Plzeňský magistrát prověřuje možnost, že by se o hernách hlasovalo s komunálními volbami. Ilustrační snímek

Plzeňský magistrát prověřuje možnost, že by se o hernách hlasovalo s komunálními volbami. Ilustrační snímek | foto: Martin Mráz, MAFRA

Začal předvolební souboj o to, co bude s plzeňskými hernami

  • 1
Několik měsíců před komunálními volbami se mezi plzeňskými politiky naplno rozjíždí dohady o budoucnosti hazardních podniků ve městě. Jedni je kvůli výnosům chtějí tolerovat, druzí upozorňují na škody, které hazard způsobuje. Navíc se začnou sbírat podpisy na petici pro referendum o hernách.

Po více než třech letech diskusí o vyhlášce omezující počet heren v Plzni se zdá, že někteří konšelé nemají jasno, jak moc vlastně hazard omezovat, a jiní nejsou spokojeni s vyhláškou, která počítá s tím, že víc než polovina z původního počtu přibližně tří stovek heren časem zmizí.

Navíc se začalo mluvit o tom, že by o hernách měli rozhodnout Plzeňané v referendu. Představitelé TOP 09 v pondělí oznámili, že zahájí sběr podpisů na petici k prosazení referenda společně s komunálními volbami na podzim.

"Jedná se o bytostně komunální téma, které zasahuje do kvality života všech obyvatel města," uvedla Eva Šafránková z TOP 09.

Politici, kteří jsou ochotni herny ve větší míře tolerovat, upozorňují, že vynášejí desítky milionů. Jejich odpůrci tvrdí, že škody, které s hazardem souvisí, jsou větší.

Minulý týden vyrukovali zastupitelé centrální části města s poměrně překvapivým návrhem na budoucnost hazardu ve městě. Schválili, že se mohou v jejich části města herny zrušit, ale podmínkou je, že radnice Plzně bude městské části posílat desítky milionů, které jí herny dosud ročně vynáší.

I oni by chtěli, aby se hlasovalo v referendu, ale ještě před prázdninami. To by však téměř jistě znamenalo, že se nepodaří dosáhnout minimálně 35procentní účasti, což je zákonná podmínka pro platnost plebiscitu.

Usnesení zastupitelů městské části odmítající herny je svým způsobem překvapení. Její starosta Jiří Strobach z ODS dosud zdůrazňoval, že se jeho úřad bez desítek milionů z hazardu neobejde.

"Může to působit jako změna názoru, ale my říkáme pořád to samé. A opakujeme: Dejte nám peníze, které nám náleží," tvrdí starosta.

Argumentuje tím, že v roce 2003 město snížilo jeho úřadu příjmy z daní o částku, která mu plynula z provozu hazardních heren. "To chceme napravit a provoz heren ať si vyřeší město," uvádí.

Strobach prohlásil, že zastupitelé městské části vnímají odpor společnosti vůči hernám a podporují, aby o nich rozhodli v referendu. Před prázdninami by mělo být, aby výsledek nezkomplikoval přípravu rozpočtu na příští rok.

Jiří Strobach se domnívá, že i kdyby v referendu nehlasovalo 35 procent plzeňských voličů, mohli by politici výsledek hlasování respektovat.

Nyní má město z hazardu asi 120 milionů

Zástupci opoziční TOP 09 pokládají snahu prosadit referendum ještě před prázdninami a riskovat nízkou účast, za pochybnou. "Asi to s tím zájmem o názor občanů nemyslí vážně a jde jen o průhlednou předvolební hru," řekl Ondřej Ženíšek z TOP 09.

Nápady zástupců centrální části Plzně se nezamlouvají ani ekonomickému náměstkovi primátora Martinu Zrzaveckému z ČSSD. Ten pokládá za nereálné, že by se zrušily herny a radnice městské části posílala stejně, jako když inkasovala poplatky z jejich provozu.

"Z mého pohledu je usnesení zastupitelstva městské části alibistické," reagoval Zrzavecký. Uvedl, že v současné době má město z hazardu celkově asi 120 milionů a prý nepřipadá v úvahu, že by radnice v takové výši výpadky příjmů kompenzovala. "Můžeme hledat jen nějaký kompromis," sdělil Zrzavecký.

Náměstek odmítl možnost, že by se hlasovalo v referendu a výsledek by se pak respektoval, i když by nebyla splněná zákonem daná účast.

Také řekl že magistrát nyní prověřuje možnost, že by se o hernách hlasovalo s komunálními volbami. "Pokud máme jít do referenda, musí být vše podle zákona, aby výsledek nemohl nikdo zpochybnit," konstatoval.