Recidivista Martin Tolar u Okresního soudu Plzeň-jih.

Recidivista Martin Tolar u Okresního soudu Plzeň-jih. | foto: Petr Ježek, MF DNES

Lupič donutil řidičku vystoupit i s dítětem z auta, u soudu dostal sedm let

  • 19
Okresní soud Plzeň-jih poslal na sedm let do vězení recidivistu Martina Tolara. Před rokem v Plzni na křižovatce uloupil auto řidičce čekající na semaforech, když ji donutil vystoupit i s dítětem. Policisté muže dopadli o několik hodin později v jiném kradeném voze.

„Trest si odpyká ve věznici s ostrahou,“ sdělila mluvčí Okresního soudu Plzeň-jih Petra Sochůrková. Dodala, že rozsudek není pravomocný, protože obžalovaný se ještě v soudní síni odvolal. 

Pětatřicetiletému muži z jižního Plzeňska hrozilo za loupež, vydírání a neoprávněné užívání cizí věci až desetileté vězení.

Incident se odehrál loni v polovině února kolem půl druhé odpoledne na Klatovské třídě v Plzni. Když před semaforem na červenou zastavila řidička s Fordem Focus, Tolar si podle obžaloby jakoby nic otevřel dveře u spolujezdce a nasedl.

„Obžalovaný se snažil devětačtyřicetiletou řidičku vytlačit z místa řidiče. To se mu ale nedařilo. Pak jí řekl: Vemte si dítě a vypadněte! Poškozená z obavy o život svůj a své nezletilé dcery, která seděla na zadním sedadle, vyjmula klíčky ze zapalování. Ty jí ale obžalovaný vytrhl z ruky. Žena pak začala volat o pomoc a vystoupila z vozu, mezitím se její dcera odpoutala a vystoupila také,“ popsala státní zástupkyně Renata Havelková.

„Hrozně jsem se bála. Nejdřív jsem si myslela, že ten muž chce jenom svézt. Ještě dnes se dcera bojí. Kdykoliv potkáme cizího muže, podá mi ruku a má divný pocit,“ vypověděla u soudu přepadená řidička.

Tolar pak podle spisu šlápl na plyn a ujížděl z Plzně pryč, auto odstavil v obci Oplot na Plzeňsku a hned tam ukradl Volkswagen Golf, od kterého majitel jen na chvilku odešel.

V Žinkovech pak Tolar požadoval po muži, který stál u silnice, aby mu půjčil telefon. Když to muž odmítl, Tolar mu podle obžaloby mobil vzal a muži se pak o přístroj začali přetahovat.

„Obžalovaný se pak rozjel a poškozený muž spadl na zem, čímž si způsobil povrchová zranění na obou rukou,“ pokračovala státní zástupkyně.

Byl jsem asi třináctkrát trestán, přiznal se Tolar

V Příchovicích přesedl do Nissanu Micra a řidiči poručil, aby šlápl na plyn. Muž se ze strachu o život rozjel.

„V Lužanech na křižovatce, kde zastavili na vedlejší silnici, pod záminkou, že potřebuje na záchod, vystoupil řidič z auta a zavolal svému otci. Obžalovaný mu přitom vyhrožoval: Polož to, nebo ti ustřelím hlavu i s mobilem,“ uvedla žalobkyně.

Řidiči se pak podařilo utéct a Tolar podle ní odjel s jeho autem směrem na Klatovy a v Horšicích ještě stihl rozbít okno na Škodě Octavia. Nakonec ho zastavila zásahová jednotka.

Podle státní zástupkyně se těchto činů dopustil i přesto, že byl za výtržnictví odsouzen k 15 měsícům nepodmíněně a vězeňskou celu opustil předloni v září.

„Byl jsem několikrát soudně trestán, asi třináctkrát. Bydlel jsem po známých, mám exekuce. Všechna obvinění jsou křivá,“ hájil se Tolar.

Muže soudí, že donutil řidičku vystoupit i s dítětem z auta (16. 9. 2020)

16. září 2020

,