Hlavní vlakové nádraží v Plzni.

Hlavní vlakové nádraží v Plzni. | foto: Martin Polívka, MF DNES

Rychlíky z Mnichova do Plzně budou rok zpožděné kvůli výměně lokomotiv

  • 7
Rekonstrukce kolejiště hlavního vlakového nádraží v Plzni bude od neděle po téměř celý zbytek roku komplikovat cestování lidem, kteří jezdí rychlíky z Mnichova, Řezna a Domažlic do Plzně a tady přestupují na další vlaky. Expresy na hlavní nádraží dojedou později a navazující spoje tu na ně nebudou čekat.

Ještě v sobotu budou mezinárodní rychlíky a expresy z bavorského Mnichova měnit motorové lokomotivy za elektrické na cestu do Prahy na hlavním plzeňském nádraží. Od neděle 25. ledna se tato operace bude odehrávat už na Jižním předměstí.

Pro pasažéry, kteří na hlavním nádraží přestupují z expresů na další vlaky, to znamená velkou komplikaci.

„Po výměně lokomotivy přijedou vlaky do stanice Plzeň hlavní nádraží o deset minut později, než je tomu nyní. Tady ale nebude zajištěn přestup na přípojné vlaky,“ upozorňuje mluvčí Českých drah Radka Pistoriusová.

Omezení na hlavním plzeňském nádraží souvisí s postupujícími pracemi na železničním koridoru. Stavbaři nyní předělávají kolejiště mezi vjezdem od Prahy a Mostu až k nástupištím u hlavní budovy.

A právě opravují koleje, které na nádraží slouží k přejíždění lokomotiv při jejich výměnách u souprav. Protože teď tyto koleje nebudou k dispozici, vlaky od Domažlic,  směřující dále do Prahy, pojedou následovně.

Vlak přijede do stanice Plzeň - Jižní předměstí. Pracovníci dráhy odpojí motorovou lokomotivu, která odjede na odstavné koleje na hlavním vlakovém nádraží. Opačným směrem z hlavního nádraží na Jižní předměstí se vydá samotná elektrická lokomotiva, kterou drážní zaměstnanci připojí k soupravě. Výměna lokomotiv má trvat asi deset minut. Pak elektrická lokomotiva dotáhne vlak na hlavní nádraží, cestující budou mít možnost z vlaku vystoupit nebo do něj nastoupit a pak bude vlak podle jízdního řádu pokračovat dál do Prahy.

„Ve stanici Plzeň - Jižní předměstí budou tyto výměny lokomotiv u vlaků označených EC a Ex z Mnichova do Prahy probíhat od 25. ledna až do 12. prosince letošního roku. U vlaků v opačném směru, tedy z Prahy do Mnichova, žádné změny nejsou,“ upřesnila mluvčí Pistoriusová.