Diváckou cenu získal na základě hlasování návštěvníků festivalu Finále Plzeň...

Diváckou cenu získal na základě hlasování návštěvníků festivalu Finále Plzeň film Vrásky z lásky režiséra Jiřího Stracha. | foto: Jaromír Pech, MAFRA

Finále bylo svátkem pro filmové fandy. Viděli české hvězdy naživo

  • 1
Bezmála 11 tisíc lidí navštívilo letošní 25. ročník filmového festivalu Finále Plzeň. Byla to akce, která na několik dnů změnila atmosféru Měšťanské Besedy i jejího okolí. Diváky táhla na festival kromě filmů i příležitost k civilnímu setkání s renomovanými režiséry i herci.

Měšťanská beseda v uplynulých dnech žila, jako by se v ní konala zvláštní týdenní slavnost. Počasí dovolilo postavit před domem venkovní kavárnu. Diváky táhla na festival kromě filmů příležitost si na jejich tvůrce a herce "sáhnout". 

Herec Pavel Liška se po příjezdu předvedl v Besedě v motocyklové kombinéze s přilbou v ruce, na chodbě bylo možné probrat pohledy na pár filmů s režisérem Janem Hřebejkem a nabízela se i možnost poslechnout si, jak ze svých knih čtou třeba Petr Šabach, autor předloh Hřebejkových filmů, nebo Michal Viewegh.

Číst přijela i Lenka Procházková a Tereza Boučková. Herec Ivan Trojan dorazil na Finále i s bratrem režisérem a otcem hercem, aby divákům vysvětlili, jak to chodí v jejich rodinném filmařském klanu.

A v sobotu v noci, kdy festival končil, herecká hvězda - předsedkyně poroty hodnotící filmy Emília Vášáryová - na schodech besedy před odjezdem slibovala, že do Plzně letos plánuje přijet i na divadelní festival.

Zlatého ledňáčka získal snímek Dům

Po slavnostním vyhlášení vítězů v jednotlivých kategoriích moderátor Michal Horáček v sobotu uzavíral 25. ročník festivalu Finále Plzeň povzbuzujícím prohlášením: "Pokud se můžeme těšit, že se tady za rok sejdeme znovu u dobrých filmů, pokud se vůbec můžeme těšit, že se sejdeme, žijeme v báječné době."

Jak se za posledním ročníkem festivalu ohlížel jeho ředitel Ivan Jáchim?
"Výborné byly například vystoupení polských hostů a polské filmy. Myslím si, že se také mimořádně vydařily všechny retrospektivy, jako byla přehlídka filmů Martina Šulíka nebo sága rodu Trojanů," uvažoval Jáchim.

Před vyhlášením vítězných filmů si zkusil tipnout, které dílo získá v kategorii celovečerních filmů hlavní cenu Zlatého ledňáčka. "Kdybych byl v porotě, tak bych asi hlasoval pro film Rodina je základ státu. Za ten bych se v porotě hádal," hodnotil. Jenomže porotci měli jiný názor a zvítězil snímek Dům režisérky Zuzany Liové.

Pozoruhodností letošního Finále Plzeň byl zájem lidí o autorská čtení spisovatelů. "Vůbec jsem netušil, že by mohl být tak veliký hlad po setkání s autory knih, po tom nechat si od nich číst," konstatoval Jáchim.