Úterý 3. srpna 2021, svátek má Miluše
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Úterý 3. srpna 2021 Miluše

Krajta, zebra i krokodýl. Na festivalu budou k ochutnání extrémní delikatesy

  9:35
O víkendu se v Plzni uskuteční Fresh Festival. Již počtvrté se na něm představí šéfkuchař Petr Koukolíček vyhlášený především specifickou molekulární gastronomií. Letos však chystá zajímavou novinku: extrémní catering. Návštěvníci festivalu tak budou moct ochutnat krajtu královskou, krokodýla či zebru.

Filet z krajty na špízku v teriyaki marinádě a batátové pyré od šéfkuchaře Petra Koukolíčka. | foto: festival.fresh.iprima.cz

Fresh Festival za centrem Plaza

V pátek 22. května bude program probíhat od 15 do 21 hodin (vstupné 50 Kč), v sobotu 23. května od 10 do 21 hodin (vstupné 100 Kč) a v neděli 24. května od 10 do 16.30 hodin (vstupné 50 Kč).

Festival se koná v areálu za obchodním centrem Plaza v Plzni. K vidění budou skvělé kuchařské show, kulinářské workshopy na pódiu povedou špičky oboru. Své umění ukáže ‚zlý šéf‘ Zdeněk Pohlreich, slovenský kuchařský mág Marcel Ihnačák nebo Jiří Štift, vyhlášený šéfkuchař známý z televizní soutěže MasterChef, či Riccardo Lucque.

Tradiční součástí festivalu je soutěž o Západočeskou restauraci roku, které se účastní 15 TOP restaurací se svým degustačním menu, v soutěži o Pivo FRESH Festivalu se utkají dvě desítky zástupců.

Návštěvníci budou moct okusit i některé mimořádné pokrmy - krajtu, molekulární gastronomii, speciality z hmyzu i chilli menu.

Více na festival.fresh.iprima.cz

„Na pódiu zkombinuji extrémní catering s molekulární gastronomií. Připravím sous vide medailonek z krajty královské s teriyaki prachem, kuličkou z wasabi a soba nudlemi. Další pochutinou budou jedlé kouřící kameny. Tečku nakonec obstará tiramisu v kapalném dusíku a jahodová rtěnka, jež je opravdu z jahod a dá se sníst. Prostě si budu pohrávat se smysly ochutnávajících,“ láká Koukolíček a dodává, že tyto speciality budou moct lidé okusit  i na stánku.

 Konkrétně se mohou lidé těšit na krajtu královskou v teriyaki marinádě na špízku s batátovým pyré, krokodýla v zelené kari pastě podávaného na pšeničných nudlích, roastbeef ze zebry na africkém chlebu ozdobený jedlými květy a žabí stehýnka v tempuře z medvědího česneku.

„Všechna zvířata jsou certifikovaná, chovaná na farmách,“ ujišťuje Koukolíček. Co se týče charakteristiky jednotlivých druhů masa, velmi zdravé je zejména to zebří. „Dalo by se přirovnat k pštrosovi, nemá absolutně žádný tuk, je jemné,“ popisuje Koukolíček.

Krokodýl je relativně dietní, chuťově připomíná maso ryb a kuřecí. „A navíc nemá kosti,“ přidává šéfkuchař. Žabí maso je prý vůbec nejjemnější maso, které zná. A krajta? To je prý spíš taková zajímavost, z výživového hlediska to nic extra není. Chuťově se blíží rybě či krabovi.

Podle Koukolíčka jsou právě toto delikatesy, které člověk jen tak neochutná. „Na Fresh Festivalu budou mít lidé mimořádnou příležitost,“ je přesvědčen avantgardní šéfkuchař. Dodává, že s výjimkou krajty menu bude stát maximálně 100 korun. To hadí pak vyjde na 299 korun.

Koktejl v pěně i štrůdl v kostce

„Krajta je strašně drahá. Cenu jsme museli upravit, aby bylo menu na festivalu vůbec prodejné,“ osvětluje Petr Koukolíček, podle něhož je o tuto kuchyni mezi veřejností zájem.

Kromě toho nebude v jeho nabídce chybět ani tradiční molekulární gastronomie. Ta vytváří pokrmy a nápoje z tradičních surovin naprosto netradičními způsoby, které se hodí spíše do chemické laboratoře. V podstatě jde o vytváření nových skupenství, která chutnají jako dobře známé pokrmy.

Podávat se budou koktejly v kostičkách i v pěně, pro děti budou připraveny nealkoholické kouřící drinky, přichystáno bude také tiramisu v kapalném dusíku. „Je to lákavé. Lidé jsou zvědaví, půlka z nich neví, co si pod molekulární kuchyní mají představit,“ říká Koukolíček.

