Věznice na Borech v Plzni.

Věznice na Borech v Plzni. | foto: Martin Polívka, MF DNES

Dozorci z Bor vyhráli soud a mají šanci, že dostanou peníze za přesčasy

  • 8
Dozorci a strážní z věznice v Plzni na Borech uspěli s hromadnou žalobou proti Generálnímu ředitelství Vězeňské služby ČR. Nelíbilo se jim totiž, že když věznici chyběl personál, museli sloužit přesčasy zadarmo. Osmapadesáti příslušníkům by měla věznice doplatit celkem asi 3,5 milionu korun.

Plzeňští soudci zrušili rozhodnutí šéfů Vězeňské služby, že služby zadarmo jsou v pořádku. Zároveň nařídili Vězeňské službě zaplatit přes půl milionu korun jen za náklady soudního řízení.

Peníze za přesčasy zatím dozorci a strážní nedostanou. Vedení Vězeňské služby se však bude muset jejich stížností znovu zabývat. „Jakmile pravomocný rozsudek obdržíme, zvážíme další postup při řešení v této věci. Bližší vyjádření v tuto chvíli nebudeme poskytovat,“ uvedla mluvčí Vězeňské služby Hana Löffelmannová.

Podle služebního zákona mohou příslušníci Vězeňské služby, ale i policisté ročně odsloužit až 150 přesčasových hodin zadarmo.

Mezi policisty i dozorci se o neplacených přesčasech mluví jako o zelených hodinách nebo hodinách věnovaných na oltář vlasti.

Advokát Zdeněk Honzík, který u soudu zastupoval 58 příslušníků z borské věznice, podotkl, že žaloba se týkala jen přesčasů z let 2010 až 2012.

„Pokud by neplacené přesčasy byly za mimořádné eskorty, generální prohlídky, okamžitý zástup za náhle nemocného příslušníka, s tím by podle našeho názoru nebyl problém. Ale není možné s neplacenými přesčasy počítat už při plánování služeb,“ argumentoval Honzík.

Osmapadesát příslušníků z Bor požádalo v roce 2013 tehdejšího šéfa věznice, aby jim proplatil přesčasy v letech 2010 až 2012. Neuspěli. Odvolali se na generální ředitelství, které potvrdilo, že na peníze nemají nárok. Proto loni následovala žaloba.

„V případě doplacení přesčasů se u 58 příslušníků dohromady jedná asi o 3,5 milionu korun. V současné době připravujeme výzvu k doplacení přesčasů za roky 2013 a 2014,“ uvedl advokát Honzík.

Ten dále tvrdí, že ví o desítkách dalších zaměstnanců věznic, kteří čekali, jak tento soud dopadne. Teď prý i oni zvažují žaloby, Honzík je však zastupovat nebude.

Podle informací MF DNES argumentovala Vězeňská služba u soudu platem příslušníků, ve kterém je práce přesčas už započtena. Až 150 hodin neplacených přesčasů ročně tak lze podle ní zahrnout pod takzvaný důležitý zájem služby potřebný pro bezproblémový chod státu.

Alexandr Burda, místopředseda Nezávislého odborového svazu Policie ČR, který zastřešuje i příslušníky Vězeňské služby, podotkl, že podobné rozhodnutí soudu není první.

„Je dobře, když soudy konstatují, že ustanovení zákona o služebním poměru není určeno k tomu, aby se jím nahrazovala služba, ale k mimořádným událostem. Sloužím u policie řadu let a nepamatuji si, že by někdy chtěl policista proplatit, když v lesích hledal dítě nebo babičku,“ uvedl Burda.