Neděle 4. června 2023, svátek má Dalibor
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Neděle 4. června 2023 Dalibor

Krajta, zebra i krokodýl. Na festivalu budou k ochutnání extrémní delikatesy

  9:35
O víkendu se v Plzni uskuteční Fresh Festival. Již počtvrté se na něm představí šéfkuchař Petr Koukolíček vyhlášený především specifickou molekulární gastronomií. Letos však chystá zajímavou novinku: extrémní catering. Návštěvníci festivalu tak budou moct ochutnat krajtu královskou, krokodýla či zebru.

Filet z krajty na špízku v teriyaki marinádě a batátové pyré od šéfkuchaře Petra Koukolíčka. | foto: festival.fresh.iprima.cz

Fresh Festival za centrem Plaza

V pátek 22. května bude program probíhat od 15 do 21 hodin (vstupné 50 Kč), v sobotu 23. května od 10 do 21 hodin (vstupné 100 Kč) a v neděli 24. května od 10 do 16.30 hodin (vstupné 50 Kč).

Festival se koná v areálu za obchodním centrem Plaza v Plzni. K vidění budou skvělé kuchařské show, kulinářské workshopy na pódiu povedou špičky oboru. Své umění ukáže ‚zlý šéf‘ Zdeněk Pohlreich, slovenský kuchařský mág Marcel Ihnačák nebo Jiří Štift, vyhlášený šéfkuchař známý z televizní soutěže MasterChef, či Riccardo Lucque.

Tradiční součástí festivalu je soutěž o Západočeskou restauraci roku, které se účastní 15 TOP restaurací se svým degustačním menu, v soutěži o Pivo FRESH Festivalu se utkají dvě desítky zástupců.

Návštěvníci budou moct okusit i některé mimořádné pokrmy - krajtu, molekulární gastronomii, speciality z hmyzu i chilli menu.

Více na festival.fresh.iprima.cz

„Na pódiu zkombinuji extrémní catering s molekulární gastronomií. Připravím sous vide medailonek z krajty královské s teriyaki prachem, kuličkou z wasabi a soba nudlemi. Další pochutinou budou jedlé kouřící kameny. Tečku nakonec obstará tiramisu v kapalném dusíku a jahodová rtěnka, jež je opravdu z jahod a dá se sníst. Prostě si budu pohrávat se smysly ochutnávajících,“ láká Koukolíček a dodává, že tyto speciality budou moct lidé okusit  i na stánku.

 Konkrétně se mohou lidé těšit na krajtu královskou v teriyaki marinádě na špízku s batátovým pyré, krokodýla v zelené kari pastě podávaného na pšeničných nudlích, roastbeef ze zebry na africkém chlebu ozdobený jedlými květy a žabí stehýnka v tempuře z medvědího česneku.

„Všechna zvířata jsou certifikovaná, chovaná na farmách,“ ujišťuje Koukolíček. Co se týče charakteristiky jednotlivých druhů masa, velmi zdravé je zejména to zebří. „Dalo by se přirovnat k pštrosovi, nemá absolutně žádný tuk, je jemné,“ popisuje Koukolíček.

Krokodýl je relativně dietní, chuťově připomíná maso ryb a kuřecí. „A navíc nemá kosti,“ přidává šéfkuchař. Žabí maso je prý vůbec nejjemnější maso, které zná. A krajta? To je prý spíš taková zajímavost, z výživového hlediska to nic extra není. Chuťově se blíží rybě či krabovi.

Podle Koukolíčka jsou právě toto delikatesy, které člověk jen tak neochutná. „Na Fresh Festivalu budou mít lidé mimořádnou příležitost,“ je přesvědčen avantgardní šéfkuchař. Dodává, že s výjimkou krajty menu bude stát maximálně 100 korun. To hadí pak vyjde na 299 korun.

Koktejl v pěně i štrůdl v kostce

„Krajta je strašně drahá. Cenu jsme museli upravit, aby bylo menu na festivalu vůbec prodejné,“ osvětluje Petr Koukolíček, podle něhož je o tuto kuchyni mezi veřejností zájem.

Kromě toho nebude v jeho nabídce chybět ani tradiční molekulární gastronomie. Ta vytváří pokrmy a nápoje z tradičních surovin naprosto netradičními způsoby, které se hodí spíše do chemické laboratoře. V podstatě jde o vytváření nových skupenství, která chutnají jako dobře známé pokrmy.

Podávat se budou koktejly v kostičkách i v pěně, pro děti budou připraveny nealkoholické kouřící drinky, přichystáno bude také tiramisu v kapalném dusíku. „Je to lákavé. Lidé jsou zvědaví, půlka z nich neví, co si pod molekulární kuchyní mají představit,“ říká Koukolíček.

