Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Martin Stolař, MAFRA

Za tři pobyty na záchytce po ženě chtěli sto tisíc, exekuci odvrátil soud

  • 57
Společnost Člověk v tísni dosáhla přelomového rozhodnutí v případu klientky, která opakovaně skončila na záchytce v Plzni. Za pobyty měla i s úroky zaplatit přes sto tisíc korun a hrozila jí exekuce. Soud nyní zrušil rozhodčí nálezy a zastavil i část exekucí.

Dnes třicetiletá žena se do problémů dostala před dvěma lety poté, co byla znásilněna. S tímto zážitkem se nedokázala vypořádat a trauma řešila alkoholem. Kvůli tomu třikrát skončila na plzeňské protialkoholní stanici.

Sazbu za pobyt, tehdy ve výši 4 300 korun, neuhradila ani jednou. Podepsala rozhodčí doložku, která posiluje pozici věřitele, ale dlužník na ni doplácí.

Dlužná částka se pak se všemi úroky a náklady za rozhodčí řízení a za exekuce vyšplhala na 106 tisíc korun.

Po rozhodnutí Okresního soudu Plzeň-město ale žena musí zaplatit už pouze částku za samotný pobyt.

„Klientka je nadšená, žádné jiné exekuce nemá. Je to úspěch,“ hodnotí dluhová poradkyně společnosti Člověk v tísni Vlastimila Feistingerová.

Usilovali jsme o precedens, říká advokátka

Trochu ji jen mrzí, že soud verdikt odůvodnil procesními chybami, nikoliv obsahovými. I těch se ale soudce v odůvodnění dotkl a Feistingerová věří, že to v obdobných případech může do budoucna pomoci.

Advokátka Kristýna Dolejšová Kabelová, která ženu zastupovala, souhlasí, že jde o specifickou situaci.

„Usilovali jsme o precedens, který by řekl, že uznání dluhu obsahujícího rozhodčí doložku a navíc zajišťovací směnku je v dané situaci neplatné, a to z vícero důvodů. Jedním z nich byl i rozpor s dobrými mravy,“ přibližuje Dolejšová Kabelová. I ji však verdikt, nyní již pravomocný, těší. Především kvůli její klientce.

Důvodem zrušení nálezů bylo, že mladé ženě nebyly řádně doručeny dokumenty v rozhodčím řízení, a tím jí nebyla poskytnuta možnost věc před rozhodcem projednat. „Protistrana to uznala,“ říká Kristýna Dolejšová Kabelová.

Záchytku v Plzni provozuje Městská poliklinika Plzeň. Její jednatel Pavel Cink nechtěl konkrétní případ komentovat. Už v minulosti ale veškerá pochybení odmítal, snažil se prý jen dělat maximum pro to, aby byly dlužné částky vymoženy.

„Pokud někdo povinnost uhradit částku má a projevuje, byť elementární, snahu to řešit, je mu podána pomocná ruka. Pakliže zájem nemá, vymáhá se to rázně,“ uvedl.

Soud se případem mladé ženy zabýval v několika částech. Okresní soud Plzeň-město zkoumal žalobu na zrušení tří rozhodčích nálezů, každý se týkal jednoho pobytu na záchytce.

K Okresnímu soudu v Pardubicích byly podané návrhy na zastavení exekucí rozdělených do čtyř samostatných řízení. V jednom případě soud návrh přijal, v těch dalších se na verdikt ještě čeká.

„Lze očekávat, že dojde k jejich zastavení. Zrušením rozhodčích nálezů je zrušený exekuční titul, na jehož podkladě byly exekuce zahájeny,“ vysvětluje advokátka Dolejšová Kabelová.

Praktiky plzeňské záchytky kritizovala i ombudsmanka

Praxe na plzeňské záchytce je terčem kritiky už delší dobu, společnosti Člověk v tísni i ombudsmance Anně Šabatové vadily právě rozhodčí doložky a zajišťovací směnky, které se používaly v případě, že člověk nezaplatil pobytovou taxu hned na místě (psali jsme zde).

Pokud se spor o dluh řeší v rámci rozhodčího řízení, vzrůstají náklady asi pětinásobně. Poplatek u soudu, který by o dluhu jinak rozhodoval, by činil zhruba tisícikorunu. Peníze navíc vymáhala advokátní kancelář patřící právě Pavlu Cinkovi.

V lednu letošního roku se poměry na záchytce měly změnit. „Už se tam nebudou podepisovat směnky a rozhodčí doložky. Navíc advokátní kancelář pana Cinka už nebude vymáhat dluhy ze záchytky,“ avizovala krajská radní pro zdravotnictví Milena Stárková. Nyní ale uvedla, že nemá žádné informace o tom, že by tomu tak skutečně nebylo.