Den Meliny Mercouri připomíná zakladatelku projektu Evropských hlavních měst kultury. Letos se v Plzni poprvé přesouvá z Americké třídy do Kopeckého sadů a na Anglické nábřeží. Na snímku Jakub Heidtke.

Den Meliny Mercouri připomíná zakladatelku projektu Evropských hlavních měst kultury. Letos se v Plzni poprvé přesouvá z Americké třídy do Kopeckého sadů a na Anglické nábřeží. Na snímku Jakub Heidtke. | foto: Kateřina Dvořáková Rajče.net

Plzeň zkusí zdolat rekord v námořnických tričkách, loďky ale nevyjedou

  • 0
Kdo přijde v sobotu do centra Plzně v modrobíle pruhovaném tričku, pomůže k vytvoření nového českého rekordu. V námořnickém duchu se totiž uskuteční Den Meliny Mercoury, tedy největší letní akce Evropského hlavního města kultury.

Námořnický Den Meliny Mercouri měl původně být spjatý s vodou mnohem více, v plánu bylo oživit náplavku, fungovat měla půjčovna lodiček. Kvůli povodním a stále ještě podmáčenému břehu Radbuzy se však tyto aktivity musí odložit na jindy. Zůstává tedy alespoň oblečení.

"Do námořnického budou oblečení všichni účinkující letošního Dne Meliny Mercouri a těšíme se, že v pruhovaném dorazí i návštěvníci a pomohou nám zapsat Plzeň do České knihy rekordů. Přijďte a ukažte všem, že Plzeňáci se potopit nenechají," vyzvala Šárka Havlíčková z pořádající společnosti Plzeň 2015.

Sčítání se uskuteční v 18 hodin u hlavního tanečního pódia pod dozorem komisaře Agentury Dobrý den.

Největší letní akce Evropského hlavního města kultury se letos přesouvá z Americké třídy k řece Radbuze.

Pod heslem "Zažij korzo jinak!" jsou na sobotu přichystány nejrůznější aktivity, které v průběhu odpoledne a večera obsadí část Anglického nábřeží, přilehlých Kopeckého sadů a prostor pod Komerční bankou. Anglické nábřeží bude po celý den neprůjezdné pro auta i MHD.

Již čtvrtý ročník akce se částečně inspiroval také návrhy Plzeňanů z programu Pěstuj prostor.

"U konzervatoře vznikne taneční pódium vycházející z přání mít v sadech tančírnu, kde mimo jiné představí svoji komickou operu Zuzančino tajemství studenti plzeňské konzervatoře. Během dne bude v Tančírně znít nejen hudba k tanci, na řadu přijdou také vystoupení několika tanečních skupin," uvedla koordinátorka akce Soňa Rychlíková.

Melina Mercouri

Řecká herečka a zpěvačka. Hrála nejen v Řecku, ale i na Brodwayi a ve filmu. V roce 1960 získala cenu pro nejlepší herečku na Mezinárodním filmovém festivalu v Cannes. V letech 1962, 1964, 1970 pak nominace na Zlatý glób. Dvakrát byla řeckou ministryní kultury. Z tohoto postu v roce 1983 koncipovala projekt Evropské hlavní město kultury, který patří k neúspěšnějším projektům v historii Evropské unie. Zemřela v roce 1994

Na nábřeží budou pro návštěvníky k dispozici lehátka, vyrobená dobrovolníky v rámci Lehátkového workshopu během festivalu Kontejnery k světu.

V prostoru za Komerční bankou se představí Autobus linky 2015, který bude v průběhu dne hostit loutková představení Divadla v Boudě a ve 20:15 pak uvede autorskou hru Viktorka na Řípu.

Podvečer bude patřit pěveckému sboru Canticorum a plzeňské kapele Burlesque. O neobvyklé zakončení se v půl desáté postará projekce promítaná přímo na břeh řeky Radbuzy.

Chybět nebudou ani stánky plzeňských kaváren a hospůdek. A kromě dvou desítek stanovišť je na sobotu přichystána výstava Nábřeží a náplavka, která je věnovaná historii a možnému využití řek ve městě.