.

Z Plzně přijel po čtvrté Michal Štrunc, který soutěžil v kategorii snowboard. „Iron Jam je zajímavý tím, že probíhá přímo ve městě, což přitáhne mnohem víc publika a je zde pak příjemnější atmosféra, když lidé fandí, tleskají,“ popsal závodník. 

Přiblížil, že snowboarding je pro něj životní styl spojený se zábavou s kamarády na svahu. „Není to jako v jiných sportech, kde vrcholem je olympiáda,“ přiblížil.

Základem úspěchu je udělat co nejvíce prvků, například otoček. „Komise hodnotí i styl, tedy jestli jdou člověku jednotlivé prvky lehce nebo jestli má při jejich provádění problémy. To pak má méně bodů. Zkrátka člověk musí provést těžký trik tak, aby vypadal jednoduše,“ vysvětlil mladík v kapuci a helmě, který nejdříve jezdil na lyžích. 

Když se ale začínal při tomto sportu nudit, přesedlal na snowboard, na kterém se prý nikdy nenudí. Občas ale zaplatí zraněním. Tím největším u něj byla zlomená stehenní kost. Ani poté ale jezdit nepřestal a jeho zápal pro snowboarding trvá už 12 let. V zimě je prý na sjezdovce každý víkend.

Mladším kolegům, kteří se snowboardingem teprve začínají, by poradil, aby nezačínali s příliš těžkými prvky, které jsou nad jejich síly, ale s těmi jednoduššími.

Opakovaně na Iron Jam jezdí i Darek Bergmann, který přijel z Liberce. Před několika dny se vrátil ze závodů Rock a Rail v holandském Haagu. Železnorudská trať je mu sympatická tím, že je zde řada několika překážek, což není při závodech ve městě obvyklé. „Většinou tam totiž je jen rozjezd, jedna velká překážka a dopad, příkladem je právě Haag,“ přiblížil. K železnorudské trati řekl, že je trochu zmrzlá, takže člověk musí operativně přemýšlet, co udělat, aby neskončil v zídce vedle sjezdovky nebo na silnici, která je dva metry od poslední překážky.

Začínal prý také na lyžích, ale když před patnácti lety poznal snowboard, už ho od něj nic neodtrhlo. Jízda na „prkně“ je pro něj také spíš životní styl. „Ale abych mohl tento sport dělat a získávat peníze od sponzorů, musím jezdit i na závody,“ popsal Darek Bergmann, který s partou kamarádů natáčí i snowboardingové filmy, kde ukazuje krásu tohoto sportu.