Dům zvaný Circle pod budovou ČNB.

Dům zvaný Circle pod budovou ČNB. | foto: Martin Polívka, MF DNES

Dům zvaný Circle nabídne svým obyvatelům množství výhledů na město

  • 2
Kdysi špinavý a zanedbaný kout Plzně získává novou tvář. Na kruhovém objezdu na rohu Budilovy a Puškinovy ulice roste architektonicky výrazný bytový dům, kterému dali autoři právě podle místa název Circle.

Prosklený štít, který se sklání nad okružní křižovatkou pod budovou České národní banky, zvedne oči k nebi každému kolemjdoucímu. Dům, který tu roste, nabídne desítky nájemních bytů. Uzavře blok domů směrem ke Kollárově ulici. A bude protiváhou budov banky a České spořitelny na druhé straně křižovatky.

Budovu staví NB-Invest se sídlem v Brně a otevřít by ji měl už v červnu letošního roku. "V centrální části Plzně, v těsné blízkosti Velké synagogy, tvoří projekt bytového domu Circle od kanceláře ORYX Architecture zajímavou, architektonicky velkoryse pojatou objemovou kompozici," říká Lenka Topilová z NB-Invest.

Dům zvaný Circle pod budovou ČNB.

Objekt má tři podzemní a osm nadzemních pater. V přízemí se nacházejí čtyři nebytové jednotky. Ve druhém až šestém patře budou byty různých kategorií, v sedmém a osmém patře jsou navrženy byty mezonetového typu. "Celkem se jedná o 68 bytových jednotek. Každý byt má osobitou, jedinečnou atmosféru," popisuje Topilová.

Dům zvaný Circle pod budovou ČNB.

Objekt bude určen k pronájmům, které zajišťuje firma PDcz brno. Cenu nájemného v jednotlivých bytech zatím nezveřejnila. Dům představila v rámci podzimního veletrhu Finpex, kdy bylo možné si stavbu i prohlédnout.

Kruhový objezd a jeho okolí je už dnes jako jedno velké parkoviště, a dopravní zátěž byl jeden z problémů, který museli investoři vyřešit prioritně. Rozhodli se pro tři patra podzemních garáží, které mají mít dostatek parkovacích míst pro bytové i nebytové jednotky. Nyní už dům stojí, dokončují se fasády, kvůli pracem je dočasně neprůjezdná Budilova ulice.