Na velké letecké šou v Plasích závodilo letadlo s elektromobilem

  • 4
Stíhačku MiG 15-UTI, leteckou akrobacii v podání vicemistra světa Red Bull Air Race 2017 Martina Šonky nebo ukázku armádních stíhaček JAS 39 Gripen nabídla v sobotu největší západočeská letecká přehlídka Den ve vzduchu s Plzeňským krajem. Akce na letiště v Plasích přilákala 11 800 diváků.

„Je to hodně vysoké číslo, je našlápnuto na rekord, ale uvidíme, protože neděle bývají slabší, jsme rádi za krásné počasí,“ uvedl za pořádající agenturu Jiří Poór. Stejný program proběhne i v neděli.

Jeho lahůdkou je celodřevěné letadlo Avia BH-1. Letoun z roku 1920 byl vůbec prvním moderním a zcela originálním strojem celodřevěné konstrukce společnosti Avia. Představení stroje připomnělo sté výročí vzniku Československa. Pohled do historie letectví nabídla také skupina Bavarian Bücker Formation se třemi stroji Bücker 131 Jungmann z roku 1933.

Velkou pozornost diváků vzbudil závod letadla a auta. Na poslední chvíli sice kvůli poruše vypadlo elektroletadlo, nahrazeno bylo ale normálním letadlem od stejné značky a o stejném výkonu. Závod dopadl ve prospěch elektromobilu. „Bylo to překvapivé, uvidíme, jak závod dopadne v neděli,“ uvedl Poór.

Při doprovodném programu vystoupil Hasičský záchranný sbor, záchranářští psi z K-9 Rescue.cz a špičková provazochodkyně Anna Hanuš Kuchařová, která se po laně vydala z kontrolní věže směrem k pódiu.

Alena Horská jezdí s manželem a dvěma malými syny do Plas každý rok. Synům se prý nejvíc líbily seskoky parašutistů. Akce by si však podle ní zasloužila více stánků s občerstvením, upozornila i na kolony, které se kvůli velkému počtu návštěvníků tvořily jak směrem od Plzně, tak od Kralovic.

„Martina Šonku, který je vždy výborný a kterého se syny sledujeme se zatajeným dechem, jsme ale naštěstí stihli,“ uvedla Horská.


Elektromobil