ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Dva domovy seniorů v kraji postihla nákaza, lidé mají vzít prarodiče domů

  • 26
V Centru sociálních služeb v Domažlicích se u jednoho staršího pacienta objevila nákaza koronavirem. Více než osmdesátiletý muž byl převezen do plzeňské nemocnice, jeho spolubydlící je nyní v izolaci. Podezření na nákazu se také potvrdilo u jedné pracovnice v soukromém zařízení v Trnové na Plzeňsku.

Před týdnem přijali do domova pro seniory, který spadá pod Centrum sociálních služeb v Domažlicích, muže staršího 80 let z LDN Domažlické nemocnice. Ve čtvrtek se u něj objevily zdravotní potíže.

„Měl teplotu a kašel. V odpoledních hodinách ho odvezla záchranka do Plzně. Bohužel nemáme informace o jeho aktuálním stavu,“ sdělila ředitelka centra Marie Turková. 

Doplnila, že o pozitivním výsledku testu na COVID-19 se dozvěděla v sobotu, kdy okamžitě přistoupili k ochranným opatřením.

Podobně starý muž, který byl s nakaženým na pokoji, je v izolaci. Zdravotníci mu provedli odběr, ale výsledky ještě nejsou. Ostatně uzavřené je celé patro, na němž se aktuálně nachází 13 klientů.

„Měříme všem teplotu a průběžně sledujeme jejich zdravotní stav. U nikoho z nich se neprojevily žádné symptomy,“ dodala Turková.

Odběry už zdravotníci v neděli provedli také patnácti zaměstnancům. „Čekáme na další doporučení ze strany hygieny. To je pro nás klíčové. Naštěstí už máme dostatek ochranných pomůcek, včetně respirátorů FFP2. Naši pracovníci jsou od hlavy až k patě v jednorázových oblecích a maximálně dodržují všechna opatření,“ uvedla ředitelka.

Centrum sociálních služeb v Domažlicích je krajské zařízení. V současnosti se v něm nachází více než 120 klientů, je tady zaměstnaných přes 70 lidí. 

Domažlická nemocnice, ze které byl starší muž přeložen do centra, po konzultaci s krajskou hygienickou stanicí žádná další opatření nezavádí. „Nikdo ze zdravotníků ani pacientů v Domažlické nemocnici nemá jakékoliv příznaky,“ vysvětlil mluvčí nemocnice Jiří Kokoška. 

Vezměte si příbuzného do domácí péče, vyzývá hejtman

Prověřoval se také druhý případ, a to v domově pro seniory v Trnové na Plzeňsku. Testům se podrobila zaměstnankyně zařízení a pozitivní výsledek se dozvěděla v úterý.  

Zhruba pětačtyřicetiletá žena se léčí v domácím prostředí. Většina klientů a pracovníků soukromého zařízení má však testy negativní. 

Asistentka Residence Trnová odjela už 11. března do německého Weidenu, aby tam vyzvedla novou klientku. Na cestě ji doprovázeli lékařka a řidič.

„Na tamější klinice se mimoděk dozvěděla, že se u nich objevil COVID-19. Informaci mi hned zavolala. Řekla jsem, že za těchto okolností nebudeme nikoho přijímat. Doporučila jsem, ať se všichni seberou a co nejrychleji odjedou. Asistentka ale musela odmítnutí seniorky vyřídit s personálem a rodinou, a tak se bohužel na klinice zdržela,“ popsala ředitelka Residence Jitka Špánková. 

Ředitelka z Trnové: personál ani senioři nejsou nakažení

Po svém příjezdu zaměstnankyně chodila pár dní do práce. Naposledy se v zařízení objevila 19. března. Pak se necítila dobře a pro jistotu zůstala doma.

„Vypadalo to jako horší průběh chřipky. Situace se moc nezlepšovala, takže minulý týden kontaktovala svou doktorku, která jí udělala odběr. A ten nákazu nakonec potvrdil,“ pokračovala. 

Testování následně podstoupili všichni klienti Residence a pracovníci, kteří přišli s dotyčnou do styku. Podle ředitelky šlo asi o 100 lidí. „Personál ani senioři z oddělení, které jsme okamžitě uzavřeli, nejsou nakažení. Máme k dispozici tři čtvrtiny testů, jejichž výsledky jsou negativní. Zbytek se ještě vyhodnocuje,“ přiblížila Špánková. 

Věří, že z hygieny přijdou ve středu znovu dobré zprávy. „Moc nás mrzí, že kolem nás vznikla hysterie a mezi lidmi se šířilo spoustu nepravdivých zpráv. Virus se ale přímo v našem zařízení neprokázal. Asistentka se zachovala velmi zodpovědně a při prvních příznacích zůstala doma. Snažili jsem se udělat opravdu maximum opatření,“ uzavřela. 

Hejtman v pondělí oznámil, že domovy seniorů nyní tipují klienty, kteří by zvládli pobyt v domácnosti či jinde. Už v sobotu vydal výzvu rodinným příslušníkům, aby pokud to umožňuje jejich situace i zdravotní stav klienta, si svého příbuzného vzali do domácí péče.

„Zároveň hledáme další ubytovací kapacity, například rekreační či lázeňské, pro vymístění zdravých a relativně soběstačných klientů. Důvod je zřejmý. Chceme uvolnit lůžka pro vytvoření cca 10 % izolovaných pokojů a rozmístěním klientů do více míst, eliminujeme riziko nekontrolovaného rozšíření nákazy,“ napsal Bernard.

Také v pondělí vydal zákaz přijímání lidí do domovů seniorů z LDN, pokud nebude mít klient negativní test.