Generální zkouška taneční adaptace knihy amerického autora Kena Keseyho Vyhoďme...

Generální zkouška taneční adaptace knihy amerického autora Kena Keseyho Vyhoďme ho z kola ven baletu Divadla J. K. Tyla v Plzni (28. 5. 2021) | foto: Petr Eret, MF DNES

Slavné téma Formanova filmu z prostředí léčebny ztvárnili v Plzni baletem

  • 0
Na Malé scéně plzeňského Divadla J. K. Tyla ožil příběh známý ze slavného amerického filmu režiséra Miloše Formana Přelet nad kukaččím hnízdem. Soubor baletu totiž představil taneční adaptaci knihy Vyhoďme ho z kola ven, podle níž Forman pěti Oskary ověnčený snímek natočil.

Autorem nové plzeňské inscenace, jež vznikla na původní hudbu Simona Lovermanna, je německý choreograf Dustin Klein, který do hlavních rolí obsadil Richarda Ševčíka, Saru Auroru Antikainen a Karla Audyho.

Původní román z roku 1962 vypráví příběh z léčebny pro duševně choré, kde pevně nastolený řád naruší příchod nezkrotného McMurphyho. Nový chovanec, jenž si zvolil pobyt v sanatoriu, aby unikl následkům svého dosavadního chování, nabourává zajetý systém a svou svobodomyslností si podmaňuje jednotlivé pacienty. 

Vyhoďme ho z kola ven v podání tanečníků

Protivníkem mu je sestra Ratchedová ochotná udělat cokoliv, jen aby její zákony a předpisy nebyly nikým porušovány.

„Myslím si, že je velmi důležité opatrně se dotknout závažných a složitých pasáží v tomto díle – ty musejí být zpracovány pečlivě, s citem, ohleduplností a respektem. Nechceme se vysmívat, utahovat si z osobních problémů či nemoci. Na druhou stranu úsměvný může být například rozruch, který McMurphy vyvolá svým příchodem, nebo chaos, který se šíří sanatoriem navzdory zavedeným pravidlům,“ okomentoval představení Dustin Klein. 

Ten se podílel také na návrzích scény a kostýmů, na kterých spolupracoval s kostýmní návrhářkou Louise Flanaganovou. Její pracovní zkušenosti se pojí nejen s významnými německými scénami, ale například i s divadly v Moskvě či Curychu.

Rebela McMurphyho ztvární dlouholetý sólista baletu, držitel Ceny Thálie za rok 2014, Richard Ševčík. 

„Film Přelet nad kukaččím hnízdem jsem samozřejmě viděl a mám ho moc rád. Na příležitost nastudovat tak komplikovanou roli i na spolupráci s choreografem Dustinem Kleinem jsem se těšil od začátku sezony. Je to nesmírně milý člověk, skvělý tanečník, který nám všechno mohl ukázat do posledního detailu. Velký důraz však kladl především na herecké dovednosti jednotlivých tanečníků,“ svěřuje se Richard Ševčík. 

Jako chladná a neoblomná sestra vystoupila Sara Aurora Antikainen, zdánlivě hluchoněmého Bromdena tančil Karel Audy.

Nejbližší repríza se uskuteční v neděli, slavnostní premiéra proběhne v září letošního roku.