Bývalé vojenské cvičiště v Rokycanech budou spásat exmoorští poníci a zubři.

Bývalé vojenské cvičiště v Rokycanech budou spásat exmoorští poníci a zubři. | foto: Petr Eret, MF DNES

Po vojenském cvičišti v Rokycanech se budou prohánět divocí koně a zubři

  • 1
Někdejší vojenské cvičiště v Rokycanech je evropsky významnou lokalitou, kde žijí vzácní živočichové a rostou chráněné rostliny. Nově území osídlí exmoorští pony a zubři, aby zde spásali porost.

Podobné místo se v tuzemsku nachází pouze ve středočeských Milovicích. Za projektem stojí společnost Česká krajina. Minulý rok se do něj zapojily Dobřany, a tak se na Šlovickém vrchu prohání pět hřebců. V případě Rokycan půjde o stejný počet divokých koní, nicméně ještě k nim přibudou tři zubři.

S nápadem přišel podnikatel Robert Beneš. Ten v minulosti koupil od ministerstva obrany asi čtyřicet hektarů v bývalém vojenském areálu. Dalších zhruba deset hektarů vlastnilo město, které pozemek s Benešem vymění za jiný.

„Plocha se skoro třicet let vůbec neudržovala, což je znát. Museli jsme ji vyčistit od odpadků, které sem létaly z nedaleké skládky v Němčičkách. Teď začneme dělat ohradu,“ sdělil Beneš.

Výběh pro zvířata rozdělí na dvě části, mezi kterými vznikne lávka. „Ta se zároveň stane jakýmsi vyhlídkovým molem. Jsme domluveni, že prostor zpřístupníme veřejnosti. Chtěl bych tady vytvořit především klidovou zónu, kam lidé mohou vyrazit na procházku. Žádné akce typu motokros a jiné neplánuji,“ dodal majitel.

Ochránci exmoorské pony a zubry vypustí do přírody zřejmě na přelomu října a listopadu. „Teď vše domlouváme. Jestli jejich počet později navýšíme, se teprve ukáže. Uvidíme, jakou rychlostí budou porost spásat. Eventuálně můžeme přidat i další nenáročná plemena skotu, ale to je zatím velmi předčasné,“ řekl Beneš.

Podle ředitele organizace Česká krajina Dalibora Dostála jsou právě bývalé vojenské komplexy pro uvedená zvířata ideální.

„Předchozí činnost vlastně nechtěně napodobovala aktivitu velkých kopytníků. Jezdila tam těžká technika, běhaly skupiny vojáků. Krajina nezarůstala, navíc se v ní dařilo držet biologickou rozmanitost. Když vojáci odešli, objevily se snahy plochy kosit nebo je nechat spásat domácími zvířaty. Tento způsob ale není vhodný pro rozsáhlejší areály, protože vyjde příliš draze. Proto je lepší zvolit divoké koně nebo zubry,“ vysvětlil Dostál.

Někdejší rokycanské cvičiště se řadí k evropsky významným lokalitám. Leží na jižním okraji města a protéká tudy Rakovský potok, v němž žije rak kamenáč. Na území se vyskytují také skokan štíhlý, ropucha obecná, užovka obojková či ťuhýk obecný. Roste zde třeba kosatec sibiřský, upolín nejvyšší nebo žluťucha lesklá.

Divocí koně si užívají koupel i prachovou lázeň (26. 7. 2019)

30. července 2019