Plzeň oslavila Evropský den sousedů. Lidé se společně bavili i večeřeli

  • 0
Tancem, hudbou, dobrým jídlem i komentovanými procházkami oslavili Plzeňané o uplynulém víkendu Evropský den sousedů. Pestrý program byl k vidění na třinácti místech ve městě. Velký zájem byl také o sousedské večeře, do nichž se zapojilo možná až 1500 lidí.

Jedním z míst, kde se sousedé v sobotu scházeli bylo náměstí T. G. Masaryka, pro nějž připravila program ve španělském stylu skupina La Cabra Loca. K vidění tu byly třeba španělské tance, vystoupily formace Corro flamenco a Flamenkitas. Představila se i hudebně taneční skupina Fábrica Flamenca.

„Připravili jsme také dílnu sevillana, která představila folklórní tanec ze Sevilly. Lidé, kteří se přišli podívat, si mohli i zatancovat a naučit se pár kroků z flamenka. Byl tady také Michal Cába, který předvedl hru na cajón. To je vlastně taková dřevěná bedýnka, která má na přední straně nalepený struník. Na tu bedýnku si sednete a struny se rozezvučí tím, že se do přední strany té bedýnky bouchne. Cajón vydává takový specifický zvuk,“ vysvětlila Jana Eismanová, která měla program na náměstí T. G. Masaryka na starosti.

Kromě tance a hudby nesměla samozřejmě chybět ani španělská kuchyně, a proto se na náměstí i vařilo.

„Náš kuchař Albert připravil španělskou tortillu, což je jiná tortilla, než ta mexická, kterou známe v našich krajích. Je to vlastně bramborová placka, která se připravuje úplně jiným způsobem, než ta mexická. Lidé mohli samozřejmě i ochutnávat,“ řekla Eismanová.

Velký frmol zažilo v sobotu i mezigenerační centrum Totem v Bolevci, kam podle mluvčího Davida Růžičky přišlo až šest set návštěvníků. Konala se tam taneční a hudební vystoupení a k vidění byly i latinsko-americké tance.

Jedním z hlavních bodů programu byla ochutnávka nejrůznějších moučníků, které sousedé napekli a přinesli. „Velké stoly zaplnili během dvou hodin. Moučníky byly hodně pestré, lidé napekli různé koláče, ale třeba i perníčky,“ řekl Růžička.

Tanečnice flamenka na náměstí T. G. Masaryka v Plzni.

Evropský den sousedů je součástí projektu Plzeň 2015. Kromě programu na třinácti „ohniscích“ se uskutečnily i desítky sousedských večeří a v neděli také netradiční komentované procházky městem.

Přesné počty návštěvníků pořadatelé zatím neznají.

„Podle toho, jak nám sousedé hlásili, kolik lidí čekají na večeři, jsme spočítali, že jen těch samotných večeří se mohlo účastnit 1000 až 1500 sousedů. Na jednotlivých ohniscích pak byla účast různá. Například v Křimicích bylo asi 200 až 300 lidí. Velký zájem byl také o sousedské procházky, kapacita některých z nich byla zcela naplněna,“ sdělila produkční Evropského dne sousedů Eva Haunerová.