Hrubý zákrok policistů v civilu proti řidiči z Karlovarska | foto: poškozený řidič, iDNES.cz

GIBS navrhla obžalovat policistu, který v Plzni vytáhl zbraň na řidiče

  • 33
Generální inspekce bezpečnostních sborů ukončila vyšetřování jednoho ze dvou policistů, který loni v Plzni se zbraní v ruce hrubě zakročil proti řidiči z Karlovarska, a navrhla podání obžaloby pro zneužití pravomoci úřední osoby. Rozhodovat nyní bude státní zástupce.

Jako první informaci zveřejnil server Novinky.cz. Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) bližší informace k vývoji ve vyšetřování případu neposkytla.

„Podávání informací si vyhradil státní zástupce Krajského státního zastupitelství v Plzni,“ vysvětlil mluvčí GIBS Ivo Mitáček.

Žalobce Jiří Richtr o dalším postupu rozhodne v příštím týdnu. V případě prokázání viny hrozí policistovi trest odnětí svobody až na pět let nebo zákaz činnosti.

ČTĚTE TAKÉ

Konflikt mezi řidičem J. V. z Karlovarska a policisty v civilu se odehrál loni 21. září kolem 14.45 hodin na křižovatce ulic Karlovarská a Lidická v Plzni. Řidič J. V. ve stříbrném superbu tehdy zaregistroval manévr černého mercedesu, v němž jeli dva policisté.

Podle J. V. byl manévr nebezpečný, a tak upozornil šoféra mercedesu probliknutím. Policisté záhy zapnuli výstražné zařízení a po několika stech metrech superbu zablokovali cestu.

Z mercedesu pak vystoupili dva muži v civilu, jeden z nich měl v ruce zbraň. Jejich zákrok pak natočila kamera v autě řidiče J. V.

Podle Ronalda Němce, právníka řidiče z Karlovarska, policisté jeho klienta udeřili do obličeje, sprostě mu nadávali a jeden z nich na něj mířil zbraní. Na muže zákona proto řidič podal trestní oznámení.

Oba policisté jsou z Krajského ředitelství policie Plzeňského kraje. GIBS u  policisty, který řídil mercedes, dospěla k závěru, že se žádného trestného činu nedopustil. Druhý, který při zákroku proti řidiči držel zbraň, zneužil pravomoc úřední osoby.

Dospěl k tomu vyšetřovatel GIBS po vyhodnocení všech svědeckých výpovědí, pořízených veřejných i soukromých kamerových záznamů, na základě odborného stanoviska k postupu policistů a po prozkoumání závěrů znaleckého posudku z oboru psychiatrie.

Řidič problikl policisty v civilu, jeden na něj vytáhl zbraň (5. 10. 2017)

5. října 2017