Plzeňští zastupitelé schválili vyhlášku, která ruší herny v okrajovách částech města. V centru ale některé zůstanou. (Ilustrační snímek)

Plzeňští zastupitelé schválili vyhlášku, která ruší herny v okrajovách částech města. V centru ale některé zůstanou. (Ilustrační snímek) | foto: Karel Pešek, MF DNES

Gambleři se stáhnou do centra Plzně, zůstane tam skoro polovina heren

  • 11
Zatímco z okrajových částí Plzně herny téměř zmizí, ve středu města hazard pokvete dál. Zastupitelé ve čtvrtek v podvečer schválili vyhlášku, která umožní fungování heren na 81 místech centrálního obvodu. Počet heren tak klesne zhruba o 60 procent.

Vyhláška umožní provoz heren v centrálním obvodu a také v Černicích, Liticích a Křimicích, kde bude fungovat herna na benzinové čerpací stanici. Podle radního pro bezpečnost Roberta Houdka z ODS budou ale muset herny v centru dodržovat několik pravidel.

"Budou muset odstranit veškeré světelné reklamy, poutače a jackpoty. Po 22. hodině bude muset být u vchodu osoba, která bude kontrolovat, zda jsou lidé vstupující dovnitř plnoletí a zda nejsou opilí. Všechny herny také budou muset povinně mít kamerový systém se záznamem, který budou muset v případě potřeby poskytnout policii," řekl Houdek s tím, že není pro absolutní zákaz heren ale pro výraznou regulaci.

Řada zastupitelů ale byla proti vyhlášce. Jedním z nich byl například Ondřej Ženíšek z TOP 09. Podle jeho slov herny do centra města v žádném případě nepatří. "V jejich okolí je vysoká kriminalita, přispívají k problémům s gamblerstvím. Jsou místem, kde se prodávají drogy a také zabírají místa, kde by mohlo být něco jiného," vysvětlil Ženíšek s tím, že vyhláška je nekoncepční.

Slovany, Lochotín a Doubravka odmítly herny úplně

Poukázal také na to, že některé herny zůstanou na adresách v blízkosti školských zařízení. "To se týká například Nerudovy 17, kde je naproti přes ulici domov mládeže. Na Klatovské 22 zase zůstane herna naproti ekonomické střední škole," konstatoval Ženíšek. Právě TOP 09 v Plzni rozjela kampaň proti hernám a použila k tomu i billboard (více o kampani čtěte zde).

Ponechání heren v centru města kritizovala také zastupitelka Jaroslava Maříková z uskupení Občané.cz. "Je nesmysl zakázat herny v okrajových částech města a ponechat je v centru. Největší problémy jsou přece v Kollárově ulici a okolí, tedy právě ve středu města. Zlo, které z těchto nočních podniků pochází v podobě rozbitých rodin, zadlužených lidí, gamblerů, kriminality a podobně převyšuje finanční efekt, který z nich plyne," řekla Maříková. 

Městské části Slovany, Lochotín a Doubravka herny po roce 2014 odmítly zcela. Zástupci centrální městské části jsou však k hazardu poměrně tolerantní. Zdůvodňují to nutností udržet příjmy od provozovatelů heren.

Nyní je v Plzni zhruba 280 heren. Po roce 2014 by měl jejich počet klesnout na 81. Městské části loni z hazardu inkasovaly přibližně 60 milionů korun, odhad na letošní rok je kolem 100 milionů.

,