Exekutorská komora ČR předá případ podvodných emailů policii. Ilustrační snímek

Exekutorská komora ČR předá případ podvodných emailů policii. Ilustrační snímek | foto: Ladislav Němec, MAFRA

Exekutorské komoře se ozvaly tisíce lidí. Kvůli dalšímu podvodnému mailu

  • 43
Jméno plzeňského soudního exekutora Jiřího Proška a dalších jeho kolegů zneužívají podvodníci, kteří e-mailem rozesílají falešné výzvy k zaplacení exekuce. Exekutorská komora ČR během úterý zaznamenala tisíce stížností.

Podvodný e-mail vyzývající k zaplacení více než 17 tisíc korun na uvedené číslo bankovního účtu obdržel v úterý i Petr Sichinger z Plzně. „Docela jsem se vylekal, ale přílohu jsem raději neotevřel,“ řekl.

Falešný exekuční příkaz, který podvodníci zaslaii jménem exekutora Jiřího Proška.

V e-mailu je dále uvedeno, že nebude-li zmíněná částka včas uhrazena, bude provedena exekuce majetku. Pod textem je podepsaná Bohumila F. Taková osoba ale podle mluvčí Exekutorské komory ČR Petry Báčové u této instituce vůbec nepracuje. Podvodné e-maily jsou podle Báčové podepsány různými osobami.

Exekutor Jiří Prošek už varoval všechny adresáty podvodných e-mailů i na internetových stránkách svého úřadu.

„Soudní exekutor nikdy neposílá exekuční příkazy prostým emailem, ale vždy poštou nebo datovou zprávou,“ upozornil Prošek.

Podle Petry Báčové jsou zmíněné e-maily rozesílány jménem několika soudních exekutorů. Nejsou ale distribuovány z exekutorských úřadů a uvádějí smyšlené a chybné údaje. Komora vyzývá, aby adresáti těchto zpráv neotevírali přílohy pošty a nezasílali peníze na uvedené účty. 

Jak se bránit podvodným e-mailům

Podvodné e-maily, které v posledních dnech zaplavily schránky v Česku a po adresátech vyžadují platbu za údajný dluh, obsahují škodlivý software, který v žádném případě nespouštějte. Navíc v textu často používají jména nebo kontakty opravdových lidí, což může poškodit jejich jméno, aniž by s rozesíláním zpráv měli něco společného. Více o tom, co e-maily mohou způsobit, čtěte zde na Technet.cz.

„Obsahují například chybnou lhůtu k dobrovolnému plnění, špatné adresy a IČ či vadné označení exekučních titulů. Navíc jsou doručovány s přílohou ukrývající počítačové viry. Jedná se pravděpodobně o spamový útok, který má za cíl infikovat počítače adresátů. To ale potvrdí až Finančně analytický útvar Ministerstva financí,“ podotkla Báčová.

Adresáti podvodných e-mailů mohou žádat o pomoc Exekutorskou komoru ČR, která bude také informovat orgány činné v trestním řízení.

Před novou hrozbou varuje i Národní bezpečnostní tým (více čtěte zde).

Podobné zprávy plní schránky lidí po celé zemi už několik měsíců a policie před nimi opakovaně varovala. Nedávno ovšem žena na Kroměřížsku uposlechla příkazy v dopisu a přišla o více než 400 tisíc korun (více o tom čtěte zde).

,