Do Dvorany slávy hejtmana Plzeňského kraje vstoupili (zprava) Bohuslav...

Do Dvorany slávy hejtmana Plzeňského kraje vstoupili (zprava) Bohuslav Ebermann, Jiří Holenda, Martin Matějovič, Jaroslav Perlík a Oldřich Říha. (14. září 2016) | foto: Ladislav Němec, MAFRA

Do Dvorany slávy vstoupily nové osobnosti, mezi nimi i Oldřich Říha

  • 0
Pět osobností bylo ve středu uvedeno do Dvorany slávy hejtmana Plzeňského kraje. Oceněn byl emeritní rektor ZČU Jiří Holenda, lékař Martin Matějovič, hudebník Oldřich Říha, bývalý hokejista Bohuslav Ebermann a jeden ze zakladatelů Sdružení měst a obcí ČR Jaroslav Perlík.

„Takové ocenění každého potěší. Zároveň je však třeba jej vnímat s pokorou. Úspěchy v medicíně nejsou zásluhou jednotlivce, ale kolektivu lidí. A tak to já vnímám,“ svěřil se Martin Matějovič, přednosta I. Interní kliniky FN Plzeň.

Autor nebo spoluautor více než 250 publikací a tří monografií vybudoval na lékařské fakultě v Plzni mezinárodně respektované experimentální výzkumné pracoviště pro léčbu kriticky nemocných.

Matějovič nerad používá termín kariéra, zdůrazňuje, že v jeho profesním životě jsou důležité zážitky a pocit toho, že člověk dělá správná rozhodnutí ve správnou chvíli.

„Ta se odehrávají každý den. Každý den u lůžek nemocných děláme desítky často závažných rozhodnutí a o tom má práce je. O každodenní mravenčí práci a správných rozhodnutích,“ zamýšlí se Martin Matějovič, domažlický rodák, který nedá dopustit na své dvě domovské instituce - plzeňskou fakultní nemocnici a Lékařskou fakultu UK v Plzni.

„Neměnil bych,“ ujišťuje a poukazuje také na „novorozeně“, tedy Biomedicínské centrum Lékařské fakulty, které má podle něj obrovskou perspektivu do budoucna.

V Měšťanské besedě to začalo, líčil Říha

Zvláštní nádech měl slavnostní ceremoniál také pro plzeňského rodáka Oldřicha Říhu, lídra stálice české rockové scény Katapultu.

„Tady, v Měšťanské besedě, se celé dílo zrodilo. Tady já řádil od svých čtrnácti let, ve zkušebnách, v malém i velkém sále, v divadle SouZDiFor,“ líčí Oldřich Říha a dodává, že právě zde načerpal spoustu energie, kterou zároveň i vracel.

„Koncert v Besedě, to se těžko popisuje. Podobně jako když jsem hrál v kostele, byl jsem tam od rána a cítil ty emoce. Emoce jsou tady v Besedě taky,“ říká Říha.

Dveře Dvorany slávy hejtmana Plzeňského kraje se otevřely již poosmé. Ocenění se uděluje osobnostem, jejichž život a pracovní výsledky jsou spjaty s naším regionem a zároveň jej svým významem překračují.

„Do osmého ročníku Dvorany slávy vstupuje pět osobností, které jsou příkladem pracovitosti, houževnatosti, profesionality, ale i morálních a lidských vlastností,“ charakterizoval hejtman Václav Šlajs nové laureáty.