Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: MF DNES

FN Plzeň má nové pracoviště pro lidi v kómatu nebo po těžkých operacích

  • 0
Plzeňská fakultní nemocnice otevřela ve středu nové pracoviště multioborové intenzivní péče s deseti lůžky za 30 milionů korun. Zařízení funguje v areálu v Plzni na Borech v bývalé Vojenské nemocnici. Využívat jej bude anesteziologicko-resuscitační oddělení a jednotka intenzivní péče.

Polovina lůžek multioborového zařízení je pro anesteziologicko-resuscitační oddělení (ARO) a pět pro jednotku intenzivní péče (JIP).

Pracoviště vzniklo stavební úpravou druhého patra chirurgického pavilonu. "Pokud se podaří dojednat smlouvu o navýšení kapacity s pojišťovnami, jsou připravena další čtyři lůžka intenzivní péče," řekl primář ARO Zdeněk Karl.

Rekonstrukce byla podle primáře Karla nutná, protože dosavadní prostory už nevyhovovaly současným nárokům mimo jiné na hygienické podmínky, klimatizaci, rozvržení prostor na lůžkové a sledovací úseky a neposkytovaly snadný přístup ležícím pacientům.

jaké byly náklady

Stavební úpravy a rekonstrukce stály 24 milionů korun a nemocnice je hradila z vlastních prostředků. Na dalších 5,5 milionu přišly nové přístroje, technika a další vybavení.

Centralizací JIP a ARO, které dosud byly oddělené, se navíc péče zjednoduší. V ARO části je prostor pro pět lůžek s umělou plicní ventilací, z toho je možné až dvě lůžka oddělit na izolaci.

Pětice lůžek JIP bude sloužit především pro pacienty operované na chirurgickém oddělení v borském areálu nemocnice. "Na takové oddělení, tak vybavená a zařízená lůžka intenzivní péče jsme čekali už celé roky, ještě ve Vojenské nemocnici," konstatoval primář chirurgie Václav Karnos. Vojenská a FN v Plzni jsou přitom sloučeny už pět let.

Na JIP lůžkách budou ležet pacienti především po závažných nitrobřišních operacích, po velkých ortopedických výkonech či po cévních rekonstrukčních operacích.

ARO oddělení otevřelo navíc na jaře v budově interny deset velmi potřebných lůžek dlouhodobé intenzivní péče. Jsou to lůžka například pro lidi v kómatu, kterým i přes akutní resuscitační péči na ARO po určité době dál selhává některá z životně důležitých funkcí.

Tito pacienti jsou hospitalizováni měsíce až roky. Pokud není k dispozici speciální oddělení dlouhodobé intenzivní péče, leží na ARO a blokují tak akutní lůžka, na náklady mnohem náročnější lůžka.