(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: freeimages

Zpráva kontrolního úřadu byla pro nás šokující, řekl ředitel FN Plzeň

  • 2
Fakultní nemocnice v Plzni nesouhlasí se závěry, které v tiskové zprávě o kontrole ve třech nemocnicích uvedl Nejvyšší kontrolní úřad. Podle něj plzeňská nemocnice a dvě další nakupovaly léčiva bez zadávacího řízení a za shodné léky a zdravotnické prostředky platily rozdílné ceny.

Například u antibiotika Amikacin byl podle Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) rozdíl až desetinásobný, stál 82, ale i 820 korun.

Stejné léky za 82, ale i 820 korun. Nemocnice podle NKÚ nakupovaly bez soutěže

„My jsme uvedli cenu 820 korun, to je cena jednoho balení, po kterých lék nakupujeme. Jiná nemocnice ale uvedla cenu 82 korun, to je cena jedné ampule. V jednom balení je deset ampulí,“ řekl ředitel Fakultní nemocnice Plzeň (FN) Václav Šimánek.

Připustil, že některé léky nemocnice pořídí bez výběrového řízení. Může to být u specializované léčby, kterou je nutné zahájit okamžitě a nečekat na výsledky tendru.

Vedoucí obchodně-lékárenského odboru Alena Dvořáková připomněla, že téměř všechny nové léky jsou velmi drahé. „Než je začneme nakupovat, musíme je vyzkoušet. Ještě předtím, než můžeme říci, že lék známe a jsme připraveni ho použít, už překročíme v mnohých případech limit pro vypsání veřejné zakázky. Na to totiž mnohdy stačí jeden jediný pacient,“ popsala Dvořáková.

Vyznění zprávy NKÚ bylo pro FN Plzeň podle Šimánka šokem, protože zpráva o kontrole, kterou nemocnice dostala od NKÚ v květnu, byla pozitivní a uvedla pouze formální nedostatky.

Nákupy v nemocnici jsou transparentní, říká náměstek

Ekonomický náměstek FN Plzeň Viktor Wendler řekl, že v nemocnici neexistuje veřejná zakázka, o které by nebyly veřejně dohledatelné informace. „V registru smluv jsou uveřejněny všechny nákupy nad 50 tisíc korun. Ve FN se jedná o prakticky všechny nákupy,“ uvedl. Proces podle něj nemůže být transparentnější.

Připomněl i dva roky staré výsledky jedné nevládní organizace. „Vypracovala metodiku, čerpala z veřejně dostupných údajů, výsledek nazvala Z indexem, který charakterizoval, jak transparentně se chovají různé subjekty a jestli jednají v souladu se zákonem o veřejných zakázkách. FN Plzeň se ze všech nemocnic v České republice umístila na prvním místě se Z indexem 85,“ popsal Wendler.

NKÚ podle mluvčího Václava Kešnera chápe, že v některých případech může nastat situace, kdy je potřeba léky operativně nakoupit k zajištění zdravotní péče.

„Chtěli jsme ale poukázat na to, že více než polovina peněz vynaložených na nákupy léčiv, se použila na nakupování mimo transparentní proces soutěžení,“ dodal.