Do Dvorany slávy Plzeňského kraje nově vstoupili architekt Jan Soukup, herečka...

Do Dvorany slávy Plzeňského kraje nově vstoupili architekt Jan Soukup, herečka Monika Švábová a hokejista Jaroslav Špaček (zleva). (18. 9. 2018) | foto: Ladislav Němec, MAFRA

Herečka, hokejista a architekt. Dvorana slávy uvítala další tři legendy

  • 1
Je krásné získat ocenění za práci, kterou člověk miluje a dává do ní vše. Na tom se shodují herečka Monika Švábová, architekt Jan Soukup a hokejista a trenér Jaroslav Špaček, kteří v úterý vstoupili do Dvorany slávy Plzeňského kraje.

Od roku 1968 dodnes ztvárnila herečka Monika Švábová v Divadle Josefa Kajetána Tyla v Plzni více než 160 rolí.

„Myslím si, že je unikátní být na jednom místě padesát let ve stálém angažmá a na plný úvazek. Nikdy jsem neměla potřebu z plzeňského divadla odejít, byť jsem původem Pražačka. Jsem tady šťastná, a navíc tady jsem se svým manželem (Pavel Pavlovský, pozn. red.), se kterým jsme společně strašně moc hráli a ještě hrajeme. I to byl silný důvod v Plzni zůstat,“ říká herečka, která aktuálně studuje roli paní Pernellové v Molierově Tartuffe.

Padesát let ve službách architektuře letos slaví plzeňský patriot Jan Soukup. „Vstup do Dvorany slávy vnímám jako uznání, že má práce směřuje dobrým směrem a že je pozitivně vnímána veřejností. Nicméně zároveň je to možná i trochu nespravedlivé. Architekt totiž nemůže být sólista a neobejde se bez dobrých spolupracovníků. A na ty jsem měl v životě štěstí,“ zdůrazňuje architekt.

Ve Dvoraně slávy jsou

  • 2009 – Karel Gott, Lumír Klimeš, Anna Maurerová
  • 2010 – Zdeněk Bláha, Jaroslava Kunová, Zdeněk Mraček
  • 2011 – Danuše Bělohlávková, Antonín Konrády, Jiří Suchý, Zdeněk Štybar, Eva Urbanová
  • 2012 – Rudolf Barcal, Zora Kostková, Martin Straka
  • 2013 – Kateřina Emmons, Hana Gerzanicová, Antonín Procházka, Miroslav Štandera, Jiří Valenta
  • 2014 – Vladimír Haber, Pavel Pavlovský, Josef Průša, František Radkovský
  • 2015 – Josef Bernard, Pavel Horváth, Boris Kreuzberg
  • 2016 – Bohuslav Ebermann, Jiří Holenda, Martin Matějovič, Jaroslav Perlík, Oldřich Říha
  • 2017 – Blanka Bohdanová, Irena Bukačová, Jan Řehula

Mezi své nejoblíbenější stavby v kraji, na jejichž revitalizaci se podílel, považuje například Františkánský klášter a Měšťanskou besedu v Plzni. Na Karlovarsku je to klášter Matky Boží v Novém Dvoře.

Dalším, který vstoupil do Dvorany slávy, je rokycanský rodák Jaroslav Špaček. Když v roce 1992 debutoval v dresu plzeňského mančaftu, nenapadlo jej, že se jednou stane ikonou.

„V hokeji musí všichni táhnout za jeden provaz, protože rozdíl mezi úspěchem a neúspěchem je strašně malý. Trochu mne samozřejmě mrzí, že jsem nezískal Stanley Cup, ale zlato z Nagana a ze tří mistrovství světa je dostatečné zadostiučinění. Mezi vrcholy mé kariéry ale počítám i mistrovský titul s Plzní v roce 2013. Pevně věřím, že nebyl poslední,“ říká Jaroslav Špaček.

Od sezony 2012/2013 působí jako asistent trenéra v plzeňském klubu.