Gottfried Lindauer, Anehana, olej na plátně, 1897

Gottfried Lindauer, Anehana, olej na plátně, 1897 | foto: Auckland Art Gallery

Světoznámé portréty Maorů jsou v Plzni, tanečníci uctili jejich duše

  • 2
Výstava obrazů, které představují novozélandský národní poklad, je od 6. května k vidění v Plzni. Masné krámy totiž zaplnily světoznámé portréty maorských válečníků, jejichž autorem je plzeňský rodák Gottfried Lindauer. Vzácná díla, která poprvé v historii opustila Nový Zéland, budou k vidění do 20. září.

„Je to nejvýznamnější projekt Západočeské galerie v Plzni,“ říká ředitel galerie Roman Musil.

Podle něj má výstava „Gottfried Lindauer: Plzeňský malíř novozélandských Maorů“ ještě další nej. Mimo jiné je jím spolupráce s jednou z nejvzdálenějších institucí či finanční náročnost.

Maorští tanečníci a zpěváci ze skupiny Ngati Ranana a představitelé poradní skupiny Haerewa prošli už v pondělí výstavní síní a modlitbami, zpěvy a pokřiky přivítali Lindauera zpět v jeho rodišti. Vzdali také hold svým předkům, jejichž portréty pro ně představují živoucí bytosti.

„Podobný obřad doprovázel i loučení na Novém Zélandě. Maorové mají hluboký a vřelý vztah ke svým předkům. A Lindauer maloval osobnosti, které v historii jejich země něco znamenaly,“ vysvětluje Musil.

Podle stařešiny poradní skupiny Haerewa Patu Hohepa se nyní poprvé Lindauerova duše vrátila do míst, kde se narodil. „Duše našich předků (na obrazech) ho uvítaly zde v jeho rodném městě,“ řekl o obřadu Hohepa.

Ve výstavní síni Masné krámy je k vidění pět desítek portrétů, dva velké žánrové obrazy s maorskou tématikou, výstavu doplňuje kolekce děl vytvořená ještě před Lindauerovým odchodem z Evropy. K vidění jsou tu také domorodé předměty z Náprstkova muzea a fotografie.

Většinu portrétů, konkrétně 44, zapůjčila Aucklandská Art Gallery Toi o Tamaki. Ta vůbec poprvé dostala od svého poradního maorského sboru Haerewa svolení, aby tento národní poklad opustil zemi svého vzniku.

„Nás předtím nikdo s takovou žádostí ani neoslovil,“ upozorňuje Ngahiraka Mason, kurátorka maorského umění v této galerii, a připomíná, že Roman Musil žádost instituci adresoval už před více než pěti lety.

Lindauer se narodil v Plzni v roce 1839, na Nový Zéland odplouvá v roce 1874. Až portréty Maorů si získává světové jméno. Ředitelka aucklandské galerie Rhana Devenport vyzdvihla způsob, jakým Lindauer Maory ztvárňoval, především jeho smysl pro individualitu. Výstava je jednou z nejdůležitějších součástí programu Evropského hlavního města kultury.

Maorští tanečníci vystoupili také na náměstí Republiky (5. 5. 2015)