Plzeňská věznice Bory

Plzeňská věznice Bory | foto: Martin Polívka, MAFRA

Vězni mají mobily, drogy i stříkačky, ukázala přepadovka na Borech

  • 17
Vězni z plzeňských Borů používají mobilní telefony, dostanou se k drogám a injekčním stříkačkám. Ukázala to pondělní policejní razie zaměřená na drogovou kriminalitu trestanců. Jejím výsledkem je zatím jedenáct obviněných.

Policisté a vězeňská služba zátah připravili jako reakci na opakované pokusy o to dostat drogy za zdi věznice, které však strážní odhalili.

Při razii, do níž se zapojili i čtyři psi vycvičení na vyhledávání drog, objevili policisté celkem sedm mobilních telefonů a čtyři samostatné SIM karty, dále velké množství injekčních stříkaček a s největší pravděpodobností také pervitin.

Přesné složení nalezené krystalické látky objasní až laboratorní zkoumání. Policisté proto zatím nepotvrdili, že jde o tuto drogu a neupřesnili ani její množství.

V úterý kriminalisté obvinili jedenáct lidí z nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy. Vězni, u nichž se našly mobilní telefony, i ti, kdo jim je umožnili používat, se navíc budou zpovídat z maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání.

Mezi obviněnými nejsou pracovníci věznice

„Mezi trestně stíhanými osobami je sedm mužů, v šesti případech se jedná o osoby ve výkonu trestu odnětí svobody, a čtyři ženy. Nejmladšímu obviněnému je pětadvacet let, nejstaršímu devětapadesát let,“ sdělila mluvčí plzeňské policie Hana Štefflová.

Podotkla, že nikdo z obviněných není zaměstnancem nebo pracovníkem věznice.

Policisté dále vyhodnocují všechny informace a důkazní materiály, je tedy možné, že obviněných ještě přibude. Podrobnější informace o drogové kriminalitě v borské věznici odmítla policie sdělit, stejně jako ředitel zařízení Petr Vlk.