Areál Depo 2015 v Plzni na leteckém snímku. (20. dubna 2016)

Areál Depo 2015 v Plzni na leteckém snímku. (20. dubna 2016) | foto: Ladislav Němec, MAFRA

Depo 2015 zve na veletrh nových řemesel i trabanty Dana Přibáně

  • 0
Plzeňská kreativní zóna Depo2015 i rok po skončení programu Evropského hlavního města kultury pořádá mnoho akcí, které se těší vysoké návštěvnosti. Lidé z vedení projektu slibují pro další rok řadu novinek.

„S výrazně menšími penězi se nám podařilo udržet desítky aktivit, které vyplnily prázdná místa na kulturní mapě a zároveň stimulují neuvěřitelně nastartovaný turismus,“ říká ředitel organizace Plzeň 2015 Jiří Suchánek.

„Podle zkušeností z jiných měst kultury se ale dlouhodobé efekty projeví třeba i pět nebo deset let po titulu,“ doplňuje.

Zachovány zůstaly hlavní projekty, které vznikly pro rok 2015, jako západočeské baroko, Festival světla, bavorsko-české aktivity a komunitní akce, jako je Den sousedů a další. Pokračuje i spolupráce s Festivalem Finále, s Živou ulicí, hudební anketou Žebřík, Divadelním létem pod plzeňským nebem a dalšími.

Od Vánoc začnou v Depo 2015 přípravné tréninky na závody Predator Race/Run/Challenge. Budou otevřené nejen pro ty, kdo se chystají na závod, ale pro všechny. Pod vedením zkušených borců budou moci lidé vyzkoušet speciální posilovnu v podobě opičí dráhy, která vznikne v bývalé autobusové hale.

Od března do května se v areálu představí výstava cestovatele Dana Přibáně Trabantem kolem světa, jehož projekty prý mají podle jeho vlastních slov právě v Plzni mimořádnou odezvu.

K novinkám bude patřit veletrh nových řemesel Maker Faire zaměřený na kutily i profesionály, festival zahradní a krajinářské architektury Landscape festival nebo projekt Nomádi, který poskytne na nádvoří bývalého depa prostor pro šest až deset mobilních přístřešků novodobých nomádů - cestovatelů, uprchlíků či squaterů.

Návštěvníci si budou moci prohlédnout jurtu, karavan nebo experimentální malé domky, a dokonce v nich i přenocovat.

Do centra Plzně a na Roudnou bude situován třetí ročník festivalu světla Blik Blik, pokračovat dalším ročníkem bude například Barokní festival, Dronfest, bavorsko-český festival Treffpunkt nebo přehlídka Plzeň Design.

V Depo 2015 se v současnosti rozšiřují kancelářské a dílenské prostory pro mladé a inovativní firmy. Těch tu v současnosti sídlí patnáct a zájem mají další. Od příštího roku by v areálu mělo nově sídlit stepařské studio a modelářský klub.

Podle ředitele Plzeň 2015 Jiřího Suchánka se během příštího roku začne připravovat větší investice do areálu, který po desetiletí sloužil jako zázemí autobusů a trolejbusů městské hromadné dopravy.

„Půjde řádově o desítky milionů korun. Za tyto peníze by se měly vyřešit ekologické zátěže a rekonstruovat inženýrské sítě, mělo by vzniknout ještě více dílenských prostor a ateliérů. Zčásti by se snad mohlo dostat i na vylepšení vzhledu vnějšího pláště, aby zapadal do výstavby, která je v okolí plánována,“ konstatuje Suchánek s tím, že na tyto podstatnější úpravy by mohlo dojít v roce 2019.