Když pak okusí například hnědou kostku představující štrúdl jsou překvapení, že tak skutečně chutná. „Je to takové vtipné jídlo. Jde především o změnu skupenství,“ vysvětluje Petr Koukolíček.

Koukolíček se představí na Fresh Festivalu v sobotním programu od 17 do 18 hodin při kuchařském workshopu, v areálu bude mít již zmíněné dvě netradiční restaurace - jednu s molekulární kuchyní, druhou s extrémní. Festival začíná už v pátek v 15 hodin.

  • Nejčtenější

Rodina vše prodala a vrhla se do záchrany zapomenutého zámku Nemilkov

V roce 2016 koupila rodina Kaplanova zchátralou kulturní památku, zámek Nemilkov v okrese Klatovy. Od té doby se...

Brest - Plzeň 1:2, postup dokonán, vítězný gól dal střídající Falta

Plzeňští fotbalisté v odvetě 2. předkola Konferenční ligy znovu zvítězili 2:1 nad běloruským Dynamem Brest a postoupili...

Bohemians - Plzeň 1:2, dvě penalty, hosté otočili po půli, rozhodl Káčer

Maximální efektivita. Fotbalová Viktoria Plzeň opět potvrdila, že jakmile v nové sezoně trefí branku, je to obvykle...

Oklamal fotbalisty Limberského a Daridu, u soudu dostal sedm let

Krajský soud v Plzni poslal podnikatele Čeňka Pazderku za podvod a zpronevěru na sedm let do vězení. Plzeňským...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zaplaťpánbůh, že chyba přišla až na konci, říká kouč Bílek. Vyhlíží Velšany

Daleká cesta, silné poryvy větru, stadion spíše tréninkový. S těžkými podmínkami se ale Viktoria Plzeň vypořádala,...

Mnoho Rusů v sobě skrývá ukřivděného a žlučovitého Rusáka, říká cestovatel

Premium Na východě leží obrovská země, kterou jsme ještě před 30 lety museli povinně milovat. Fero Richard Hrabal-Kronďák ji...

Správnou technikou dýchání můžeme předejít i bolesti zad, radí fyzioterapeut

Premium Dýchání je provázané s tím, jak se člověk cítí. „Propojení dechu a emocí je neuvěřitelné,“ říká uznávaný fyzioterapeut...

Zmrzlinová mapa Česka. Přinášíme čtyřicet tipů, kde si dát blaho v kornoutu

Premium Zmrzliny jsou sladké, pikantní, plné ovoce nebo čabajkové, ze smetany či veganské, ale vždy řemeslně připravené a...

  • Další z rubriky

Reklamním lavičkám zvoní v Plzni hrana, nejsou hezké a dělají ostudu

Reklamním lavičkám začíná v Plzni zřejmě zvonit hrana. Tím, že nevypadají dobře a leckde dělají ostudu, se už loni...

Kvůli vodě z požáru v Uhříněvsi uhynuly ryby, na třech místech je zákaz koupání

Kvůli kontaminaci vodou použitou při hašení nedělního požáru skladovací haly v pražské Uhříněvsi platí zákaz koupání a...

Politici ve spolupráci s vědci hledají cesty, jak řešit bezdomovectví

Větší pozornost než v minulosti věnují zástupci Plzně problematice bezdomovců a lidí ohrožených sociálním vyloučením....

Sibiřské sáně i obraz hraběnky ze Zelené Hory jsou zpátky v Nepomuku

Poprvé po desítkách let mohou zájemci vidět v Nepomuku část původního mobiliáře zámku Zelená Hora. Předměty byly v roce...

Orgasmy předstírám. Muži to mají horší, říká pornoherečka Daisy Lee

Karolína Urbanová (23), známá pod uměleckým jménem Daisy Lee, patří k nejznámějším českým pornoherečkám. Dcera bývalé...

Zemřel herec Vladimír Marek, roky bojoval s rakovinou

V nedožitých 70 letech zemřel ve čtvrtek divadelní, muzikálový i televizní herec Vladimír Marek. Podle Blesk.cz se od...

Teď už se nestává, že bych si místo peněz odvezl auto, říká podnikatel

Táta Ivo byl původně horníkem, syn stejného jména automechanikem. Hned po revoluci skočili rovnýma nohama do podnikání...

Dubrovník se konečně připojil ke zbytku země, most se vyhýbá Bosně

Připevněním posledního segmentu budovaného mostu na poloostrov Pelješac se ve čtvrtek spojila dosud oddělená oblast...

Blbé komentáře a narážky se snažím nevnímat, říká Natálie Grossová

Osmnáctiletá Natálie Grossová promluvila o negativních komentářích na sociálních sítích i o slavném příjmení, které by...