Když pak okusí například hnědou kostku představující štrúdl jsou překvapení, že tak skutečně chutná. „Je to takové vtipné jídlo. Jde především o změnu skupenství,“ vysvětluje Petr Koukolíček.

Koukolíček se představí na Fresh Festivalu v sobotním programu od 17 do 18 hodin při kuchařském workshopu, v areálu bude mít již zmíněné dvě netradiční restaurace - jednu s molekulární kuchyní, druhou s extrémní. Festival začíná už v pátek v 15 hodin.

  • Nejčtenější

Nečekaný tah v Plzni. Do fotbalové Viktorie má blízko trenér Koubek

Pravou paži mu už osm let zdobí vytetovaný nápis: #1 Viktoria 2014-15. Jako věčná vzpomínka na český titul, jeho...

Šofér za jízdy zkolaboval, autobus zastavil mladík s čerstvým řidičákem

Osmnáctiletý Matyáš Diba je šestnáctým nositelem titulu Gentleman silnic v Plzeňském kraji. Ocenění dnes dostal za to,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Památka půjde k zemi, ministerstvo umožnilo developerovi stavět byty

Ministerstvo kultury zrušilo památkovou ochranu budovy jídelny a kuchyně, která je součástí památkově chráněné bývalé...

Syn bodal matku nožem do hlavy. Asi se bránila, nevím přesně, řekl soudu

Plzeňský krajský soud poslal do vězení na 14 let pětadvacetiletého muže, který loni v listopadu v bytě ubodal svoji...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zdrogovaný ubodal těhotnou ženu, za opilství si odsedí osm let

Krajský soud v Plzni poslal na osm let do vězení devětadvacetiletého Pavla Šugára, který desítkami ran nožem připravil...

Matka na pervitinu a italská domácnost. Jak to bylo s vraždou dítěte v Mostě

Premium Vyostřené konflikty, dvojí život matky, neúspěšné podněty sociálce, problémová čtvrť a drogy. Z pozadí sporu o tříleté...

Jsme na prahu epidemie srdečního selhání, vyléčit se nedá, říká kardiolog

Premium Zatímco infarkt zná každý, povědomí o srdečním selhání je malé. Často se mylně zaměňuje právě za infarkt či zástavu...

Kam zmizel lupič století. František Procházka podle svědků žije v Karibiku

Premium Policie si chvíli myslela, že je František Procházka, který ukradl 540 milionů korun, po smrti. Jenže někteří Češi ho...

V pondělí začne oprava mostu Milenia v Plzni, auta na Slovany neprojedou

V pondělí ráno začne čtyřměsíční oprava mostu Milenia v centru Plzně. Do prvního srpnového týdne bude zavřená polovina...

Plán, že se v části Borské přehrady budou lidé koupat, jde nyní k ledu

Přípravy ambiciózního plánu na úpravu přehrady České údolí na okraji Plzně tak, aby byla část nádrže vhodná ke koupání...

Muž při hádce pobodal druhého a utekl. Policie jej dopadla za tři hodiny

Po týdnu policisté vyšetřují v Plzeňském kraji další pokus o vraždu. V pátek večer bodl podle prvních informací...

Soud zprostil obžaloby bývalého vychovatele věznice, zneužití pravomoci neprokázal

Krajský soud v Plzni zprostil části obžaloby bývalého vychovatele věznice Vykmanov na Karlovarsku Lukáše Kislingera....

Recept: Tortilla s grilovaným kuřecím masem a ajvarem
Recept: Tortilla s grilovaným kuřecím masem a ajvarem

Polovinu jogurtu dáme do misky, smícháme s kmínem, kajenským pepřem, sójovou omáčkou a utřeným česnekem.

Triatlonistka se chlubí fotkou ze závodu, na plavkách měla menstruační krev

„Takhle vypadá ženský sport. Čím více bariér se nám podaří zbourat, tím lépe,“ napsala Emma Pallant-Browne na...

Vláda téměř vyčerpala rozpočet. Stanjura se chystá zasáhnout co nejdřív

V květnu skončil státní rozpočet ve schodku 271,4 miliard korun, v dubnu to bylo dvě stě. Schválený rozpočet přitom za...

Kráska opustila armádu, aby se stala nejpřitažlivější řidičkou kamionu

Osmadvacetiletá Nicolle z Velké Británie si říká Trucker Baddie a je řidičkou kamionu. Dříve pracovala pro armádu, ale...

Jsme na prahu epidemie srdečního selhání, vyléčit se nedá, říká kardiolog

Premium Zatímco infarkt zná každý, povědomí o srdečním selhání je malé. Často se mylně zaměňuje právě za infarkt či zástavu...

Hanka Kynychová nafotila sexy fotky. S klientkami probírá i menopauzu

Lektorka fitness a cvičitelka Hanka Kynychová (55) přiznává, že s nastupující menopauzou je třeba změnit ve svém životě...