Psa uvázlého ve skále se zachránit nepodařilo, hasiči museli akci ukončit

  • 257
Hasiči po téměř 35 hodinách ukončili akci na záchranu psa, který uvázl ve skalách u Bernartic na Tachovsku. Zásah začal už v pondělí, zapojil se do něj i speciální vyhledávací tým USAR. Když už byli hasiči téměř na dosah, vystresované zvíře se schovalo do sítě chodeb. Další postup by byl příliš nebezpečný, a akce tak byla ukončena.

Hrubosrstý jezevčík zůstal uvězněný v bývalém kamenolomu na Tachovsku, když při sobotním honu zalezl do škvíry.

„Pes žije, je ale vystresovaný, takže pokaždé, když se k němu hasiči přiblíží, zmizí ve spletité síti chodeb,“ uvedla pro iDNES.cz v úterý večer mluvčí plzeňských hasičů Pavla Jakoubková. Velitel hasičů se v půl osmé večer rozhodl zásah ukončit, pokračovat v dalších dnech už nebude.

„S ohledem na nestabilní terén a možné nebezpečí velitel zásah ukončil. Hasiči vykopali tunel hluboký tři metry, snažili se usnadnit mu východ. Udělali maximum,“ dodala Jakoubková.

Po celé pondělí se o jeho záchranu pokoušelo sedm hasičských jednotek, na místě pracovaly od 9 do 21 hodin. Marně. Práci jim ztěžoval mráz a náročný terén. Hasiči vyzkoušeli několik cest, všechny byly slepé.

Vyhledávací tým z Prahy na západ Čech dorazil i se speciálním přístrojem, takzvaným echolokátorem. Na místě na ně již čekaly jednotky hasičských záchranných sborů z Domažlic, plzeňské Košutky, Tachova a sbory dobrovolných hasičů z Boru a Hostouně.

Záchranáři se od devíti hodin prokopávali kamením a zeminou a během dne několikrát echolokátor použili. „Čidla velmi citlivě reagují na vibrace i zvuky, které se šíří zeminou. Dokážou je zachytit, zesílit a podle největší odezvy psa také lokalizovat,“ vysvětlila Jakoubková.

Poslední velmi silnou odezvu zachytil přístroj před třetí hodinou odpoledne. „Hasiči mají určený směr a věří, že pejsek Milda bude už brzy na svobodě,“ doufala hasičská mluvčí.

Tým USAR zachraňuje Mildu na Tachovsku

Tým USAR (Urban Search and Rescue) funguje v Praze a v Ostravě. Speciální útvary složené z profesionálních hasičů, psovodů a zdravotníků se zaměřují především na vyhledávání a záchranu osob, které jsou zavalené například v sutinách po zemětřesení.

„Jednotky jsou využívány i na záchranné akce v zahraničí,“ uvedla mluvčí Hasičského záchranného sboru České republiky Nicole Zaoralová a vysvětlila, že posláním USAR je záchrana nejen lidských životů, ale i zvířat. „V tom není žádný rozdíl,“ upozornila Zaoralová a dodala, že i z tohoto důvodu je dnešní výjezd speciální jednotky na pomoc zvířeti hrazen ze státních peněz.  

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

,