(ilustrační snímek) | foto: Leila Hamdanovápro iDNES.cz

GIBS obvinila člena plzeňské zásahovky, policista boural opilý

  • 7
V plzeňské policejní zásahové jednotce padlo další obvinění. GIBS nyní obvinila z ohrožení pod vlivem návykové látky pětadvacetiletého policistu, který podle inspekce letos v dubnu v opilosti boural na Domažlicku a od nehody utekl.

S informací přišel server Novinky.cz.

Nehoda se stala v neděli 15. dubna v šest hodin ráno a z počátku neznámý řidič jel od obce Hluboká na Loučim. U křižovatky na Dobříkov boural.

Vyjel vpravo mimo komunikaci, narazil do kovového oplocení, projel přes pozemek a na jeho konci narazil znova do oplocení. S autem skončil v potoce.

Řidič z místa nehody odešel. Podle státního zástupce Romana Šustáčka, který vyšetřování dozoruje, se obviněný policista k autu později vrátil a tvrdil, že vozidlo Škoda Superb neřídil on, ale jeho otec. 

Jeho verzi ale zpochybňují výslechy svědků a také odebrané biologické stopy z airbagu řidiče.

„Slyšela jsem hroznou ránu. Podívala jsem se z okna a za domem bylo auto zapíchnuté čumákem v potoce. Kolem něj pobíhal nějaký mladší muž, držel se za hlavu a pak odešel,“ popisovala Právu bezprostřední okamžiky po nehodě majitelka domu. Na zahradě jí zůstaly proražené ploty, rozdrcené stromky a na zemi kusy plastů. Zavolala hned na policii.

V době nehody měl mladý policista přes jedno promile

Technická závada jako příčina nehody nebyla na místě ohledání zjištěna. Mladý policista se podrobil odběru krve.

„Po zpětném propočtu hladiny alkoholu zjištěné z provedené krevní zkoušky se ukázalo, že v době nehody měl obviněný v těle přes jedno promile alkoholu,“ sdělil pro iDNES státní zástupce.

Podle informací serveru Novinky.cz policista po sdělení obvinění odmítl vypovídat. Postaven mimo službu zatím nebyl.

V případě odsouzení mu hrozí sazba od šesti měsíců do tří let, peněžitý trest nebo zákaz činnosti.

V Plzeňském kraji se přitom v poměrně krátké době jedná o další případ stíhání policisty ze zásahové jednotky. Za zneužití pravomoci stanul před soudem velicí důstojník Vladimír Slavotínek. Podle spisu loni v září se zbraní v ruce v Plzni neadekvátně zasáhl proti řidiči z Karlovarska.

Na konci září Slavotínka Okresní soud Plzeň-město zprostil obžaloby. Kauza ale ještě není uzavřena, státní zástupce totiž proti verdiktu podal stížnost.

Řidič problikl policisty v civilu, vytáhli na něj zbraň (5. 10. 2017) 

5. října 2017