Lidé putovali za světlem. Festival pokračuje i v sobotu večer

  • 2
V pohádkový mořský svět se v pátek po setmění proměnilo náměstí Republiky v Plzni. Tisícovkám lidí se nad hlavami vznášely veliké svítící ryby nebo medúzy. Kdo měl štěstí, potkal mořskou pannu, kolem které vlál zářící plášť. Střed historického jádra města se stal jednou ze scén festivalu světla Blik Blik.

Některým budovám v centru, například ve Škroupově ulici nebo v Sadovém okruhu, změnily světelné efekty během festivalu fasády. 

Akce už tradičně dokáže přitáhnout desetitisíce diváků a koná se v Plzni popáté. Letos organizátoři některými instalacemi připomínají 30. výročí pádu komunistického režimu v Československu a půlstoletí od přistání člověka na Měsíci. 

Na první historickou událost upozorňovala umělecká scéna v podchodu pod silnicí v ulici U Trati. Studenti zde s pomocí osmi obrazů vyjadřují vlastní pohled na posledních 30 let demokratického systému v zemi. Druhý, o dvacet let starší dějinný milník, připomíná svítící obří model Měsíce v hale v areálu Depo2015.

Pátý ročník festivalu světla Blik Blik v Plzni začal v pátek v 19 hodin a bude pokračovat dnes od 19 hodin do půlnoci. Na zhruba dva kilometry dlouhé trase, která začíná v areálu Depo2015 a končí v Pivovarském muzeu je možné vidět celkem 13 uměleckých instalací.