Komorní scéna Aréna z Ostravy přiveze do Plzně na festival Divadlo představení...

Komorní scéna Aréna z Ostravy přiveze do Plzně na festival Divadlo představení s názvem Zabiják Joe. | foto: Archiv festivalu Divadlo

Festival Divadlo nabídne tragikomickou vraždu a zamilovaného penzistu

  • 0
Mix provokativních, moderních, ale i klasických děl nabízí letošní mezinárodní festival Divadlo v Plzni. Na programu je více než padesát představení a doprovodných akcí. Dorazí umělci z Maďarska, Německa, Polska, Ruska, Slovinska, Slovenska i Česka. Divadelní maraton vypukne 11. září a potrvá devět dní.

Poláci přijedou do krajské metropole hned se třemi kousky. „Mám velkou radost, že přivezeme novinku, která měla premiéru letos v březnu. Varšavské divadlo TR uvede představení Jiní lidé vynikajícího režiséra Grzegorze Jarzyny. Ten se inspiroval básnickou skladbou Doroty Maslowske, což je jedna z nejvýraznějších osobností tamějšího literárního i divadelního světa. Jde o vtipnou a mnohdy ne úplně lichotivou sondu do života současných Varšavanů,“ popsal dramaturg Michal Zahálka.

Za pozornost stojí i hra Zápisky z vyhnanství přibližující téma nuceného exilu. Nastudoval ji soubor Teatr Polonia. Její protagonistkou a zároveň autorkou dramatizace je hvězda polského filmu a divadla Krystyna Jandová. „Inscenace loni vyhrála krakovský festival Božská komedie,“ doplnil Zahálka.

Do Plzně se opět vrací Marta Górnicka, která už v roce 2011 divákům předvedla koncept moderního scénického chóru. V Hymnu na lásku tentokráte vystupují muži, ženy a příslušníci různých menšin. V opusu zaznívají vedle vlasteneckých písní třeba autentické nenávistné projevy.

Pozvání na mezinárodní festival znovu přijala také jedna z nejkontroverznějších osobností evropské režie Kornél Mundruczó.

Festival Divadlo v Plzni

„Příběhu Je těžké býti Bohem se ujal budapešťský soubor Proton Theatre. Přiblíží v něm osudy žen, které se staly oběťmi obchodu s bílým masem,“ řekl dramaturg.

Provokativní je rovněž dílo Bez věna, které originálně zpracoval jeden z nejlepších soudobých ruských režisérů Dmitrij Krymov. Ukazuje v něm, že je nemožné žít svobodně bez peněz ve světě financí.

V programu nechybí ani slovenské a české inscenace. Slovenské národné divadlo bude prezentovat hra Před západem slunce o dobře zabezpečeném sedmdesátníkovi, který se zamiluje do dvacetileté ženy.

Z tuzemské přehlídky dramaturg Jan Kerbr doporučuje například černou komedii Zabiják Joe, s níž dorazí ostravská Komorní scéna Aréna. „Pojednává o rodině, která se kvůli penězům rozhodne nechat zavraždit svoji matku. Smějete se, ale zároveň vám běhá mráz po zádech,“ vylíčil Kerbr.

Herci z Uherského Hradiště zase moderně uchopili klasickou látku a vytvořili povedenou adaptaci románu Karolíny Světlé Kříž u potoka.

Na festivalu se představí Modrovous i Kde domov můj?

„Magickou podívanou ztělesňuje opera Národního divadla Sternenhoch, která vznikla na motivy romaneta Ladislava Klímy Utrpení knížete Sternenhocha. Vyzdvihl bych také hru Andělé v Americe. Ačkoli trvá skoro čtyři a půl hodiny, opravdu stojí za to. Výkony Ondřeje Pavelky, Evy Salzmannové, Tomáše Havlínka a Martina Donutila jsou úžasné. Jen prozradím, že v širší nominaci na ceny Thálie jsou v sekci mužský herecký výkon nominováni všichni tři,“ dodal Kerbr.

Své zastoupení má i domovské Divadlo J. K. Tyla, které láká na melodrama Modrovous a kafkovskou baletní Proměnu. Divadlo Alfa vybralo ze svého repertoáru inscenaci Kde domov můj?

Součástí epilogu je vystoupení souboru Cirk La Putyka, který loni přišel s novinkou ADHD. Dejvické divadlo odkryje osobnost geniálního českého chemika Antonína Holého, Divadlo v Dlouhé pak korespondenci, kterou Václav Havel posílal své manželce Olze z vězení.

Příležitost mladým nezávislým umělcům dává pravidelně sekce Johan. V prostoru Moving Station na Jižním Předměstí se příchozí mohou těšit třeba na premiéru díla A kde ty bydlíš? o identitě a různých formách sdílení společného prostoru. Tříčlenný soubor MAnaMA, což je zkratka matky na mateřské, se zase pustil do tématu porodu. Ožije rovněž prostor U Branky, kde se konají koncerty i pouliční představení zdarma.